用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教宣道會宣基小學 點解宣基今年一年班啲野咁深
go

點解宣基今年一年班啲野咁深 [複製鏈接]

無諗過宣基啲課程咁深...啱啱收返英測份卷....冇字選..仲要閱讀理解...我個仔啱啱先識晒26個字母....出黎結果緊吾好...但我都好恩惠...因其實都可以話係識晒...不過之前冇諗過冇字選...冇同佢寸字...所以字都差少少...但真係冇諗個咁深..返咗學個零月要佢地識咁多野....

中文仲深到我都吾識做...識做都吾識點教仔做...我個仔已經出名中文叻..我都冇把握佢會考得好...

明明選間愉快學習...點解都咁谷...
   0    0    0    0

我都覺好深,我個仔讀四年級,有啲功課都要諗好耐先識同佢對,最慘下年要考呈分試!當別的學校出得較直接簡單,而我們就又深又難時,分數自然較差,咁樣恐怕會影響升中派位!這樣對我們的學生也不公平!!也做成學生怕了考試,更添錯敗感!!
希望老師/校長三思,不要顧此失彼!!

我都覺好深,我個仔讀四年級,有啲功課真係深到要諗好耐先識同佢對,有時仲搞錯添!至慘下年要考呈分試,當其他學校出得又簡單又直接時,而我們卻又深又難,分數自然差很多,這對我們的派位結果也有不良影響!!
對我們也不公平!!
而學生也怕了考試,更有錯敗感!!
所以老師、校長真係要三思,不好顧此失彼!!

不過咁,我對仔女都好鍾意呢間學校,可能在當中他們感受到老師、校長的愛心同感受到基督的愛,我也很欣賞學校很着重學生的心靈、品德,而不是那些只谷成績就忽視孩子內心的所謂名校!!

原帖由 tszyan1001 於 09-10-16 22:09 發表
不過咁,我對仔女都好鍾意呢間學校,可能在當中他們感受到老師、校長的愛心同感受到基督的愛,我也很欣賞學校很着重學生的心靈、品德,而不是那些只谷成績就忽視孩子內心的所謂名校!! ...

hi hi..are u friend of Johanthan....i am stexxa 真係要多的交流

............................................

原帖由 janetlam74 於 09-10-19 01:31 發表
唉........都唔知講乜好!我小朋友對返學有些不開心........
有些真是太急進了..........

咁嚴重...咁你真係要好好開解一下佢....我仔知道測驗結果都吾開心...我唯有開解佢...一次吾得仲有下一次...已經盡咗力...等於擰咗100分....當然佢都係有啲吾開心...但對於返學佢都冇乜吾開心.
‹ 上一主題|下一主題