用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 模擬大抽獎 (停用, 請在2009模擬大抽獎留言) ...
樓主: khmama
go

模擬大抽獎 (停用, 請在2009模擬大抽獎留言) [複製鏈接]

九龍城

都係時候講下九龍城區既大抽獎. 九龍城好似好複雜, 其實好簡單. 我地先將o的學校分類如下. 九龍城既英中(本區加他區)22, 而事實上band2生係可以抽到英中既, 所以基本上填晒所有英中, 總會入到一間,.

呢區跟本唔使去模擬, 因為選擇太多, 冇特定既選擇模式. 不過都有少少建議既做法作為參考. 第一志願可以由下面band1頭或中至頭o7間入面選1. 可能你會話有冇搞錯, 咁少位都搏? 但係band1中有咁多間, 唔會一下子第一志願派完會冇晒, 所以不妨一試. 唔想搏咪填晒band1中既英中, 次序可以隨意調動. 由於最差都係派到band1尾英中, 我會先填番band1頭或中至頭既學校睇下有冇位然後至填band1尾英中, 因為總有人唔敢搏, 可能有位剩. 唔想搏既就填晒band1尾既英中. 最後填埋oband2砌夠30.

Band1
喇沙 (20,)
瑪利諾 (15,)
協恩 (13,)
聖瑪利 (2,)
培正 (21,男女,中中)

Band1中至頭
華英 (115,男女)
華仁 (2,)
伊中 (2,男女)

Band1
銀禧 (101,男女)
迦密 (103,男女)
旅港 (103,男女)
黃笏南 (113,男女)
聖家 (17,)
民生 (21,男女)
循道 (5,男女)
聖母無玷聖心 (4,男女)
聖羅撒 (2,)
慕德 (3,男女)

Band1
陳瑞琪 (85,)
丘佐榮 (94,男女)
郭得勝 (5,男女)
林漢光 (2,男女)
鄭榮之 (2,男女)
德雅 (16,)

Band2
何官 (38,男女)
真光 (68,)
培道 (78,)
五旬節 (117,男女)
胡兆熾 (117,男女)
聖若瑟 (4,)
德貞 (2,)
梁文燕 (4,男女)
陳震夏 (3,男女)
覺光法師 (3,男女)
基督 (9,男女)
黃鳳亭 (7,男女)
馬鞍山祟真 (2,男女)
馬鞍山聖若瑟 (5,男女)
鄭植之 (7,男女)
鄧鏡波 (127,)

其他band2:
香島 (10,男女,直資)
聖瑪加利 (4,男女,直資)
五邑司徒浩 (4,男女)
寧波第二 (4,男女)
黃允畋 (2,男女)
青年會 (4,男女)
陳楷 (3,男女)

我想要kowloon city既試算表

簽名被屏蔽

原帖由 Hugo88553 於 09-4-13 15:17 發表
我個仔係kowloon city既學生

全級10/100

請pm回覆

thx

請pm你既email address給我.

Hello, khmama,

My daugther is studying in P5 of a Tuen Mun primary school. She ranks <10 out of 189. Leung Kau Kui is one of the connecting secondary schools. However, she wants to apply for Heep Yunn...
She is good at languages (esp Putonghua), singing and violin (taking Grade 7 exam). She has got some awards, but not the best ones.

I like MCS and Heep Yunn... Would you recommend how we can plan? Or stay in Tuen Mun LKK?

Thanks very much.

原帖由 khmama 於 09-4-13 11:45 發表

如果我個list冇整錯, 本區同他區band1加band2有25間學校, 你就算點唔好彩都唔會第14志願派去band3. 你頭兩間填邊兩間英中? 之後又點樣填? 可唔可以post出o黎研究下? ...

khmama,
請分析甲部點填好,可否填屯官/南屯官第一,元中第二,到乙組再填元中第一,thx a lot

原帖由 khmama 於 09-4-12 15:31 發表

踩界係最難搞既, 不過我會當自己係band1, 第一志願填元中, 跟住填晒band1中中, 再填band2, band3. 如果事實証明我係band2, 派得唔理想, 我會去o的band1尾, 同埋o的band2頭學校叩門. ...

多謝Khmama指點, 第一志願填伊中, 機率應低過第一志願填華仁, 但仔仔又鍾意伊中多啲, 真是心大心細, 萬一伊中落空, 可能會好後悔.
原帖由 khmama 於 09-4-13 13:29 發表

如果唔想選男校, 第一志願可以填伊中, 第二志願填銘基, 第三志願開始填他區英中, 最後填聖芳濟包底, 先再填band2.

hi khmama :
果年我大仔係敢選得:
1. 梁銶琚 2. 南屯官 3.譚伯羽 4.呂祥光, 5.田家炳  6.辛亥年
7.屯天  8.迦密唐賓南 9.梁植偉 10.馬可賓 11.新生命.....

佢同學考72/168 就派左去梁銶琚LOR

原帖由 khmama 於 09-4-13 11:45 發表

如果我個list冇整錯, 本區同他區band1加band2有25間學校, 你就算點唔好彩都唔會第14志願派去band3. 你頭兩間填邊兩間英中? 之後又點樣填? 可唔可以post出o黎研究下? ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

大部分人都持此心態,首選華仁,咁伊中的機會反而會更高。可以考慮喎!

