用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有冇專注力練習?
go

有冇專注力練習?

仔仔兩歲多啲, 學校老師話佢專注力差, 有時就只掛住自己玩叫極都冇反應. 平時屋企都差唔多, 每日我都係叫到喉嚨痛都唔理我.

有冇家長可以SHARE訓練方法, or 有冇好的playgroup介紹?

你有冇試過每一次只給一樣佢中意既玩具佢,陪佢一齊玩,但要佢坐住bb車或網床,細細講解點玩,再自已玩一次給佢,去訓練佢專心呢一點呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 shiraz 於 09-11-18 14:27 發表
仔仔兩歲多啲, 學校老師話佢專注力差, 有時就只掛住自己玩叫極都冇反應. 平時屋企都差唔多, 每日我都係叫到喉嚨痛都唔理我.

有冇家長可以SHARE訓練方法, or 有冇好的playgroup介紹? ...

佢掛住自己玩而唔彩人.. 唔係應該好強專注力咩???

我覺得老師唔夠吸引力咋喎! 唔聽佢講嘢就話人專注力唔夠!

其實可以透過遊戲黎訓練佢既專注力..
不過一開始同佢玩GAME ( E.G. 找錯處)要個GAME 既時間短D同COLOURFUL D黎吸引佢. 再一步一步慢慢加長D時間. 等佢學習專注.

同埋呢, 可以搵一D佢特別愛玩既野, 好似火車. 用火車黎做一個GAME同佢玩.
又可以好簡單咁講個簡短既火車故事俾佢聽.之後問番一兩條問題.

你可以上網睇下: www.nhdchk.com
我囡返過一個專注課程, 好似好左d, 不過我囡好鍾意返, 返得好開心...老師都會講番小朋友有邊方面好或差...教我地返屋企再同佢練習,都可以試下,一個課程都係6堂,希望幫到你啦!

原帖由 shiraz 於 09-11-18 14:27 發表

有冇家長可以SHARE訓練方法, or 有冇好的playgroup介紹? ...

坊間有書教家長點訓練小朋友既專注力

E.g. 穿繩/珠, 砌Puzzle, 睇相簿, 訓練小朋友專心吃飯

有無人參加過pip 果d 幼兒課程? 即係詹瑞文果間....? 我都聽過話比小朋友參加話劇班可以訓練佢地無咁怕羞,敢於表達自己同增加自信心. 但係唔知幾歲先比佢返先好, 又唔知邊d 係對幼兒有經驗既導師, 因為通常演話劇既未必有幼兒教育經驗.