用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖安當小學升中派位結果
go

聖安當小學升中派位結果 [複製鏈接]

各位媽咪,我女女就讀聖安當小學,今年P5,第一次考試成績系全級50/147,老師話叫女女再考好D,40名之前就有機入BAND1啦。請問下年有冇機會派入BAND1中學?如果我想自己考直資(福建中學),你地又認為點呀?福建好吾好呢?我想早D做好準備所以問定先。另外我想知道你地有冇聖安當小學過去的升中派位RECORD呀,我想參考下。謝謝。。。
   0    0    0    0

原帖由 maggie_lam_2000 於 08-12-2 09:50 發表
各位媽咪,我女女就讀聖安當小學,今年P5,第一次考試成績系全級50/147,老師話叫女女再考好D,40名之前就有機入BAND1啦。請問下年有冇機會派入BAND1中學?如果我想自己考直資(福建中學),你地又認為點呀?福建好吾好呢?我想早D做好準備 ...

真的要,如果學校網頁所提供的數據是真的,
這學校的派位真的麻麻地,只得26人派到英中。

http://www.saps.edu.hk/HigherSchool07.html

今年頭幾名的都派左去梁式芝
我朋友已經係頭幾名
最後叩左去德雅中學

或者, 呢間小學水準在區內唔多出名
變左自行無人要

maggie Lam
你女嗰介應該係全日制 "中文" 班, 對嗎 ?
我朋友呢介係英小, 都派成咁

我女女本來系讀聖安當下午校,之後學校轉全日制LAW。。。。。
雖然重有一年先要決定,不過我而家都好擔心,吾知點算。。。相幫佢考福建中學,不過又吾知系咪真系好。。。你地比D意見的啦。。。
我都想知道另一間響順天既直資。。聖道迦南書院。。。得吾得啦。。。。BAND幾呀,校風好吾好呢。。。
我個女D成績吾系太差,但又吾系去到最TOP個批(5年級第一次考試(全級考50/147),我驚如果用直資而吾要派位,會吾會無咁好呢。。。。你地幫下我諗下啦。。。

原帖由 maggie_lam_2000 於 08-12-2 15:19 發表
我女女本來系讀聖安當下午校,之後學校轉全日制LAW。。。。。
雖然重有一年先要決定,不過我而家都好擔心,吾知點算。。。相幫佢考福建中學,不過又吾知系咪真系好。。。你地比D意見的啦。。。
我都想知道另一間響順天既直資 ...

如果你的學校派位情況這樣.........
如果小朋友又不是最top 那堆,
預早找直資/找1-2間跨區2線英中[自行部份/叩門]
實在有必要。(當然老師說叫女女再考好D,
40名之前就有機入BAND1啦, 你小朋友
很大機會是 band 2頭,考好一點就會變成
1尾2頭,派位會好好多, 可能要有心理準備。)

[我以前在觀塘某間聲譽不佳的小學工作,
但派位情況都是差不多。聖安當......
真的沒有想過這樣嚴峻。]

福建中學(觀塘分校)真的不差:
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1411

連續26年會考合格率達92%以上,最近多年接近100%,有學生考取9A佳績;近五年高考科目合格率達90%;02年至07年有多位學生透過「中六尖子計劃」入讀本港大學及國內北京大學和清華大學;06年及07年第一、二屆「中國大學先修班」入大學率達100%;06至07年度學生在校外比賽榮獲冠亞季及優異獎超過460項。

聖道迦南.......真的不建議,校風不算理想。

nywing,

路過看到閣下有這樣的發表:「聖道迦南.......真的不建議,校風不算理想」

請問可否說詳細些啊?因我也對想知多些關於此學校,謝謝!

原帖由 ytpeople 於 08-12-4 02:21 發表
nywing,

路過看到閣下有這樣的發表:「聖道迦南.......真的不建議,校風不算理想」

請問可否說詳細些啊?因我也對想知多些關於此學校,謝謝! ...

如果觀察校風,其實可以親身去學校附近觀察,
我個人的觀察就麻麻地。

對聖道迦南相關討論

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1630843&extra=page%3D1

謝謝你啊!
原帖由 nywing 於 08-12-4 16:06 發表

如果觀察校風,其實可以親身去學校附近觀察,
我個人的觀察就麻麻地。

對聖道迦南相關討論

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1630843&extra=page%3D1 ...
‹ 上一主題|下一主題