用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資學校取錄了,可否再叩門?
go

直資學校取錄了,可否再叩門? [複製鏈接]

小兒已有直資學校取錄,放榜後,可否再向津貼或官校叩門? 和统一派位處理會否一樣?
請問有冇成功經驗或例子可分享?
   0    0    0    0

可以的。

我有朋友試過女拔收了, 到放榜之後去聖瑪利叩門成功了!

原帖由 Bop 於 09-4-26 12:28 發表
小兒已有直資學校取錄,放榜後,可否再向津貼或官校叩門? 和统一派位處理會否一樣?
請問有冇成功經驗或例子可分享?

如果直資取錄了...不是要放棄大抽獎的嗎 ?
因學校一定會要家長填寫一份放棄大抽獎表格
同埋會交出小6 學生証架....不是嗎 ?

只是放棄統一派位,不等於在抽獎後不能接受津貼學位。

原帖由 marius 於 09-4-26 20:39 發表

請問7月7日,直資收了的學生需要回學校嗎?
會不會有派位証呢?

應該要返, 到時會有正式通知, 會寫住收左你位小朋友既直資學校名.

直資收左都可以去其他學校叩門....

原帖由 kuenkuenmum 於 09-4-28 09:45 發表

請問7月7日,直資收了的學生需要回學校嗎?
會不會有派位証呢?

原帖由 LittleKidult 於 09-4-28 09:55 發表
應該要返, 到時會有正式通知, 會寫住收左你位小朋友既直資學校名.

直資收左都可以去其他學校叩門....

唔該曬 LittleKidult.

如果叩門是否要photocopy那張「正式通知」給叩門的學校,自己keep住正本?

如果唔叩門就mug都唔洗理,那張「正式通知」自己keep住就得啦。

我地上年攪好似冇copy張正式通知比間學校, 因為收到"正式通知"後我地即刻搭車去叩門學校交表....
所以唔太清楚, 或者你copy定先, 然後到交表時再問清楚學校須唔須要會隱陣d.
原帖由 kuenkuenmum 於 09-4-28 10:08 發表

唔該曬 LittleKidult.

如果叩門是否要photocopy那張「正式通知」給叩門的學校,自己keep住正本?

如果唔叩門就mug都唔洗理,那張「正式通知」自己keep住就得啦。 ...

原帖由 LittleKidult 於 09-4-28 10:16 發表
我地上年攪好似冇copy張正式通知比間學校, 因為收到"正式通知"後我地即刻搭車去叩門學校交表....
所以唔太清楚, 或者你copy定先, 然後到交表時再問清楚學校須唔須要會隱陣d.
...

Many thanks again, LittleKidult.

原帖由 marius 於 09-4-26 20:39 發表

咁張小6 學生証直資巳收左.........
咁到 7 月 7 日 時...真的可以再去津中叩門...?
‹ 上一主題|下一主題