用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)  

原帖由 CCCHUNG 於 09-12-27 23:28 發表
Khmama,

I should mention more details that we live in Wanchai area but Band 2 only...so pls advise any suggestion for HK Island or Kowloon City.

Thanks

住灣仔就無謂走到咁遠, 都係集中東區既學校啦, 中西區同灣仔唔係太多band2學校選. 如果你係band2頭, 可以報一間聖公會鄧肇堅, 加埋東區既衛理或者劉永生. 如果係band2中, 可以報劉永生同顯理.

原帖由 fsforth 於 09-12-28 11:52 發表
聖保羅書院  (推算上年6科14分約佔58%, 今年46.39%)

46.39%  應該算是Band2 頭嗎? 似乎RC 成績也超過了 St. Paul Boy

高主教今年6科14分有74.3%, 各科平均優良率52.7%, 呢幾年進步緊, 確實已經超越咗St. Paul Boy's. 46.39%只係一個推算, 因為中六第一階段有位剩, 唔排除有o的叻既學生冇原校升讀. 其實46.39%仍屬band1尾, 成績唔算好, 但係2010-11年St. Paul Boy's 已經唔再參加統一派位, 完全自主, 可能學生質素會好o的.

Dear Khmama,

女兒為band 1 中學生, 在葵青本區有兩間女校可供選擇, 如以校風和讀書壓力來衡量, 那一間比較好?

原帖由 OneOne 於 09-12-28 17:17 發表
Dear khmama,

小兒屬官塘區,首兩次呈分老師說均在band 1頭,但不是最頭。而我希望小兒可以進入一所功課壓力不要過大的英中,據你資料官塘區以聖言最好(band1 中),若自行選一間作,請問有甚麼建議?

開頭想過找傳統名校,但 ...

本人與OneOne 這位家長的煩惱一樣, 小女的成績也是band 1頭, 但不是最頭, 性格比較活躍, 家住東區, 請問可否提供一些選校意見? 如跨區第二選 St Stephen Girls 是否成功機會很渺茫?

原帖由 khmama 於 09-12-28 20:37 發表
1)      點解Band 1生數目不是5392 X 33% =1779
5392人係2009年升中一既學生人數, 唔係2010年升中一既學生人數, band1生數目係升中人數1/3. 區內33%band1係講band1學位分佈, 唔係band1學生分佈.

2)  英中學位數 ...

khmama,

好多謝回覆.

再想請教2009年競爭非保留band 1 人數是985人, 非保留band 1 英中學額1030人, 這兩個數是點計算的?
此些數據可在4月份教局派的單張見到嗎?

khmama
我想問如果我小兒在觀塘區全級210人考15華英有無機會?
原帖由 khmama 於 09-12-28 20:48 發表

九龍城好學校多, 所以競爭都唔細. 你可以選旅港開平, 黃笏南或迦密. 前兩間會較多課外活動, 迦密就冇咁多活動. 華英可能會多人爭, 頭幾名可以一試. ...

回覆 264# susandysu 的文章

回覆 264# susandysu 的文章

回覆 63# khmama 的文章

Khmama,

How / where  I can know the banding of each school in there distirct..such as
:-
BAND 1
1A
1B
1C
Band 2
2A
2B
2C
Band3
3A
3B
3C

Thanks a million

Hi Khmama,
你分析嘅資料好有參考性,thank you very much!但我囡囡為band2頭沙田網學生,班主任建議自行選校揀band1尾,到抽獎時就揀番band2頭學校,咁啱呢兩類選擇唔多,點安排好?今個年度間間都話d位好緊,想叩門都幾難,如果自行同大抽獎唔揀同一間直情唔使諗!想請教吓你點揀好,老師嘅講法啱嗎?

khmama,

小兒經兩次呈分試後, 第二次成績下滑, 跌落band 2頭, 老師話佢差幾分就係band 1尾, 學校位於深水埗津校.  他喜愛活動, 跆拳道及手球都曾獲獎, 不想替他報太谷的中學, 想問吓自行報以下那一間較有機會呢 (老師建議):

1. 聖方濟書院
2. 長沙灣天主教
3. 李兆基 (葵涌)
4. 陳瑞琪(喇沙)

會否太進取呢? 或者你有無提議呢?

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 khmama 於 09-12-27 21:17 發表

你應該問清楚老師, 仲要係快o的問.

老師話現在是Band1尾, 叫我們在自行時可選高一些.

