用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問20分入Maryknoll 的機會有幾多呀?
go

請問20分入Maryknoll 的機會有幾多呀? [複製鏈接]

請問20分入Maryknoll 的機會有幾多呀? 因為我個女K2啦, 要選學校, 好煩呀, 請幫吓手啦!!謝謝!!
   0    0    0    0

侄女是準小一學生,她是20分,她媽咪話如果有多人同時20分會在那班人再自己抽籤,她的朋友也是20分也落選,但她到了聖方濟各。
祝大家 good luck!

20分有人抽到, 但都有好多人抽唔到, 睇你膽量... ??

原帖由 277177 於 09-5-26 15:48 發表
我都好想知呀

原帖由 tt2009 於 09-5-23 22:23 發表
請問20分入Maryknoll 的機會有幾多呀? 因為我個女K2啦, 要選學校, 好煩呀, 請幫吓手啦!!謝謝!!

20 credits for Maryknoll is not safe at all. 25 credits should be secure, but 20 credits is just by luck! I am a Maryknoll graduate, but since my daughter is not a Catholic, I also got 20 credits only, and I didnt make it as well in 2nd round. But since i am an old gal, I do have referral to principal, so finally made it thru the 3rd round interview. But its not easy to be success too, since all the list of candidates in 3rd round are either daughters of old gals (like my case), or have referral from school management/sisters.
But up to this stage, the principal is fair, the performance of the girls will be most essential.

how do you know it's fair

You get an interview only if you have internal references or are an old girl. What sort of “fairness” it is?

Maryknoll is a subsidized school. 這根本就是將政府資源私相授受 !

i guess about 1/5 to 1/10 chance with 20 pts.

20分的機位都有 2:8, 即 2 為 20分, 8 為  25分 (第一 round)

舊年 2008.11 我在MCS看到1st round 的收生結果 是76個位

聽講 第一輪76個位之中60%留給有姊姊讀緊的細女(必收), 宜家出生率低 應有剩位... 再留俾25-20分的.

所以第一輪餘下的40%,就是約有30個位是給 25-20分抽韱的。

應該派晒25分>> 再到20分 就抽籤決定, 機會好微.. 但都會有人抽中的.

其實大家都係估估吓 ???
都唔知每年有幾多細女 ???
又唔知有幾多25分 ???... 20分???

原帖由 mmak 於 09-7-24 17:53 發表
舊年 2008.11 我在MCS看到1st round 的收生結果 是76個位

聽講 第一輪76個位之中60%留給有姊姊讀緊的細女(必收), 宜家出生率低 應有剩位... 再留俾25-20分的.

所以第一輪餘下的40%,就是約有30個位是給 25-20分抽韱 ...

請問邊度可以睇到間學校第一輪同第二輪分別收左幾多學生?

minniez,

依度有資料, 但唔update...
http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_class_stru.htm&school_id=401

我估 今年 2009/2010 應有150個P.1 位??
我自己親身去MCS  睇1st round  結果時, 自己親手逐個人名數架(希望無數錯..)

我唔知我有無搞錯???  
抽獎方式 好似係將所有學額分一半,
1st & 2nd round 各有76個位.... (75+75 =150)

希望我無搞錯,

原帖由 minniez 於 09-7-25 11:10 發表

請問邊度可以睇到間學校第一輪同第二輪分別收左幾多學生?

醒目開學勳章

怎算才公平?
我覺得現在已經是不公平中的公平,
先聲明我囡囡只有15分,亦只有一個小朋友
試想想,如果計考試,K3可以考什麼,基本上那個年齡只會谷Vocab,5-6歲人仔
如果論面試表現,你也可以說自己的那個表現佳,是學校偏私
而且,突然小朋友面試出了狀況,那又怎計
現在round 1, 不面試,只計分,雖然不是最公平,但最小心中有數啊
而且,收回有哥倫比亞,姐姐的先,你可以不公平,但同時要體諒,叫父母每天送完一個又一個?
我希望入的一間也不夠分,但只能說規則就是這樣!
到叩門,大家都是這樣的情況下,認識有優勢是無可口非,像一個是你朋友,一個不是,你會信誰?
多些找尋,研究策略好過

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 youma 於 09-7-23 00:07 發表
You get an interview only if you have internal references or are an old girl. What sort of “fairness” it is?

Maryknoll is a subsidized school. 這根本就是將政府資源私相授受 !

有幾公平?
hmm... 早幾日先同個老友傾開, 佢老婆响maryknoll教, 佢話唔駛諗, 全部校長決定, 以前佢地同LS有非明文習慣, 老師d仔就講LS, 女就讀maryknoll, 不過近d真係無位, 無呢支歌仔唱喇! 所以佢話要生就一定要生女!

醒目開學勳章

有幾公平?
hmm... 早幾日先同個老友傾開, 佢老婆响maryknoll教, 佢話唔駛諗, 全部校長決定, 以前佢地同LS有非明文習慣, 老師d仔就講LS, 女就讀maryknoll, 不過近d真係無位, 無呢支歌仔唱喇! 所以佢話要生就一定要生女!

為什麼"無呢支歌仔唱喇"
就是因為所有官津學敕要跟政府規定
我沒有說這是最好的,但我想也不至私相授授
你估我不希望囡囡可以入協恩或Maryknoll,但只有15分
為什麼我可以問心無愧說這些,我得一個,亦只有15分,亦不認識任何有關聯人士
這世界沒有絕對公平,每一個人也有各自想法,但在各人利益不同下,最少你可以去計算,

各有前因莫羨人............
用了特別channel 的人又怎會周圍唱呢?

另一事例...........
頭輪自選只計分,同分學校"自行"抽....

la x 小學會派老師到排隊交表的家長中"傾談",因頭輪自選不能interview, 故只能"傾談", 然後他們在申請表mark上不同的記號.

個啲記號有乜用呢?
無知是福

醒目開學勳章

像我的囡囡只有15分
怎樣下記號也不會輪到我家的
但那又怎樣
最少我對得起自己的良心
"人在做,天在看",我也不去羨慕別人,努力去多了解什麼學校不太差的,計劃將來

原帖由 ziyi 於 09-8-3 23:33 發表
像我的囡囡只有15分
怎樣下記號也不會輪到我家的
但那又怎樣
最少我對得起自己的良心
"人在做,天在看",我也不去羨慕別人,努力去多了解什麼學校不太差的,計劃將來 ...

咁又唔係完全無機既,投其所好曪.........
名幼稚園
高薪厚職
揸靓車
攞名牌袋
帶名表
有錢地址...........

或絕招............
自己係右上角打粒星
無知是福

醒目開學勳章

haha
做唔出,無能力做,亦過唔到自己
所以放棄這些學校
‹ 上一主題|下一主題