用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 香港嘉諾撤既家長快D 入黎傾下啦
go

香港嘉諾撤既家長快D 入黎傾下啦 [複製鏈接]

想問下有冇小朋友係呢間學校讀架...小女今年入讀小一...好想搵下D TOPIC 有關呢間學校..不過好奇...冇左個專題既???

聽日開學啦WOR..你地會點準備呀..係唔係都係7:45AM 上堂呀?????
   0    0    0    0

原帖由 Shirley_ 於 09-8-31 16:45 發表
想問下有冇小朋友係呢間學校讀架...小女今年入讀小一...好想搵下D TOPIC 有關呢間學校..不過好奇...冇左個專題既???

聽日開學啦WOR..你地會點準備呀..係唔係都係7:45AM 上堂呀????? ...

原來0745門口鐵閘就會關, 所以記住要準時,其他都ok

marcus06419 報到
小女今年讀小一,希望大家多多交流

我個大女已經畢左業啦,細女讀五年級,如果有關學校既問題,樂意為大家解答!

呢間學校近呢幾年升中派位成績一年比一年好,希望一路保持落去啦!你見舊年小六派位總人數比較少,因為只有四班,原因係以往上下午校每級分別有4班,由學校決定合併後,上下午校每年減收一班小一學生,直至合併果年岩岩好全校共有36班,但後來提早一年合併,所以當年既小一只收4班(亦即係剛剛畢業果屆啦),由今學年開始,所有級別都會係6班啦!
豬仔兔

回覆 1# Shirley_ 的文章

我女女讀小二啦, 今年都未分精英班, 但明年就有分班, 希望佢繼續努力!

其實幾年班才分精英班?學校有冇open day? 都不知幾時有機會參觀學校

My girl goes to 2B this year, is there 精英班 in primary 3, never heard of it?

原帖由 sammidior 於 09-9-6 23:58 發表
我女女讀小二啦, 今年都未分精英班, 但明年就有分班, 希望佢繼續努力!

係喎,我都未聽過有精英班.有機會等我問吓先,我女兒現讀小六,不過小女兒今年k3,如無意外2010都會在canossa讀小一. 大家多多交流.我因為要工作而學校又轉了全日,以前星期六都會做家長義工,現在已經沒有機會了,因weekdays 要返工.

呢間學校係冇分精英班架,由小一至小五,每年都會大"dull"亂編班,小五同小六會同一班及同一班主任(好多學校都係咁),如果安排許可,會盡量同小五既科老師一樣,但都有機會轉囉!
豬仔兔

據我個女講,當一級有六班,係每級考第一入A班,第二入B班,第三入C班,如些類推,第七又入返A班,第八入B班咁囉.都好吖,唔好將成績好編埋一班, label咗學生能力.

請問各位
學校是否女多男小?
對男孩子入讀大家的看法又如何呢?( 以你們觀察,男孩子在校的普遍表現如何呢?)
我有一雙兒女,
正在搜集有關小學的資料,
謝謝!

原帖由 sleepingbeauty 於 09-9-7 14:12 發表
據我個女講,當一級有六班,係每級考第一入A班,第二入B班,第三入C班,如些類推,第七又入返A班,第八入B班咁囉.都好吖,唔好將成績好編埋一班, label咗學生能力. ...

我囡囡班女仔22個,男仔7個,男仔比較斯文,我囡囡本身在幼稚園不睬男仔,現在都相處ok

原帖由 夏安 於 09-9-7 23:48 發表
請問各位
學校是否女多男小?
對男孩子入讀大家的看法又如何呢?( 以你們觀察,男孩子在校的普遍表現如何呢?)
我有一雙兒女,
正在搜集有關小學的資料,
謝謝!

...

回覆 1# Marcus06419 的文章

可唔可以教我點樣登入學校既內聯綱呀

回覆 13# Shirley_ 的文章

你地好 !! 我囝囝今年K3要報小一, 雖然嘉諾撒唔係第一志願, 但我都想了解多些, 請問老師有冇愛心?? 老師和家長多唔多聯絡??  若小朋友遇到問題或遭欺負, 老師會否主動處理??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

手冊內老師給你的user name, 打入去賬戶及密碼就入到

原帖由 hipo 於 09-9-9 11:28 發表
可唔可以教我點樣登入學校既內聯綱呀

10分難入D, but you can try to interview in 3rd round.

原帖由 kenischung 於 09-9-9 14:13 發表
請問你們是自行入, 還是攪珠入到呢?
我細女只有10分, 是否無機會? 因我不是此區的, 但我超喜歡香港嘉諾撤.
謝謝!!!

Hi marcus
I guess my daughter is same class with your daughter :) cos 29 students in the class...
原帖由 Marcus06419 於 09-9-5 11:57 發表
marcus06419 報到
小女今年讀小一,希望大家多多交流

Hi, rabbit

你囡囡是否梁老師做班主任?

原帖由 rabbit 於 09-9-10 20:09 發表
Hi marcus
I guess my daughter is same class with your daughter :) cos 29 students in the class...

hi marcus...
please check pm. :)
原帖由 Marcus06419 於 09-9-11 08:50 發表
Hi, rabbit

你囡囡是否梁老師做班主任?
‹ 上一主題|下一主題