用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 公文式免費試讀?
go

公文式免費試讀?

公文式有免費試讀. 其實我好想俾個仔讀, 但佢地話最少要3歲先得. 請問有冇家長join 過公文式? 尤其係幼兒既家長, 你地覺得公文點様幫到你地呀? 分享下啦!

回覆 # 的文章

要家長聽過介紹會先, 多少小時, 會否迫我地比錢架???中英數, 那個項目較強項??

咁公文中文又如何?我個女p1,想試堂但佢地話好full,好少位比人去試堂

原帖由 wwc 於 09-2-26 16:35 發表
咁公文中文又如何?我個女p1,想試堂但佢地話好full,好少位比人去試堂

公文中文標準係每日做10張紙, 媽咪如果覺得太多, 可減至5張或3, 視乎小朋友學校功課及課外活動量。每個level 200張紙, 7A係最低level, 只係聽普通話CD、朗讀、認字及認併音; 6A開始要寫字及寫併音, level 越高寫得越多併音, 寫中文字就唔算太多, 不過中文字會越黎越深。視乎孩子的吸收, 老師會於孩子完成200張紙後決定是否比孩子做升級test, test過程中, 如果老師覺得小朋友完全明白掌握, 就會比小朋友升級;如果未完全明白掌握,就會重做。

我的小朋友6歲,學左公文中5個月,通常每個level做2次就可以升班。我的小朋友學公文中前可以話係完全唔識普通話 (只係識小量打招呼的說話及詞語e.g. 老師早上好、再見、要、不要 etc), 佢話聽唔明學校中文老師(北京普通話老師)上堂講課,試過去普通話playgroup, 我覺得無幫助, 佢非常唔鐘意去普通話playgroup, 因為聽唔明。但學左公文中後, 我覺得佢有好大進步(可能由淺入深), 現時學校上中文堂同北京老師交談無問題,認得多左中文字及詞話, 佢都幾鐘意公文中, 不過佢認併音就好過認中文字。

Yau_Cheung

我想問妳除了普通話外,有沒有上其他課呢?妳覺得教成點呢?因為我今晚去聽講座,佢地會唔會要我一次過比晒d學費架? Thanks!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-2-28 12:59 發表

公文中文標準係每日做10張紙, 媽咪如果覺得太多, 可減至5張或3張, 視乎小朋友學校功課及課外活動量。每個level 有200張紙, 7A係最低level, 只係聽普通話CD、朗讀、認字及認併音; 6A開始要寫字及寫併音, level 越高 ...

原帖由 Namson 於 09-2-28 13:41 發表
Yau_Cheung

我想問妳除了普通話外,有沒有上其他課呢?妳覺得教成點呢?因為我今晚去聽講座,佢地會唔會要我一次過比晒d學費架? Thanks!

hi Namson,

Sorry I haven't writing board at home.

Except Komun Chi, my kid also joined Komun Eng (ERP).  Actually my target was Komun Chi.  But my boy's chinese is poor, so I wanted to build up his confidence and he joined Komun Eng first.  My boy commenced Komun Eng from Aug 08 and Komun Chi from Oct 08.  My plan is to cut Komun Eng later as my boy is studying in international school.  But my hubby like Komun Eng as he found that my boy improved a lot in spelling.  So he still keep in learning Komun Eng.

At the beginning, I only paid registration fee (maybe $100, forget the exact amount), monthly fee ($500) and CD ($50).

Hope the above information is helpful.

唔該晒,我已經聽左講座,會比小朋友上數學先.

原帖由 Yau_Cheung 於 09-2-28 21:15 發表

hi Namson,

Sorry I haven't writing board at home.

Except Komun Chi, my kid also joined Komun Eng (ERP).  Actually my target was Komun Chi.  But my boy's chinese is poor, so I wanted to build up hi ...

其實3歲學會吾會太細啊

我都想了解多d公文式, 我囡囡今年三歲, 係咪k2開始可以上公文數?

太多功課 我似中都係覺得私人教比較好.. 公文式只係不停俾功課 小朋友自己做