用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 保良局林文燦英文小學 2010-2011
樓主: JackyBaBa
go

保良局林文燦英文小學 2010-2011 [複製鏈接]

原帖由 1125bbmama 於 09-11-25 01:23 PM 發表
Hi bchi ,

1. 星期六 , 唔會見到了 , 因我請唔到假 . 要下星期才去學校去老師
2. 你點 ar ,是否已 cfm 陳水皮了 ?

我老公同個自己兩個自己confirmed 左lmc 喇. 若陳水皮註冊, 今朝已經註左lu.

mauchai,

我個仔現在每月都洗我二仟幾去學野架喇, 真係學無止境. kekekekke

共勉之

醒目開學勳章

Hi bchi,

We only applied few primary schools, TSL and LMC are our favorite schools. Strong English-based primary school will be our first priority.

So, LMC is the school we would like my son to get in.

原帖由 bchi 於 09-11-25 11:32 發表
mauchai,

嘩...........in 15間........................
你地in 幼稚園時, 一定都起碼六七間喇... 助底. kekekeek...

優材係好學校, 佢真係活動教學, 你係tko 果間定旺角果間  ?   我知優材係有精英班的, 其實 ...

醒目開學勳章

陳水皮收左你個仔呀?

原帖由 bchi 於 09-11-25 14:48 發表

我老公同個自己兩個自己confirmed 左lmc 喇. 若陳水皮註冊, 今朝已經註左lu.

28日家長日係畀2010入學小一的家長參加咩? 如果係, 我就要同公司請假!

原帖由 Whitepine 於 09-11-25 04:09 PM 發表
陳水皮收左你個仔呀?

係呀,  我老公係old boy, 以20分成功入選. 早在放榜前已經開左個topic 問大家架喇.
跟住傾傾下走左入黎, 因為case 同jacky爸爸差不多.
放榜當日個心好亂, 因為知道有好多小朋友20分都入唔到陳水皮, 令到我對lmc 動搖. 又聽到朋友猛恭喜我, 叫我唔洗揀啦, 梗係陳水皮啦 ~~~~~
你唔明唔果種抉擇係幾咁難 ??
我呢個星期作出一個好大的決定.  我地連陳水皮都唔要, 聽日註冊lmc, 要學做印度薄餅 yeah ~~~~

原帖由 willis616 於 09-11-25 04:19 PM 發表
28日家長日係畀2010入學小一的家長參加咩? 如果係, 我就要同公司請假!

唔係呀唔係呀, 我同bbmama 講我地間保良局幼稚園咋, 你千祈唔好請假啊媽咪 )))))))))))))))))))

醒目開學勳章

我估唔係比2010入學的家長參加,應該係現時讀緊d學生家長參加。不過如果有2010入學的家長想參加,可以打電話去學校問下。

原帖由 willis616 於 09-11-25 16:19 發表

醒目開學勳章

我真係好想forward你個case比我身邊的朋友、同事,佢地一路問我,lmc好咩,唔明我點解禁想入lmc。

而你選lmc,唔入陳水皮,証明有人同我想法一樣呢!

原帖由 bchi 於 09-11-25 16:38 發表

係呀,  我老公係old boy, 以20分成功入選. 早在放榜前已經開左個topic 問大家架喇.
跟住傾傾下走左入黎, 因為case 同jacky爸爸差不多.
放榜當日個心好亂, 因為知道有好多小朋友20分都入唔到陳水皮, 令到我對lmc  ...

原帖由 Whitepine 於 09-11-25 04:57 PM 發表
我真係好想forward你個case比我身邊的朋友、同事,佢地一路問我,lmc好咩,唔明我點解禁想入lmc。

而你選lmc,唔入陳水皮,証明有人同我想法一樣呢!

...

唔洗好想, 你直頭講佢地聽, 我地20分入到陳水皮都唔讀呀, 型嗎  ??? hahaha

我老公同你一樣啊, 好想個仔呢六年有英語環境, 學中文, 緃小學國語仲好, 你睇我地呢一代d 中文丫, 口語化到不得了.

最難得係我個仔只係入去lmc interview 半小時, 對d 老師印象深刻, even 我再比陳水皮d facilities 佢睇幾咁大幾咁靚, 佢都話鍾意lmc 啊.

我真係好希望你fri 有好消息呀. 有心的爸爸.

bbmama,

我都係 in 10:30,

我地 confirm 註冊 lmc

原帖由 1125bbmama 於 09-11-25 00:09 發表
hi bchi ,

我係 in 10 : 30 am

原來係我搞錯左! Sorry!

