用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

音小學生成績如何 [複製鏈接]

小女今年讀小一,最近托管的中心進行了一次期末模擬考試。很不好意思,七個小一學生,我個女考第六。
我真是成頭都是汗,不知點算好。
請教各位,你們的子女在學校成績如何呀?大家討論一下。
平時我個女中文最差,小一的功課都是一段一段寫作文。我不知是小女太差還是功課較難,真是成頭煙呀。
   0    0    0    0

原帖由 LLY1103 於 09-6-9 17:29 發表
小女今年讀小一,最近托管的中心進行了一次期末模擬考試。很不好意思,七個小一學生,我個女考第六。
我真是成頭都是汗,不知點算好。
請教各位,你們的子女在學校成績如何呀?大家討論一下。
平時我個女中文最差,小一的功課都是 ...

不用太擔心,如果小兒去埋仔你個女果間託管中心,他應該排第八呢!昨天他數學評估,竟然話約有三分一做唔晒,唉...,慶幸他沒有失去學習興趣。

其實你應可從你女兒平日的派回家的評估卷得知他的程度,再問一問他全班有多少人不合格?多少人有9字頭?便可略知其他同學的程度。

但是有聽媽咪講,中五集體留班一年.不明白是什麽事,今年中五不是要參加會考嗎?成績怎樣呢?
有點驚.

無聽過喎, 不如你問清楚那位媽咪, 查清楚先至決定使唔使驚啦。

原帖由 LLY1103 於 09-6-13 10:10 發表
但是有聽媽咪講,中五集體留班一年.不明白是什麽事,今年中五不是要參加會考嗎?成績怎樣呢?
有點驚.

原帖由 daddywai 於 09-6-10 08:54 發表

不用太擔心,如果小兒去埋仔你個女果間託管中心,他應該排第八呢!昨天他數學評估,竟然話約有三分一做唔晒,

咁係咪即係話音小的學生一般都比出面小學的學生知識水平低一點呢??

係出面d小學要d學生小一讀小二嘅書啫,我今年暑假買咗d小一升小二嘅補充練習俾我個仔做,我嘟冇教佢嘟識做,咁即係d程度同d出面買嘅"雞精"書一樣程度喇!
‹ 上一主題|下一主題