用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒園學之園(凱帆)/啟思(九龍塘)/迦南(九龍塘)邊間好? ...
go

幼兒園學之園(凱帆)/啟思(九龍塘)/迦南(九龍塘)邊間好?

我呀B下年(2010-11)讀 pre nursery幼兒園, 唔知邊間好. 我家住大角咀.

啟思(九龍塘) : 我入表時希望報上午校, 但係in完後尋日收到信, 我呀B只能 編在下午校. 個日聽校監講話今年1500人爭120個位, 係唔係真係咁受歡迎? 仲話如果九龍塘收唔到我地呀B, 可以考慮去藍田讀, 因為其實都一樣的.
我的感覺 : 本來我老婆話interview時冇乜野做過, 9成都唔得. 跟住又覺得啟思d老師冇迦南個d咁nice. 校舍又好似細過迦南(九龍塘), 同埋pre nursery都要係2樓. 收信時又話可能會由每月3800學費加至3980.

迦南(九龍塘) : 我朋友也是在迦南做老師, 佢話迦南(九龍塘)的配套最好. 因為我遲左入表, 就算interview ok, 都只會在下午校. 我老婆interview時話迦南的老師好nice. 學校又大過啟思, pre nursery在地下上堂. 雖然未收信, 但係照我呀B當日既表現, 佢話9成都會收佢的.

學之園(凱帆) : 呢間係最奇怪的, 因為間間pre nursery都在10月interview, 佢要係下年3月先interview. 但係我啟思要係11月頭交600幾登記費. 呢間係最近我屋企的, 所以唔駛坐校車. 佢間幼稚園又可以揀英文/普通話上堂. 鄰居話呢間都唔錯的.

同埋我想問下幼兒園係唔係通常都係直升幼稚園的?
仲有d乜要注意呢?

push push push

如果俾我選呢三間, 我就rank迦南最後, 學之園同啟思就真係好depends on 家長要咩....學之園sell bilingual...(但好睇小朋友能力, 今日newspaper 都賣教育局指有d幼稚園sell bilingual 但小朋友能力根本唔到..反而影響佢學習)...所以好睇個別小朋友...如果language ability強的會幫到佢打好基礎...不過校舍較細and冇小學back up.而啟思課程係由著名教育家Dr趙鈞鴻所編...其實香港還有幾間幼稚園用佢的課程...好著重啟發及品德..主張母語教學, 所以K1先有英文, k3先學普通語..而且課程會淺d....不過小朋友會好開心, 好like返學....所以好睇家長覺得學知識,語文重要定啟發思考創意品德重要...佢有啟基小學back up...但如上傳統填鴨小學一般頭兩年可能辛苦d....

正如EggEgg08 所講, 真係睇你自己想要個小朋友學d咩....3間都有自己既特色..
迦南樣樣都好平均...無咩特別好唔好, 但聽人講d嬸嬸好似麻麻地.
啟思就好著重母語, 禮貌同品德, 讀得開心, 但課程就淺d.....
學之園就好似EggEgg08 所講,sell bilingual..但我之前參觀過校舍...d 老師唔係咁nice,,, 同埋佢地都好新潮下...

我都有報Kowloon Tong迦南...不過覺得唔係priority..因為so far都冇聽過佢突出的地方...但Kowloon Tong環境真係好好...考小學似乎亦冇咩優勢....視學報告寫佢課程幾保守同著重抄寫....所以都係睇下d媽咪要咩lor...有冇其他媽咪的意見呀?

push push push

我仔仔都報了啟思,我只選擇上午校,結果係唔收,但其實我對啟思興趣都唔大;都報了迦南(九龍塘),但係明年一月三十日先interview,樓主bb咁早in....;學之園都報了紅磡,都係出年三月先in,但係覺得D都老師唔多nice

原帖由 deen 於 09-11-1 21:26 發表
我仔仔都報了啟思,我只選擇上午校,結果係唔收,但其實我對啟思興趣都唔大;都報了迦南(九龍塘),但係明年一月三十日先interview,樓主bb咁早in....;學之園都報了紅磡,都係出年三月先in,但係覺得D都老師唔多nice ...

我都係報上午校, 但係唔知點解fling左我呀b去下午校.  我呀b 4月出世, 所以可能早d in law...

再push, thanks

如果能力可以,一定係學之園,(學之園(凱帆)在k1時是沒有學劵的).三千幾可以學到流利英語&普通話,上到升小interview都着數D.
:-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o

Then how to choose between Learning Habitat (Hampton Loft) and THINK (KT)