原帖由 bchi 於 09-11-25 16:40 發表

唔係呀唔係呀, 我同bbmama 講我地間保良局幼稚園咋, 你千祈唔好請假啊媽咪 )))))))))))))))))))

原帖由 mimiip 於 09-11-25 09:08 發表
各位好, 我地決定註冊LMC, 來年一齊做同學.....
不過校車都係一個問題,唔知有幾多同學住沙田及馬鞍山.....
另外Waiting list 同學仔一定有機會註冊, 我相信會有一部份人退出, 比d心機, 加油!!! ...

好高興見到你已經下咗決定註冊, 希望出年係迎新到見到大家!!!
我同你都係馬鞍山人呀,校巴果到我今日打去問咗學校,
今年原來都有條線去沙田馬鞍山到嫁, 不過佢話條校巴線唔係lmc全包咁話,要同附近其他學校share噃, 不過佢話每年都會renew啲線路, 視乎有幾多人搭咁話播,所以依家website睇到果啲線其實係已經夠一定人數而學校包咗架車,仲有D路線係冇show出泥, 我而家又放心咗一百倍lo.....

原帖由 yhk329 於 09-11-26 07:06 AM 發表
各位
自此post出來,我就一路有追

想知道大家怕不怕第日只係英文得(尤其只係oral)
其他學課上不夠全面呢

另外又怕不怕成績會係外籍小朋友佔優
因係佢地的母語
因為lmc係新校,校長都話過最初都只有1/3學生
會排到ban ...

其實去到咩學校都一定唔會十全十美. 我自己就想佢英文好. 所以唔入津小. 我怕佢將來只係識講中文, 英文只係幾句仔. 反而你話佢有流利英文, 將來出黎見工, 或再大個d 做presentation, 係咪點都有利d 呢 ~~

魚與熊掌, 睇你點揀. 當然我地做家長又唔可以全依懶學校, 我覺得比多d 書佢地睇, 最好再參加埋興趣班.

現在學校咁小人... 1/3 有band 1, 都幾抵喎 ... kekekkeke

醒目開學勳章

bchi

禁得閒覆message,你唔係去左register咩?

原帖由 bchi 於 09-11-26 10:19 發表

其實去到咩學校都一定唔會十全十美. 我自己就想佢英文好. 所以唔入津小. 我怕佢將來只係識講中文, 英文只係幾句仔. 反而你話佢有流利英文, 將來出黎見工, 或再大個d 做presentation, 係咪點都有利d 呢 ~~

魚與熊 ...

各位,

我老公今朝係第一個入去註冊架. hohoo

佢註冊時聽到隔離班有位老師講左三個字中文: 收功課.
又夾左小小英文.
於是我立即上網望下佢地個時間表, 呢個時間正正係班主任課, 只有15分鐘. 係用來收功課的.
於是叫老公問下學校在咩情況下會有出現講中文.
老師話因為一年級細, 怕英文同國語佢地未必個個聽得明, 所以會夾左小小中文. 等佢地習慣左就唔會再用中文.

之後我再打去問多次, 我話小朋友其實適應力咁強, 會唔會索性唔講中文都得呢, 況且已經十一月尾, 三個幾月啦.
老師話其實中文堂, 一定係講國語, 但亦會怕有小朋友之前從來未聽過國語, 所以點都會講小小中文. 又話教國語d 老師其實都唔係好識講中文. 只係好小時間會用到中文來提下唔識國語的小朋友.
我就話希望啦, 因我入貴校都係想有雙語環境, 你幫我同d 老師反映下丫.  佢話一定會.

咁我覺得, 佢地咁老實同我講係會夾d 中文, 又總好過佢呃我地話從來唔會講中文.
今朝我個msn 好似聖誕燈咁閃過不停, 個個都問我決定左未.  好在好多朋友都支持我揀lmc.  yeah

其他家長, 你地註左未呀 ???!!!

原帖由 Whitepine 於 09-11-26 10:27 AM 發表
bchi

禁得閒覆message,你唔係去左register咩?

爸爸,

我老公幫我做丫嘛.  聽日等你好消息呀. 老公話今早情況都唔係好多人. 唔知下午又如何. 不過我真係覺得, 你係好有機  !!! trust me my bro !!!

Dear Whitepine,

We have made a difficult decision.
We may give up the offers for LMC.
Hope you can get the official offer soon/eventually.

原帖由 Whitepine 於 09-11-25 16:08 發表
Hi bchi,

We only applied few primary schools, TSL and LMC are our favorite schools. Strong English-based primary school will be our first priority.

So, LMC is the school we would like my son to get ...

醒目開學勳章

你知啦,一日未confirm,一日都可能有變數。尤其是我地係道禁支持LMC,有d家長或者都會hold著個位先,所以放出黎d位唔多都未定!!!

原帖由 bchi 於 09-11-26 10:36 發表

爸爸,

我老公幫我做丫嘛.  聽日等你好消息呀. 老公話今早情況都唔係好多人. 唔知下午又如何. 不過我真係覺得, 你係好有機  !!! trust me my bro !!!
‹ 上一主題|下一主題