用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖瑪利書院&伊利沙伯&庇理羅士 ...
go

嘉諾撒聖瑪利書院&伊利沙伯&庇理羅士

小女想入以上的中學,可否給我一些建議?
例如:校風,收生準則,各校的優點和缺點......
謝謝!!

3間都係好學校,個人覺得嘉諾撒聖瑪利書院 同 庇理羅士  差不多, 比伊利沙伯 高小小。

原帖由 nga_baby 於 08-12-20 12:59 發表
謝謝!!

為何不考慮協恩中學呢? 它是一間非常好的、充滿生氣、家長和學生都很满意的女校。

原帖由 nga_baby 於 08-12-20 12:59 發表
謝謝!!

原帖由 亞女巴巴 於 08-12-21 08:56 發表
為何不考慮協恩中學呢? 它是一間非常好的、充滿生氣、家長和學生都很满意的女校。

以下純粹個人感覺,不同意請見諒:

同意協恩是一間很好的中學,不過學校似乎活在女拔的影子之下,沒有自己的風格,但是又無法超越前者。

協恩的團隊精神是女拔不可相比擬的。
更何況一間較貴族化兼且是私校,一間較平民化兼且津校,貴族化自然會有攀比,平民化自然團結奮發。兩者其實不可相比,視乎家長如何為女兒去選擇。

原帖由 maggiewc 於 08-12-21 18:27 發表

以下純粹個人感覺,不同意請見諒:

同意協恩是一間很好的中學,不過學校似乎活在女拔的影子之下,沒有自己的風格,但是又無法超越前者。

Ah Li BA BA,

Heep Yun will interview all the candidates or not, what kind of students they like to choose, somebody said that they like to choose the student the primary school are with the same religion, is it correct ? thanks

庇理羅士係港島東區的,如果你係九龍人,瑪利諾會否合理些??

在"小一選校",已頻出現新ac出學校vs post,但出post後又無回覆,結果家長們鬧足10幾頁...

所以..做個負責任的樓主,出post後要回應,否則會令人覺得你只想觀戰的.

salina0817,

協恩自行階段會全部面試所有報名者。
至於選生方面,我不是考官,當然不知他們的喜好,但從第一階段面試中、英、數三科來看,應是十分重視學生的基本功的。考生如果基礎好便能順利過第一關。所以協恩併不似外面有人所講只重體藝成績。只要女孩子聰明活潑他們都樂於接收,更不會查父母的"身家"。這一點很重要。所以協恩學生都很愛校,校園生活多姿多彩,没有階級劃分。

原帖由 salina0817 於 08-12-22 15:20 發表
Ah Li BA BA,

Heep Yun will interview all the candidates or not, what kind of students they like to choose, somebody said that they like to choose the student the primary school are with the same reli ...

我想goback to 樓主的題目.

兩年前我都有考慮嗰同一topic, 最後覺得SMCC 同 BPS 除了宗教外就沒有多大的分別, 最後因為交通關係,阿女就揀了SMCC. 至於伊利沙伯,近年口碑不及SMCC & BPS. 所以我覺得都係擺喺第三選擇較好.

BPS 我唔清楚,不過SMCC差不多全睇成績,競爭大,自行時另一選擇不宜太進取.

最後我想講每間學校都有團隊精神,有啲學校因為想拿多些學界獎項,會收取不同長處的學生,但對於學生來說是否入了一間合適的中學,就真係見人見智.

原帖由 timhon 於 08-12-27 00:20 發表
BPS 我唔清楚,不過SMCC差不多全睇成績,競爭大,自行時另一選擇不宜太進取.
...

可能沒有宗教背景,bps校風比smcc自由,學術成績可能差不多,但bps的理科好些,音樂也比較好,自行收生位多些。

自行階段的第二選擇如不想太進取,要確保你選的學校是你和你女兒都很喜歡的,因為一旦這學校收了你女兒,就不能參加統一派位,沒有機會入第一選擇那間,到時後悔就喊都無謂。

兩年前我女兒自行選協恩第一,bps第二,結果入bps,無後悔,bps很好,女兒讀得很開心。

SMCC 同 BPS 都係理科生成績比較好,但音樂就應該SMCC 比較好,起碼現時就讀的學生就喺世界級比賽攞過獎,而且鼓勵每位同學學習[第二]樂器.

兩年前阿女小學班主任話阿女是band 1 頭, 所以兩個choice 都係好受歡迎的中學,雖然有啲信心,不過到放榜時真係好緊張,所以選校的策略真係要小心,理解後果,要博定係穩陣,要睇自己承受風險的能力(同投資一樣);當然每個choice 都係心儀的中學,否則後悔太遲.

講咗咁耐,都喺時候回應樓主的問題.

