用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇人收到劍鳴 PN 結果?
樓主: Carmenchan521
go

請問有冇人收到劍鳴 PN 結果? [複製鏈接]

醒目開學勳章

恐龍仔都係AM班呀~

hi !

見到各位收到km n1 accept letter,
就好似上年0既我一樣, 我個囡而家0向km 番緊 pm (international class),
0向學術上學校所做到的, 跟其他n1略作過比較,
在程度上我非常滿意了(是較深! 幸運地小囡都叫跟得上).

自理,禮貌上, 比起未番n1前進步好多好多,
學校係教到呢方面0既野.
由於我選international class
(廣東/english net 各一做班主任),
小女的語言比番n之前亦進步不少,
未番學前只係中意說 英文, 吾中意講中文,
不過番左一個學期的n班,
老師話佢已經識同中文老師講中文,
英文老師講番英文, 好識自我吾調節~(呢點我好滿意)

每星期教0既中文字card,
會教廣東話同國語讀音,
阿囡有時會忽然講幾句國語,都幾得意0架!

阿囡番km番得好開心,
放學都好興奮講番老師/同班同學仔/
校車上的高班同學d 野比我知,
可能係學校班數吾多,
學校上下老師同嬸嬸佢都差不多識得晒!!!
所以好有歸屬感~ (呢點我中意, 可算是小班教學?!)

本來k1考慮同佢轉比較出名的幼稚園
(心儀的k1, 好彩地都收左佢)
不過而家打算繼續比佢上埋km k1啦!
主要係佢讀得開心, 又學到野, enjoy學校生活,
就憑呢3點已經吾需要再考慮其他因素同佢轉k1啦!

希望各位n1新生,
一樣enjoy佢地0既學校生活啦!

原帖由 Smallpigbb 於 09-4-1 23:24 發表

o甘Q我個女同你個BB一樣,你o係咪金巴倫道o個間呀,我都係心大心細,不過我兩間都收咗 am class,好多人都話劍鳴好,但又有人話唔一定收返你讀K1,所以咪好煩囉。 ...

3X,

多謝你的分享. 想請教KM n班現時每月學費是多少? 又有冇雜費呢?

Thanks.

現在學費係 $3480 (11期)
雜費上下學期各一期, 每期$1,xxx~

原帖由 mamacc 於 09-4-2 10:33 發表
3X,

多謝你的分享. 想請教KM n班現時每月學費是多少? 又有冇雜費呢?

Thanks.

請問上午同下午有乜分別?

咁請問 讀開 am class, k1 可唔可以轉番 pm class ?

3X,

可否請教一下, km 收了我個仔讀 pm, 但我係報 am , 現在好煩惱, 怕仔仔返下午班唔習慣, 好唔好問km 可否轉上午班呢? 除了雙班主任外, 上午和下午班有冇唔同呢 ? 可否比點意見

原帖由 3X 於 09-4-2 10:24 發表
hi !

見到各位收到km n1 accept letter,
就好似上年0既我一樣, 我個囡而家0向km 番緊 pm (international class),
0向學術上學校所做到的, 跟其他n1略作過比較,
在程度上我非常滿意了(是較深! 幸運地小囡都叫跟得 ...

tabobo:
今年0向評核之後,
而學校又收番上k1 0既..
家長會收到通告, 通告內有問你想留pm 定 am class,
可以比你再選.
(今年係0甘,出年吾知啦..我估最好問學校啦!)

原帖由 Tabobo 於 09-4-2 10:51 發表
咁請問 讀開 am class, k1 可唔可以轉番 pm class ?

am class: 班主任 2個, 都是廣東話老師,
英文老師只會每日入班房同小朋友上英文堂.

pm class: 班主任2個, 1廣東話老師, 1 net,
所以相對小朋友講/聽日常用英文的機會多好多.

原帖由 vivilamma 於 09-4-2 10:38 發表
請問上午同下午有乜分別?

其實小朋友適應力好強, 好快適應到,
你擔心的問題, 小女未返學前我都有一樣擔心過,
不過返落左又好ok, 而家反而中意佢番下午班.
而家有一日早上返完校外興趣班,
lunch 後再返km都無問題~

如果你想佢d 英文底打好d,
我個人意見係番pm international class,
因為有個net 跟足 3小時,
好多日常用英文(課本上無學0既),
0向老師(net)同小朋友日常溝通,
小朋友都聽同講的機會比較多,
細路仔自然學得快.

至於課程內容,好似am/pm都係一樣~

原帖由 vivilamma 於 09-4-2 10:56 發表
3X,

可否請教一下, km 收了我個仔讀 pm, 但我係報 am , 現在好煩惱, 怕仔仔返下午班唔習慣, 好唔好問km 可否轉上午班呢? 除了雙班主任外, 上午和下午班有冇唔同呢 ? 可否比點意見

...

3X, 多謝你的分享! 見你小朋友讀得o甘多, 真替你高興!

再想問下你, 知唔知大約可以升回k1的% 呢?

原帖由 3X 於 09-4-2 11:00 發表
tabobo:
今年0向評核而學校又收番上k1 0既..
會收到通告, 通告內有問你想留pm 定 am class,
可以比你再選.
(今年係0甘,出年吾知啦..我估最好問學校啦!)

...

請問 am & pm class 學費會唔會唔同 ?

依家要求轉 pm class 得唔得 ??? (waiting list 都好)

原帖由 Tabobo 於 09-4-2 11:13 發表

依家要求轉 pm class 得唔得 ??? (waiting list 都好)

我都唔知學費多少 ?
學校個web-site沒有學費資料.

聽完你講, 又好似係喎, 咁我個心都安樂d. 又係, 我地住大埔, 返上午真係辛苦死.

但我想問, bb 唔洗訓晏d? 上午可以去興趣班 ?

原帖由 3X 於 09-4-2 11:10 發表
其實小朋友適應力好強, 好快適應到,
你擔心的問題, 小女未返學前我都有一樣擔心過,
不過返落左又好ok, 而家反而中意佢番下午班.
而家有一日早上返完校外興趣班,
lunch 後再返km都無問題~

如果你想佢d 英文底打好d, ...

醒目開學勳章

waiting list for PM......  希望有位啦.
想問下其他 wait list 媽咪, 你地小朋友係wait am / pm ??

KM pm international class accepted.
Cannan Kowloon Tong am class accepted.
Which one is better?
派小學邊間好d?
pm class is not good for children learning?

KM am or pm class is better?

Pls help me!
So bother!

bigboss,

呢個問題吾太清楚, 可能年年吾同!
不過今年來計, 同班同學都有收waiting list 上k1.
我估做家長要多d同佢溫番學校教過0既野(都教得幾多),
盡左責任, 考核時交足功課, 我估問題都不大?!?

原帖由 bigboss 於 09-4-2 11:13 發表
3X, 多謝你的分享! 見你小朋友讀得o甘多, 真替你高興!

再想問下你, 知唔知大約可以升回k1的% 呢?

am,pm學費一樣. 轉pm class我估打去學校wait定先無走雞!

原帖由 Tabobo 於 09-4-2 11:13 發表

I'm so happy that my son received an offer of am class. This is the only firm offer so far. Cos is in the waiting list of Victoria.
‹ 上一主題|下一主題