用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山主風
go

馬鞍山主風 [複製鏈接]

大家好呀, 好耐都冇見到有馬鞍山主風家長嘅topic啦, 大家好嗎?
   2    0    0    0

馬鞍山主風mama, 希望你哋可以發表多d, 因為如果我哋發表多d, 我哋可以在bk 申請一個屬於我哋 "馬鞍山主風小學" 的討論區呀

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1691607&extra=page%3D1

希望大家多多支持呀!

Support

醒目開學勳章

我仔仔派到第一志願 mos 主風
好開心呀 !!

恭喜晒呀!

原帖由 Oscar媽 於 09-6-11 11:38 發表
我仔仔派到第一志願 mos 主風
好開心呀 !!

本人小兒剛剛叩門, 成功取得秦石邨陳元喜小學及馬鞍山主風小學(馬主)取錄, 現正煩惱如何選擇!

馬主校舍較大, 環境比較好, 但聽說馬主升中的校網不是太好, 因此本人心小兒日後的升中校網問題, 另本人亦曾聽說馬主的老師只著重成績出眾的學生而忽視其他學生.

至於秦石邨陳元喜小學, 校舍比較舊, 升中校網是屬於沙田區, 歷史比較悠久.

本人有以下問題, 懇請各位幫忙分析及解答:

1) 請問有沒有人知道到底馬主升中是屬於那一個網?

2) 請問以成績計(中英文), 那一間學校比較好?

3) 校風及師資又是那一間較好?

我仔仔都2010入主風小一, 大家多d入來傾下啦...支持
我叫天樂仔,希望大家天天快樂

我仔系升四插班生, 考左三間學校,
主風,靈糧,禧年, 結果三間都錄取我仔.
我好頭痛, 選擇邊一間好呢? 有沒有家長建議呀...

原帖由 flora_yu 於 10-6-23 16:51 發表
我仔系升四插班生, 考左三間學校,
主風,靈糧,禧年, 結果三間都錄取我仔.
我好頭痛, 選擇邊一間好呢? 有沒有家長建議呀...

你仲未揀定咩?
3間都馬鞍山,你住邊?
唔計地點因素,我會咁排:
禧>主>靈
你仔升4,出年就要準備搏殺考呈分試啦。
係呢,你知唔知個仔入唔入到精英班?還是仲要等分班?

我住耀安邨, 禧和主都好方便, 靈糧就遠小小,
好多家長都話主風校風好, 升中也不錯. 著重英文科.
可以谷英文.

原帖由 pineapple0983 於 10-6-23 17:35 發表

你仲未揀定咩?
3間都馬鞍山,你住邊?
唔計地點因素,我會咁排:
禧>主>靈
你仔升4,出年就要準備搏殺考呈分試啦。
係呢,你知唔知個仔入唔入到精英班?還是仲要等分班? ...

原帖由 flora_yu 於 10-6-23 17:44 發表
我住耀安邨, 禧和主都好方便, 靈糧就遠小小,
好多家長都話主風校風好, 升中也不錯. 著重英文科.
可以谷英文.

咁,其實你自已都揀左啦。。。。。

我是住主風,禧年左近, 我幫仔仔報暑期班時個老帥話叫我選主風的, 我選no.1 主風 no.2禧年,但我唔知點解的,都係聽個miss咁講

我仔仔都係今年九月入主風讀小一.

Oscar媽, Zimpy,
   hello, 打個招呼先.
   我地 d 小朋友第二時有機會做同學仔.

你地買晒書同校服未 ?

HI, 21號買晒了, 買埋校服, 希望7月10日見到您地啦

原帖由 monkichi 於 10-6-24 13:42 發表
我仔仔都係今年九月入主風讀小一.

Oscar媽, Zimpy,
   hello, 打個招呼先.
   我地 d 小朋友第二時有機會做同學仔.

你地買晒書同校服未 ?

原帖由 zimpy 於 10-6-24 14:00 發表
HI, 21號買晒了, 買埋校服, 希望7月10日見到您地啦

我仲未買校服.
我諗住買兩套校服, 加一套運動服.

我想問下一套運動服夠唔夠替換呢 ?
有無同學仔或師兄師姐的家長可以畀意見 ....

唔該.

唔知有無小一新生好似我一樣仲未買書呢?

我剛才打電話去書局問, 職員話佢地 7/7 會去學校擺攤位賣書畀舊生(即二至六年級), 而佢地早幾日賣的一年級書仲未賣晒, 仲放左喺學校.

如果有小一新生仲未買書, 可以 7/7 去學校買, 唔駛走出九龍城咁遠. (都一樣有折扣)

仲有, 個職員話, 7/7 前都唔好去佢地門市買小一書, 因為 d 貨仲喺學校, 未有貨喺門市.

我都係買左2套校服, 1套運動服...到時唔夠先去馬鞍山買.....都好方便

原帖由 monkichi 於 10-6-25 16:50 發表
唔知有無小一新生好似我一樣仲未買書呢?

我剛才打電話去書局問, 職員話佢地 7/7 會去學校擺攤位賣書畀舊生(即二至六年級), 而佢地早幾日賣的一年級書仲未賣晒, 仲放左喺學校.

如果有小一新生仲未買書, 可以 7/7 去 ...

Hello ! 好開心有咁多今年小一新生系到!我個囡都系派第一志願入主風!我買晒書同校服,校服除左冷衫同線衫買一件外,其它都系買兩件!因為幼稚園佢都要兩套替換,我自已覺得一套唔夠囉!你地會唔會揀普教中呀﹖我會呀!睇下有冇機會做同班同學啦!

原帖由 MayTam10 於 10-6-27 21:46 發表
Hello ! 好開心有咁多今年小一新生系到!我個囡都系派第一志願入主風!我買晒書同校服,校服除左冷衫同線衫買一件外,其它都系買兩件!因為幼稚園佢都要兩套替換,我自已覺得一套唔夠囉!你地會唔會揀普教中呀﹖我會呀!睇下有冇機會做 ...

MayTam10,
hello! 好野, 又多一個小一家長
大家多d喺度交流下啦.

我唔會揀普教中, 因為我家大少一句普通話都唔識 ... 佢仲好抗拒學普通話 tim ... 唉.

各位,
我剛才喺學校網頁見到原來今個星期六 (3/7) 係學校開放日.
可惜我當日已經有節目, 唔係一定會帶囝囝去, 等佢有機會參觀下間學校(佢未去過).

網頁無講開放日的時間.
唔知有無師兄師姐的家長可以講多 d 詳情呢? 例如係幾點開始, 幾點完.

謝謝.

開放日時間:下午1時至六時 有攤位遊戲、表演同參觀校園

我會一家大細一齊去參觀,因為我個囡都未參觀過!

我個囡佢好鐘意上普通話堂同唱歌!

到時點同大家相認呢﹖駛唔駛帶支花﹖

原帖由 monkichi 於 10-6-28 10:30 發表

MayTam10,
hello! 好野, 又多一個小一家長
大家多d喺度交流下啦.

我唔會揀普教中, 因為我家大少一句普通話都唔識 ... 佢仲好抗拒學普通話 tim ... 唉.

各位,
我剛才喺學校網頁見到原來今個星期六 (3/ ...
‹ 上一主題|下一主題