校風:
兩年前我親身觀察過BPS同SMCC啲學生,感覺上BPS啲學生比較活躍,SMCC就比較文靜有禮.我相信兩間都不俗.

優點:
SMCC 英文程度高,同窗不乏臥虎藏龍之輩,女兒如能適應及勤加學習,相信數年後(大學入學試時)有不俗(回報).仲有阿女入讀SMCC後就知道學校很有紀律及有原則,例如校隊主力球員如經常缺席訓練,就不一定有出場的機會.和那些睇重(賽果)的中學不同.

缺點:
SMCC 自行收生位較少,競爭當然較大.
而SMCC六班中得兩班用普通話授課,所以同其他英中一樣,學生普遍都係英強中弱.仲有功課較多,阿女通常都要十一點先有得瞓,不過已经算係早瞓嗰啲,因為佢好多同學都要到點幾先至瞓.講返轉頭,伊利沙伯就冇乜功課,同學終日都得閒,郭優郭劣就自己去衡量.

收生準則:
請參考坊間書藉.

希望以上回應貼題及有用.

多謝各位的寶貴意見,,

因為我是九龍人,所以決定選擇QE和SMCC為自行分配學位的兩間中學。

有沒有家長的子女曾在QE/SMCC interview 過??可否提供些interview's tips 給我??

Thanks a lot!!

若能得其中任何一間收取,都是可喜可賀

原帖由 nga_baby 於 08-12-30 22:26 發表
多謝各位的寶貴意見,,

因為我是九龍人,所以決定選擇QE和SMCC為自行分配學位的兩間中學。

有沒有家長的子女曾在QE/SMCC interview 過??可否提供些interview's tips 給我??

Thanks a lot!! ...

我都有好多問題問吓你地呀!

1.我個女全級2,3名(油尖旺區)
2.BPS vs SMCC vs MCS
3.不過我是新界人,在自行第一選哪間?第ニ選哪間?(我個女是活潑人.)
4. 哪間easy 入大學?(BPS vs SMCC vs MCS)

Thank you !!!!!!!!!!!!!!

原帖由 crystalcbh 於 09-1-4 23:09 發表
我都有好多問題問吓你地呀!

1.我個女全級2,3名(油尖旺區)
2.BPS vs SMCC vs MCS
3.不過我是新界人,在自行第一選哪間?第ニ選哪間?(我個女是活潑人.)
4. 哪間easy 入大學?(BPS vs SMCC vs MCS)

如果係問第4點,答案係全部都易,入邊間都冇問題.......除非係學生自己的問題。放心選吧!

收到一位家長的問題,問為何兩年前沒有考慮MCS,而只考慮SMCC,其實根據兩年前的資料,MCS啲成績比SMCC還好一些,不過收生的條件比較注重Talent,所以沒有考慮MCS。

至於SMCC啲學生D品行很好。

今天已交了第二份申請表去BPS,連同2/1/09交去SMCC的第一份,選校手續已完成,希望小女可以成為其中一間的學生便於願已足了。

原帖由 timhon 於 09-1-5 21:43 發表
收到一位家長的問題,問為何兩年前沒有考慮MCS,而只考慮SMCC,其實根據兩年前的資料,MCS啲成績比SMCC還好一些,不過收生的條件比較注重Talent,所以沒有考慮MCS。

至於SMCC啲學生D品行很好。 ...

你的意思是否是自行時, MCS比SMCC還注重睇課外活動, 而SMCC學生品行比MCS還要好? 此兩間都是我心儀的學校. 知唔知MCS的功課量是否也如SMCC咁多呢?

我冇話SMCC啲學生嘅品行比MCS好,兩間都係好學校。我參觀過一D學界嘅比賽,感覺上MCS啲學生都非常好,我諗唔好再作呢方面嘅比較。而MCS多唔多功課我就唔清楚。

至於兩間學校嘅收生條件,請看下面兩條link去判斷

SMCC
http://www.smcc-canossian.org/303_f1admission/f1admiss.htm

MCS
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/schbasic.htm&school_id=1119

原帖由 timhon 於 09-1-6 23:55 發表
我冇話SMCC啲學生嘅品行比MCS好,兩間都係好學校。我參觀過一D學界嘅比賽,感覺上MCS啲學生都非常好,我諗唔好再作呢方面嘅比較。而MCS多唔多功課我就唔清楚。

至於兩間學校嘅收生條件,請看下面兩條link去判斷

SMCC
http: ...

多謝你俾的資料. 照個綱睇, 似乎SMCC重學業成績多啲(SMCC佔40%, MCS佔15%). 我都知兩間係好學校, 入任何一間都唔易.
MCS係學界比賽中, 成績好似冇協恩特出(唔同DGS比),或者有特出的我唔知.