原帖由 maggiewong1238 於 09-4-14 07:34 發表
多謝Khmama指點, 第一志願填伊中, 機率應低過第一志願填華仁, 但仔仔又鍾意伊中多啲, 真是心大心細, 萬一伊中落空, 可能會好後悔.

khmama:

你好,我囡囡是中西區的band2生,在大抽獎時首5間(學校先後次序)可以點選擇.跟着後面又點排位呢?請幫忙

原帖由 jenjensmom 於 09-4-13 18:11 發表
Hello, khmama,

My daugther is studying in P5 of a Tuen Mun primary school. She ranks  

梁銶琚抽獎唔係好多位俾聯繫小學, 你知唔知自行佢收唔收聯繫小學既學生? 如果穩陣既話, 自行第一志願我會選協恩或Maryknoll, 第二志願我會選番梁銶琚.

原帖由 babyvincent 於 09-4-13 20:37 發表
khmama,
請分析甲部點填好,可否填屯官/南屯官第一,元中第二,到乙組再填元中第一,thx a lot

甲部你當抽六合彩, 總之唔好差過乙部第一志願就得.

原帖由 maggiewong1238 於 09-4-14 07:34 發表

抽獎講運氣, 到你抽到華仁可能又會後悔點解唔搏伊中. 你最差都係入聖芳濟, 搏伊中都冇壞處, 當然係選間心儀中學啦.

原帖由 亞佩 於 09-4-14 11:52 發表
khmama:

你好,我囡囡是中西區的band2生,在大抽獎時首5間(學校先後次序)可以點選擇.跟着後面又點排位呢?請幫忙

第一志願可以搏1間英中, 選鄧肇堅或聖公會呂明才, 第二志願香港仔真光, 第三培德, 第四何東, 第五陳白沙, 第六浸信會呂明才.

原帖由 0120 於 09-4-14 09:55 發表
hi khmama :
果年我大仔係敢選得:
1. 梁銶琚 2. 南屯官 3.譚伯羽 4.呂祥光, 5.田家炳  6.辛亥年
7.屯天  8.迦密唐賓南 9.梁植偉 10.馬可賓 11.新生命.....

佢同學考72/168 就派左去梁銶琚LOR

...

抽獎真係好講運氣, 但係你細仔成績好好, 叩門能力高, 你應該搏多一間英中. band1生最差只會派去band2,你填晒o的band2落去就一定唔會派去band3, 因為中學既banding係根據收既學生組別定既, band1生要派去band3, band2生咪唔使入band2學校? 一o的都唔合羅輯. 如果要叩門, 唔一定局限屯門區, 元朗都好多好學校.

Dear Khmama,

妳建議第一志願可以搏1間英中,而妳所選的兩間英中都是他區的中學。想請教為何不選中西區的呢?是否因為該兩所英中的位較多或較冷門?懇請賜教!謝謝!

原帖由 khmama 於 09-4-15 22:34 發表

第一志願可以搏1間英中, 選鄧肇堅或聖公會呂明才, 第二志願香港仔真光, 第三培德, 第四何東, 第五陳白沙, 第六浸信會呂明才.

khmama :
多謝你的分析~ 但班主任建議我第1梁銶琚,第2要選番譚伯羽(因為我細仔讀胡少渠)有聯繫, 叩門都應該有優先wor,所以我真係心大心細呀!

quote]原帖由 khmama 於 09-4-15 22:50 發表

抽獎真係好講運氣, 但係你細仔成績好好, 叩門能力高, 你應該搏多一間英中. band1生最差只會派去band2,你填晒o的band2落去就一定唔會派去band3, 因為中學既banding係根據收既學生組別定既, band1生要派去band3, ban ... [/quote]
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

khmama ,

PLS CHECK PM. THANKS!

YMAMA

Hi khmama,

根據你九龍城的分析,請問如果小女的小學與伊官有聯係,在自選及抽獎方面怎樣選擇?小女的成績是band 1中至尾。

Thank you.:)

原帖由 loyanmei 於 09-4-15 22:56 發表

妳建議第一志願可以搏1間英中,而妳所選的兩間英中都是他區的中學。想請教為何不選中西區的呢?是否因為該兩所英中的位較多或較冷門?懇請賜教!謝謝!

...

中西區大部分本區英中都有聯繫小學, 除咗英華. 所以英華係band1首選. 第一輪band1抽完後, 英華可能冇位. 而有聯繫小學既中學, 如果band1人數比附屬位多, 就有機會用埋非保留學位, 所以都唔係百份百保證有位留比band2抽. 較大機會有位剩既, 反而係他區冇聯繫小學既中學.

很感謝妳的分析,經過妳的解說後我明白多了!謝謝!

原帖由 khmama 於 09-4-16 22:03 發表

中西區大部分本區英中都有聯繫小學, 除咗英華. 所以英華係band1首選. 第一輪band1抽完後, 英華可能冇位. 而有聯繫小學既中學, 如果band1人數比附屬位多, 就有機會用埋非保留學位, 所以都唔係百份百保證有位留比ban ...
‹ 上一主題|下一主題