原帖由 khmama 於 09-12-28 20:48 發表

九龍城好學校多, 所以競爭都唔細. 你可以選旅港開平, 黃笏南或迦密. 前兩間會較多課外活動, 迦密就冇咁多活動. 華英可能會多人爭, 頭幾名可以一試. ...

謝謝 khmama 的回覆~ :)

昨日與友人傾過,有建議小兒既是band1頭,可嘗試進取一點,本身區內聖言已是不錯選擇,若是跨區理應選一所更高的中學,但自知小兒band1頭偏近band1中,太高又恐防浪費機會。

如你所言九龍城區競爭劇烈,那出灣仔區又有利嗎?而以小兒情況又有甚麼更好的策略呢?

莫壽增or田家炳

Dear khmama,

Would appreciate it if you could spend your valuable time to give me some advice.

Thanks a lot!

Dear khmama

小兒成績如下:

年級
操行
中文
英文
數學
P6 1St Term
B+

B

A

A

P5 2nd Term
B+

B

A

A

P5 1st Term
B+

B

B

B

請問選擇聖公會莫壽增會督中學及田家炳中學機會如何?

北區的李嘉誠及田家炳已轉用英語為主要教學語言,那麼選擇北區的中學還是大埔的中學好?

Many thanks, paricularly your great contribution to the mothers in this website.

Dear khmama
小女成績如下:
年級  中   英   數   常   視   音  名次          操行
五上  A    B    B    A    C    C   62/190    B
五下  A    A    A    B    B    B   64/189    A-
六上  A    A    A    A    B    ?        ?          ?

請問以小女的成績,自行選擇順利天主教中學及將軍澳宣基中學,機會是否很渺茫?

中西區聖類斯中學, 根據學校就語言政策所公佈的最新文件, 2009年會考有171人應考, 考取A - C共425個, Level 5* - 4共127個, 合計優良552個, 人均優良率3.23, 而非Excel File上的2.95

http://www.stlouis.edu.hk/LanguagePolicy.pdf

[引用:
原帖由 kathymum 於 09-12-24 10:36 發表

小女小學在九龍城區
五年級呈分試 老師說是band 2 頭
六年級呈分試 老師說是band 1 中

請問現在小女的banding 是band 1 中 or band 2 頭?
請問自行可否選英中? 那兩間較大機會呢? 謝謝幫 ... ...

你應該問清楚老師, 仲要係快o的問.

老師話現在是Band1尾, 叫我們在自行時可選高一些. [/quote]

自行選丘佐榮同何官機會大唔大?
選旅港是否沒有機會?

My daughter is now studying in the True Light Middle School (primary section) in Kowloon City.
She is ranked no. 9 in the class of 25 students when she was in P5. The headmaster said there is no ranking in the form and also the school has not yet advised us which band my daughter is.
My daughter has just finished her P6 exam but the result is not as good as her P5 result. She is good at drawing and sports e.g. karate and swimming and has got awards each year.
I have applied for Ngan Po Ling for her already.
I also wanted to apply for True Light Middle School. I am now struggling which school that she can have a higher successful rate in the 1st round application:
- Heep Yan & St. Mary: seem to accept Band 1 students only
- 真光女書院
- 迦密
- any other choices ?
Pls kindly help and your kind advice is sincere appreciated. Look forward to hearing your reply very soon.

[急問]請教一下:

小學向教育局(EDB)程報分數時,是以分數/或是級名次 來程報呢?  家長有懷疑時,又可唔可以向教育局查詢呢 ?

(班主任幾個月前話全級第18,上個月卻說58,昨天放完假再問話我可能聽錯,其實佢跟左囝囝兩年班主任,都清楚考開廿位之內,最後分付如果要Check就要以書面申請。)

p.s. 其實在這個時間/時候, 寫得黎/批得黎,最大問題如果真係有錯,仲趕唔趕切向教育局再程過分數嫁 ??? 唉,心急到死,又唔敢同校長講 !

一個敢怒而不敢言的香港人上

回覆 34# khmama 的文章

Dear Kamama,

非常感謝妳的寶貴意見, 但小女兒希望能入讀葵青保祿六世書院, 雖然我知機會很微,但我希望能在大抽獎時可再選該校(他區)及有機會面試.而可風中學是我喜歡,我都知道機會極微,但同樣是在大抽獎時可再選該校(本區).請問我選這二間自行可以嗎?請給我意見.謝謝妳.