用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88網-各媽媽會如何選擇?
go

88網-各媽媽會如何選擇?

醒目開學勳章

88區得好少學校, 我真係唔識選呢? 你們的心水係點?

以下係我的心水
1.沙官
2.陳元喜
3.王賜豪
4.聖心(因仲未係全日)
5.迦密愛禮信
6.冼次雲

你地既次序呢?

醒目開學勳章

呢度有冇88區既媽媽?

醒目開學勳章

我係88網呀! 我頭兩個志願同尾3個都諗掂o左o家o勒, 同你一樣, 都係沙官第一, 陳元喜第二, 尾3間就係自行冇乜人揀o個3間. 依家反而係中間o個d唔知點填. 我睇過o下其他人o既comment, 覺得迦密同王賜豪都唔錯, 應該會係第三同第四選擇. 另外聖心都係區內大熱, 聽聞如果唔係first choice都幾難入到, 再加上我個仔唔係聖幼o既學生, 叩門都冇乜機會, 所以我會放佢後d.

係呢, 我見你冇提循理同美林, 你對呢兩間又有d乜o野comment呢?

醒目開學勳章

回覆 # 的文章

這兩間都好似麻麻地呢, 應該都會放得後, 但最後果兩間應是張王偉同恩平...佢地小一都係問一兩班, 遲d唔知會唔會被殺?

我都想知道"迦密愛禮信"好唔好.

原帖由 bb416 於 09-1-12 10:42 發表

以下係我的心水
1.沙官
2.陳元喜
3.王賜豪
5.迦密愛禮信
6.冼次雲

你地既次序呢? ...

醒目開學勳章

原帖由 jennyhsw 於 09-1-13 08:57 發表
我都想知道"迦密愛禮信"好唔好.

我見迦密除o左呢間小學之外都仲有幾間中小學都辦得幾好, 另外o係沙田媽媽會o個度有媽媽話迦密愛禮信o既校長都好好, 我諗都唔錯掛~~~

唔該哂!

原帖由 bb416 於 09-1-12 10:42 發表

以下係我的心水
1.沙官
2.陳元喜
3.王賜豪
5.迦密愛禮信
6.冼次雲

你地既次序呢? ...

1.沙官 OK 沒有問題, 官校D 程度合回小學生
2.陳元喜 _ OK 沒有問題 , 2朋友今年小一都話幾好,   

4.聖心(因仲未係全日) NO , 老師只是教, 如小朋友自己唔得, 小一已要去補習, 勁多測驗考試 , 而且考的內容勁多 , 除非小朋友是會自動自覺讀書, 如果唔系唔好入, 不要以為他出名一定好, ! 

6.冼次雲 /3.王賜豪 ,  也是勁谷學校 , 英文是用STORY BOOK , D 小朋友學英文好難集中學得好, D 老師教法好有問題 , 
我大女讀緊冼次雲, 覺得唔好, 都想轉, 勁多功課 , 一年4次考試 , 連玩的時間也沒有 , 好鬼慘, !  

5.迦密愛禮信--都是程序深的學校 , 但這2年教得幾好, 所以可考慮 ,
大家記得了解下D學校才選 , 了解下, 如英文科, 是用英文書教, 還是STORY BOOK 教, ??  LAM 下自己小朋友 是否可讀到, 如果唔系小朋友讀得會好辛苦 , !  

醒目開學勳章

多謝你詳盡o既分析!! 另外你介唔介意講講你大囡當年o既選校排位呢? 冼次雲係你第幾志願呀? Thanks!!

原帖由 yanyvonne 於 09-1-15 13:58 發表

2.陳元喜 _ OK 沒有問題 , 2朋友今年小一都話幾好,   

4.聖心(因仲未係全日) NO , 老師只是教, 如小朋友自己唔得, 小一已要去補習, 勁多測驗考試 , 而且考 ...

原帖由 yanyvonne 於 09-1-15 13:58 發表

4.聖心(因仲未係全日) NO , 老師只是教, 如小朋友自己唔得, 小一已要去補習, 勁多測驗考試 , 而且考 ...

Hello

My daughter is P.2 student in Jimmy Ho (王賜豪), English book is "Step Up" , I think that is very easy for student. My daughter start to write short composition. This school is not very hard for student. The dictation and test are not take to result. There are 3 exam each year.  My daugher likes to go to school. She has 3 homework today.

This is my daughter's school information only.

I think the first and second choice are best school.

Carmen

醒目開學勳章

好似個個都係沙官第一, 陳元喜第二咁排, 會不會好難中?

醒目開學勳章

原帖由 bb416 於 09-1-16 11:46 發表
好似個個都係沙官第一, 陳元喜第二咁排, 會不會好難中?

係咁o家o勒! 得三兩間大熱, 個個都係揀佢地, 係咁上o下o家啦! 如果唔係又點會叫大抽獎呢

我都係88網  本來想報聖心..鍾意佢半日~ 但見有家長話谷~ 依家都未度掂點算   

另外唔知好唔好跨區個部份填埋馬鞍山陳元喜.... 又驚真係中左就去唔到 88既心儀學校~ 又怕如果唔報 到時88又派唔到想要就閉..好頭痕呀
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

其實真係好矛盾,如果學校唔谷學生,學校就會因少收學生而致被殺校.試問如果間學校好少功課同考試,程度低,你地做家長又會唔會俾小朋友去讀?? 如果想學校唔谷小朋友就不如去讀國際學校或私校.其實程度深與淺要看小朋友的能力,如果小朋友跟不上,就不可勉強.