用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

咁培正成300人, 考160幾都係中間位即等於一般學校160人考80名; 不過就算俾你入返去點努力都係陪跑, 但肯定唔會包尾, 係無意思0的; 因為頭100肯定係讀得先俾你直入, 但200後入返去就攞命0的!唔知點爬先到山腰....會好辛苦

原帖由 vet 於 19-3-2010 17:37 發表
考160幾都有機會入返培正
中一會否變考第尾? 因差過自己的都走哂

vet, 咁你有無聽過培僑(沙田)and福建(觀塘)呀!俾0的意見我, 唔該!
原帖由 vet 於 19-3-2010 18:26 發表
培基未聽過, 校風如何? 中學校風好緊要, 我唔敢比意見, 不如問吓老師!

培正不是一條龍嗎?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2171761&extra=page%3D1&page=3

click入去有家長做了個福建詳細分析

原帖由 hangyingmama 於 10-3-19 21:59 發表
vet, 咁你有無聽過培僑(沙田)and福建(觀塘)呀!俾0的意見我, 唔該!

同我想法差唔多, 睇落林校長同我講過既說話係會兌現, 佢話阿女入得去讀就交俾佢0地班老師教, 唔駛依靠補習攞好成績, 係要孩子自己定目標, 老師們係好樂意幫手..聽完呢0番話後, 個心好舒服, 好感動...我希望今次既選擇係正確.

vet. 多謝晒  

原帖由 vet 於 19-3-2010 23:45 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2171761&extra=page%3D1&page=3

click入去有家長做了個福建詳細分析

有冇遇到面試後可能是暗示你在自行階段成功與否呢?

e.g. See you later / 為增加機會, 你可在統一派位時填本校第一志願等......

Dear khmama,
請問油尖旺區Band 2男仔, 如果大抽獎選聖芳濟或銘基, 有沒有機會?

khmama 您好,

我想問 :我可唔可以問/查到我個女係全港成績
              次第之排名呢?

原帖由 yamgie 於 10-3-26 21:23 發表
Dear khmama,
請問油尖旺區Band 2男仔, 如果大抽獎選聖芳濟或銘基, 有沒有機會?

聖芳濟可能有少量位剩, 因為油尖區比男生既英中位多. 銘基就應該冇位, 因為好多女生都係放銘基第一二位.

原帖由 gwly 於 10-3-29 03:29 發表
khmama 您好,

我想問 :我可唔可以問/查到我個女係全港成績
              次第之排名呢?

家長係唔會查到既.

hkmama,

請問聖士提反書院轉直資後和未轉之前有何分別呢?除了學費昂貴外,課程程度和校風怎樣?會考及高考成績又如何?放榜後有沒有叩門位?
請賜教!感謝!!

我知banding基制的每組比率為1/3。

可是我經常聽到其他家長講述其子女的學校每組banding比率又不是等於1/3,試舉例如下:

A校:Band 1學生人數佔 84/120,Band 2學生人數佔 24/120,Band 3學生人數佔 12/120。

B校:Band 1學生人數佔 24/120,Band 2學生人數佔 36/120,Band 3學生人數佔 60/120。

上述例子指出:
如學校成績好,該校的band 1學生人數會多過1/3;換言之,學校成績差,該校的band 1學生人數會少過1/3。

請問:
1. 每組banding會否不等於1/3?
2. 比率是否要視乎該校學生在「全港性系統評估」所取得的成績?
3. 是否由教育局評定每所學校的band 1,2,3學生比率?

我怕有誤解,希望各位家長幫忙解答。謝謝!
Joyful Life

原帖由 Joyful-Life 於 10-3-31 14:47 發表
我知banding基制的每組比率為1/3。

可是我經常聽到其他家長講述其子女的學校每組banding比率又不是等於1/3,試舉例如下:

A校:Band 1學生人數佔 84/120,Band 2學生人數佔 24/120,Band 3學生人數佔 12/120。

B校:Band 1學 ...

1. 每組banding會否不等於1/3?
每區或全港計算, 每組都係1/3.

2. 比率是否要視乎該校學生在「全港性系統評估」所取得的成績?
比率係視乎中一編班試.

3. 是否由教育局評定每所學校的band 1,2,3學生比率?
首先將區內學生考中一編班試成績排高低, 再分三等份, 所以每間學校既band1/2/3學生比例就會唔同.

謝謝妳的意見!
由於區內band 2的選擇較少, band 2 又高不成, 低不就, 所以而家都十五十六.

原帖由 khmama 於 10-3-29 23:12 發表
聖芳濟可能有少量位剩, 因為油尖區比男生既英中位多. 銘基就應該冇位, 因為好多女生都係放銘基第一二位.

khmama,

兒子屬band 2頭, 深水埗區, 自行報長天及聖芳濟都無得in, 唯有靠大抽獎, 請教如何填寫甲部及乙部呢?  甲部如選沙田區有什麼學校可以揀?

乙部填呢幾間:
佛教大雄, 唐乃勤, 匯基, 香島  - 應如何排位?

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 Crabtree 於 10-4-1 12:01 發表
khmama,

兒子屬band 2頭, 深水埗區, 自行報長天及聖芳濟都無得in, 唯有靠大抽獎, 請教如何填寫甲部及乙部呢?  甲部如選沙田區有什麼學校可以揀?

乙部填呢幾間:
佛教大雄, 唐乃勤, 匯基, 香島  - 應如何排位? ...

先問下你全港既banding係屬band幾? 如果屬band1, 甲部既選擇會唔同.

回覆 18# wkymama 的文章

是哪一年12X 都入唔到培中 呢 ?  你10x都唔博好像浪費六年在培小.  我聽說LAST YEAR 是140-150 左右也入到.  不如 你同老師傾吓

2monsters,

Pls check PM

原帖由 2monsters 於 10-4-1 22:56 發表
是哪一年12X 都入唔到培中 呢 ?  你10x都唔博好像浪費六年在培小.  我聽說LAST YEAR 是140-150 左右也入到.  不如 你同老師傾吓

wkymama,

Pls check PM

2 monsters

老師只講係呢區屬band 2咋, 我不知全港係屬band 幾喎. (應不屬全港band 1) 學校屬於深水埗內津小.  還有請問幾時交升中統一派位那份表呢?

原帖由 khmama 於 10-4-1 10:04 PM 發表

先問下你全港既banding係屬band幾? 如果屬band1, 甲部既選擇會唔同.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Hi khmama
又要麻煩你了,可否幫我排1-14學校呢~~
下星期交统一影印本了。
謝謝
‹ 上一主題|下一主題