用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 對崇真小學暨幼稚園好失望
go

對崇真小學暨幼稚園好失望 [複製鏈接]

0    0    0    0

其實我都唔排除真係想再搵多 d 新既申請人, $ 30 / 個都真係幾襟計下

之但係如果第一次 rejected 左既, 有興趣既家長會自動寫求位信入去 ..... 正如其他九龍塘出名既幼稚園 , 都有家長不停寫信入去求位 ... 我識有個家長 , 去年 soka waiting , 到而家 k 1 開左學 2 個幾月 , 仲有寫信入去比校長求位呀

希望你小朋友入到心儀既幼稚園啦 !!!

原帖由 tgrm 於 09-11-12 00:10 發表
今日發現崇真原來12月開始國際班招收後備生,我覺得你如果有位多你可以揾曾經in過既小朋友,(因為一定有in得好但係無收到既小朋友)我個人認為崇真想再收多次報名費,所以如果有去in但無收到既家長可以唔駛寫求位信啦,因為 ...

原帖由 tgrm 於 09-11-12 00:10 發表
今日發現崇真原來12月開始國際班招收後備生,我覺得你如果有位多你可以揾曾經in過既小朋友,(因為一定有in得好但係無收到既小朋友)我個人認為崇真想再收多次報名費,所以如果有去in但無收到既家長可以唔駛寫求位信啦,因為 ...

其實本人都是在幼兒教育界工作﹐我祇想將以我所知的和各位家長分享對這行政費不滿的見解。

據我所知﹐如果招生INTERVIEW的時間是非教職員的工作時間﹐學校需要給發教職員OVER TIME工資或補假。那學校要付出的人力物力及薪金遠比我們所付的50元行政費多。

希望家長不要只看表面或一面之辭而忽略了求證的精神。這樣對學校有點不公平。

我相信學校沒有接納之前被拒絕的學生﹐而舉行國際班後備申請﹐是為了挑選更多有質素的學生﹐與收取行政費無關。但我也對學校這個方法有保留﹐因為我相信有很多被Rejected的學生是很有誠意就讀這所學校﹐理應給他們機會。

原帖由 tgrm 於 09-11-19 19:04 發表
崇真取消左後備生招生證明佢地'身有屎'我個人相信有好大機會經我地討論後有好多家長發表意見及打電話去投訴。
經個今次事件崇真形象已受損個人認為校長要負責因為佢侮辱咗其他基督教既學校及在崇真內讀書的孩子及家 ...

我囡囡07年IN 崇真國際班時, 只有accept 和 rejected , 都冇waiting 呢項喎.... 請問點"身有屎"呀?????
其實係一家四口子

回覆 5# 一家三口 的文章

我打過去問後備生既意思...
校方只係之前既 interview 搵適合 lee間學校既小朋友入讀...而家係 full左. 但係到下年5月會有好多都會放棄學位(根據佢地以往經驗), 而之前所報既學生又未符合佢地本校收生既準則, 所以為確保唔會無人讀, 先有後備生既出現

我相信, 佢地唔係有心搵錢, 亦都唔係其他媽媽所唸既身有屎..只不過. 行政經驗唔夠, 唔知會引起爭議.

我都有in過其他學校..行政仲亂的大有人在, 所以, 大家不用太過針對學校. 大家各有立場, 如只是為左不收而一事意氣, 又何必呢.

原帖由 靚太太 於 09-11-20 01:21 發表
雖然知大家可能覺得後備生你地覺得唔合你心意,但都無人叫你報架,唔通用槍指住大家要去報名??

回覆 7# 靚太太 的文章

我自己小朋友都係讀這間學校,承認它都有其缺點,但整體而言崇真絕對是一間好的基督教幼稚園。

不過不同人有不同經歷和感受,大家也不需太勞氣。

其實每一年呢 d 時候都有家長係呢度講某某學校
點, 唔 g 咩收生標準甘都唔收 ?? 小朋友明明 in 得好
好地, 要問要答都做哂架 ..... 但最後都係收到 waiting list 或者 reject !

問心個個家長都認為自己小朋友係叻, 考邊一間都
ok 必收既 .... 所以當一收到唔收既消息就會唔開心,
心裡上覺得總係有所欠缺而唔開心 !

