用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園家長請留意!!!
go

根德園家長請留意!!! [複製鏈接]

今天中午, 我如常去接小兒放學, 當我步出校園橫過德雲道, 看到一輛保母車正在路中心接學生上車, 當時一個嬸嬸拖住3個小朋友在車頭上車, 有一架7人車(Jx 828x)在這架保母車的左面, 那個司機(我肯定), 他是看到3個小朋友在上車的, 但他沒有理會, 把車向右洗出, 差點撞到行在最尾的一個小朋友, 那個嬸嬸立刻指住佢嘈, 但他用了一個不屑的眼神"啤"了嬸嬸一眼, 然後開車...

我唔明白佢自己都有小朋友, 點解會咁自私, 唔理其他小朋友既安全...大家請小心這架車
   0    0    0    0

Very you very much for sharing your experience today.  I will be more becarefull.

有冇攪錯,咁冇品的司機,我想問男定女,因有些男人時常都以為自己手車好勁,而如果是女人仲衰,我估她都是帶子女返學,不過點都好,都應該小心揸車,因好多學生MA.

其實我成日都見到呢d險象環生, 所以我話搭校巴真係麻麻, 唔係信唔過d嬸嬸啊, 而係一個人點照顧到咁多個細路喎(有時見d小朋友o係車捱住窗訓到頭都歪晒又無人理, 真係覺得好陰公), 而且根德門口個位真係好多車出入

有冇攪錯呀!!!! 完全唔埋小朋友既安全,明明係自己做錯左,仲用咁既眼神,睇嚟佢都係冇咩悔意!!!!完全唔顧他人安全的人,係唔適合揸車.

其實, 呢個世界咩人都有, 何必為了一些沒"收養"既人而動氣呢?! 這簡直是白浪費了細胞....

不過, 真的好多謝妳提醒了大家, 我諗除了kv家長要留意外, 如果在該附近經常出入的人仕都要特別小心啊!

所以, 我經常教導小兒, 行路&做事要格外小心, "唔好撞倒人;更唔好比人撞倒"....

原帖由 bvei 於 09-9-10 14:30 發表
今天中午, 我如常去接小兒放學, 當我步出校園橫過德雲道, 看到一輛保母車正在路中心接學生上車, 當時一個嬸嬸拖住3個小朋友在車頭上車, 有一架7人車(Jx 828x)在這架保母車的左面, 那個司機(我肯定), 他是看到3個小朋 ...

may we know who is teh parent and the student with the car Jx 828x?

回覆 7# bvei 的文章

乜呢個 Jx828x 咁鬼衰, 請問佢架車咩色, 等大家小心d

鬼唔知搭保母車唔夠自己送返學安全咩, 大家都是父母, 唔洗咁對人呀

我冇特別留意佢咩色, 只係7 人車, 因為佢車身大, 向右一洗出(又冇打燈), 真係淨少少就夾住個小朋友, 跟住個呀嬸就好大聲話佢..佢又冇理, 一支箭洗走左...

呢d駕駛態度真差劣, 揸得架車係馬路就要顧及路面既安全. 呢d連小朋友都唔顧既人最好吊消佢牌照.

都係好黎普...渣車渣到咁...有事點算,個人父母子女有事仲慘過攞自己條命...真係自私,又無公德心,人格咁差讀名校都無用啦...

原帖由 vivilamma 於 09-9-11 12:27 發表
乜呢個 Jx828x 咁鬼衰, 請問佢架車咩色, 等大家小心d

鬼唔知搭保母車唔夠自己送返學安全咩, 大家都是父母, 唔洗咁對人呀

請問係邊間分校?

果架車係咪接根德小朋友架?
佢咁衰DISCLOSE 全個車牌出來嘛!

原帖由 bvei 於 09-9-11 13:55 發表
我冇特別留意佢咩色, 只係7 人車, 因為佢車身大, 向右一洗出(又冇打燈), 真係淨少少就夾住個小朋友, 跟住個呀嬸就好大聲話佢..佢又冇理, 一支箭洗走左... ...
‹ 上一主題|下一主題