用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 現坐>將軍澳校車(No.8)<請進(其他區都可以入來傾吓呀) ...
go

現坐>將軍澳校車(No.8)<請進(其他區都可以入來傾吓呀) [複製鏈接]

有冇發覺校車好逼,
依家已經1個星期了....
雖然校車已經換大了,
但小女在尾/尾2站上車,
有時有位坐,
有時要5個位,6個小朋友坐
(第一&二日直情冇位坐,要企住等d同學仔坐入D,3人坐2位)

第一日打過比蔡生,但佢講咗10秒到,話會睇吓...

之後就轉過中車,應該多咗好多位ga
但都係咁.........

仲有放1:05pm,今日2:15pm先返到
昨天就2:20pm.....
坐over1個鐘...........好慘呀~

----------------------------------------
咁你地呢?

0    0    0    0
[img]http://www.onfinite.com/libraries2/22706/1284267//TN_611048494071213072358.jpg[img/]

你就好啦

你就好啦,有校車坐,我個女想坐校車都無位,我每天都要動員全家上下老嫩,輪流管接送:蔡先生肯冒抄牌之險.恩賜你女兒在校車有一席,你真是身在福中不知福。

我向校務處及蔡生乞求校車一席都話無,多一個都不能多,有就有,無就無啦,等吓啦。(佢真係要向劉德華學習吓"今時今日咁嘅服務態度唔得o架!

學校各樣都好,唯獨是校車的安排就............

再者,唔知學校之 - 家教會可否為無校車搭之家長,向提供校巴服務之公司爭取較大型之校車或增加媬母車給我們家長。

原帖由 mamameah 於 08-9-6 12:23 AM 發表
  你就好啦,有校車坐,我個女想坐校車都無位,我每天都要動員全家上下老嫩,輪流管接送:蔡先生肯冒抄牌之險.恩賜你女兒在校車有一席,你真是身在福中不知福。
  我向校務處及蔡生乞求校車一席都話無,多一個都不能多,有就 ...

<蔡先生肯冒抄牌之險.恩賜你女兒在校車有一席,你真是身在福中不知福>

老實講,我絕不同意你呢句說話......
超載係違返了交通規則~違法ga...
我有比足$,只係可能比你早報名,
所以不要說成恩賜一席給小女....
更惶論<身在福中不知福>
不超載係應該嘅,
呢d係佢地安排不當!

我地做家長嘅,只係緊張小朋友嘅安全而已啫,莫非佢地超載也屬恩賜?

蔡生應該知道佢地架車可以坐幾多人,就收幾多,架車唔夠大就要換,呢個係佢嘅問題!
我已經體諒佢開學比較混亂,
冇日日打去佢度投訴,
甚至冇打過去学校...

況且呢間校車公司老闆亦抱住一貫"
唔憂做"嘅作風...........

**以上嘅不滿不只是本人,有一位同站上車的小五家長也向保母直斥啦,她們已不是第1年坐ga la...
請恕本人直言!

[img]http://www.onfinite.com/libraries2/22706/1284267//TN_611048494071213072358.jpg[img/]

原帖由 BabyHazel 於 08-9-6 01:11 AM 發表

更惶論
不超載係應該嘅,
呢d係佢地安排不當!

我地做家 ...

唔怪得咁唔憂做啦!
原來連九龍城聖家都係Mr. Choi ga........

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1131961&extra=page%3D1

hi各位,我女上年原本都要坐校車,全因為校車不到家門,蔡生唔憂做及態度極差,每次和蔡生聯絡後都一肚氣,所以改坐媬姆車,都唔明學校會用佢哋.

原帖由 mamameah 於 08-9-6 00:23 發表
  我向校務處及蔡生乞求校車一席都話無,多一個都不能多,有就 ...

我都係無校車都要自己送返,但我覺得你有問題,是什麼的家長呀.......唔通無位坐,你個女全程企,你都要照上車,你說蔡生偉大,蔡生付出是金錢,你付出是你女兒的生命安全,你為了減輕自己煩惱,贊成超載,我覺得你應該選一間屋企附近,唔使你每天都要動員全家上下老嫩,輪流管接送的學校罷!唔好人地跌親仲踩多腳....."蔡先生肯冒抄牌之險.恩賜你女兒在校車有一席,你真是身在福中不知福。"你係成年人,說話要自己過濾吓!

我都係每天要動員全家輪流接送返學放學, 我還要返工,
現在我兩個女都冇適合校車和保母車坐, 為了小朋友安全好喲, 如早起身等車, 都要坐25分鐘巴士

如找到校車/保母車坐返學, 家長舒服少少, 旦是小朋友有機會坐成個鍾頭先返到學校,起身一定要早,小朋友都會辛苦

原帖由 BabyHazel 於 08-9-6 01:11 發表

更惶論
不超載係應該嘅,
呢d係佢地安排不當!

我地做家 ...

BabyHazel , 首先,我回覆你嘅主題,並非刻意去挖苦你,只不過係用幽默方式去諷刺 "唔憂做"嘅蔡先生,如這回應令你產生誤會,本人在此向你道歉。

係你話:"有時要5個位,6個小朋友坐"請問這是否屬超載?
蔡先生是否要冒抄牌之險安插坐位予學生呢?

其實我哋家長們在此討論,都係想提供學童接送服務嘅公司改善其服務啫,你毋須要大大隻字地回應,係咪?

原帖由 yeeyee27 於 08-9-6 02:34 發表
hi各位,我女上年原本都要坐校車,全因為校車不到家門,蔡生唔憂做及態度極差,每次和蔡生聯絡後都一肚氣,所以改坐媬姆車,都唔明學校會用佢哋.

咁就係囉,蔡生間公司今時今日咁嘅服務態度真係要不得o架!某程度上校巴也代表學校一部份添。

究竟學校及家教會知唔知呢?
如果知又可以點做呢?

原帖由 chan888yan 於 08-9-6 21:48 發表

我都係無校車都要自己送返,但我覺得你有問題,是什麼的家長呀.......唔通無位坐,你個女全程企,你都要照上車,你說蔡生偉大,蔡生付出是金錢,你付出是你女兒的生命安全,你為了減輕自己煩惱,贊成超載,我覺得你應該選一間 ...

恕我直言,你理解唔到我嘅回應內容,有問題果個應該係你。

第一,相信無一個家長會安排自己最愛錫嘅子女在一架無位坐嘅校巴返學。

第二,我從無話過蔡先生偉大,相返我覺得佢傲慢自持。

第三,超載屬違法,本人從未有回覆中表示贊同,請勿亂扣帽子。

第四 ,子女在那一間學校就讀,純為家事內政,其他人不應說三道四,你嘅覺得只適用在你的家事罷了。

最後 ,我睇唔到我點樣踩多脚在跌落地下嘅人,正如我回應BabyHazel中說明,此乃幽蔡先生一默之回覆,如你有此看法,本人深表遺憾。

p.s :吾某之回覆均深思熟慮後發表,對各回應負責

回覆 #8 的文章

"都唔明學校會用佢哋"

Agree

hi!!mamameah!!
sorry!!!聽是一場誤會,很抱歉,不知你是否今年升小一??
大家誤會了,,請問是什麼地方上車?替你留意保母車,,好不好??你回覆比我!

原帖由 chan888yan 於 08-9-7 01:34 發表
hi!!mamameah!!
sorry!!!聽是一場誤會,很抱歉,不知你是否今年升小一??
大家誤會了,,請問是什麼地方上車?替你留意保母車,,好不好??你回覆比我!

Good morning! chan888yan
No la. Thanks!
‹ 上一主題|下一主題