我想講玩得參加得呢 d interview , 一定會有 d 收有 d
唔收架啦 ..... 反正而家 d 父母好多時都係多個後備,
報多幾間自己到時再去揀 final 讀邊間姐, 唔好為一間
學校唔收自己小朋友而唔開心或者因為甘否定自己小
朋友既能力 , 我相信上天總會安排一間合適既學校
小朋友   

祝願各小朋友都入到心儀既學校

個人見解﹐
雖然小兒並非本園學生﹐但有參與INTERVIEW﹐給我感覺ADMIN是比較混亂但老師很有愛心﹐當然兩者兼備就是最完美。

一間ADMIN不好的幼稚園不代表老師沒愛心。
一間ADMIN好的幼稚園也並不代表老師有愛心。

什麼是挑選學前教育機構的首要條件﹐行政OR愛心﹖就要留待家長自己衡量了~

原帖由 tgrm 於 09-11-26 00:33 發表

談幼稚園 » 崇真小學暨幼稚園
小兒是天主教徒都收~所以基督徒未必一定收﹐但BONUS
喱頭話崇真收你,喱頭話唔係本園學生

你係咪有思覺失調定係崇真你有份呀 ...

Calm down pls tgrm, my son has got TT's offer but it doesn't mean he will a student of TT(本園學生) .  

I know you feel very frustrated about TT's arrangement  and i really feel sorry for you.   
However,  i really feel a well-mannered and well-educated parent will not say this ->你係咪有思覺失調定係崇真你有份呀  to anyone even a stranger.  

Pls be a good model of your own child.  

And i wish your child could find a good kindergarten.  Don't Panic!!

Good luck!~~

各位家長,

在網絡虛擬世界中, 任何事情都是不能盡信。

但從言談之間, 總可認出真心父母, 或是假意槍手 。

小心,  小心,.

原帖由 靚太太 於 09-11-26 02:01 發表
Roybee 你個人心地真係好架jac,今大量!
崇眞老師果然好眼光,真係好識選人!

[q。uote]原帖由 roybee103 於 09-11-26 01:36 發表

Calm down pls tgrm, my son  ...

如果有家長真得"渴望"考入祟真國際班, 應該在討論區聽取其他家長的意見, 並不應該口出惡言。

如此言行, 若各位網上觀看人士是任何一間幼稚園的老師或校長, 又會否有海量汪涵去體諒這位家長呢 ?

經一事, 長一智。

共勉之。

原帖由 靚太太 於 09-11-26 02:01 發表
Roybee 你個人心地真係好架jac,今大量!
崇眞老師果然好眼光,真係好識選人!

[q。uote]原帖由 roybee103 於 09-11-26 01:36 發表

Calm down pls tgrm, my son  ...

hi ,各位崇真既家長們, 

本人乃是崇真既家長,連日黎好多唔同既負面評論,其實每年面試高峰期,往往都有好多唔同負面既討論係唔同既學校身上,只不過今年輪到我地TT,可能因為今年更出名了,但公道自在人心,每間學校都有收生既準則,其實學校唔收你小朋友唔代表佢唔叻,其實身為家長呢個時候唔應該抱怨點解學校唔取錄你小朋友等等既問題,而係用呢個教材去教小朋友人生總有順境同逆境既時候,不是往往做什麼事都會成功,總會有失敗既時候,而係用什麼心態去面對~~家長都唔懂去面對,又點可以身教小朋友呢~!
其實係TT入面讀緊既小朋友和家長們,我地每一個人用個心感受到學校個份熱誠同埋教學宗旨和理念,外間既人未能成為我地TT既一份子,所以無需對佢地既說話太上心,我好明白大家會替學校不值,根本唔需要因其他人既負面意見或評論,令到自己唔開心同忟憎,因我地知道TT係一間好既學校就巳經足夠,我地見到小朋友每日開心咁返學放學,我地身為家長既巳經好滿足了,我覺得愛我地既學校既家長們,呢刻起唔需要再做任何既回應了,因某些非本校既家長作出負面既評論時,都係想等TT家長回應時再加以劣評,我地明白每個人都有發言權,就讓未能成為崇真一份子既朋友們去發言吧~~

P.S.身教重於言教~~給所有既家長們共勉之~~

‹ 上一主題|下一主題