用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無小朋友15分得左架
樓主: vinyasa
go

有無小朋友15分得左架 [複製鏈接]

原帖由 BBron 於 09-11-24 16:15 發表
你唔好咁老定, 我都驚緊
2004年48914出生人口
2005年57124出生人口
2005年多8210人, 仲未計有d做大仔喎, 所以今年唔可以作準,  如果2005年少左人又唔同講法

...

我唔係老定, 不過個個都話15分冇可能有人入到聖羅撒, 但是實上係有. 對我呢d得15分既黎講係存有一絲絲希望. 我都知2005年出生人口有增加, 不過其實係好的學校個個都會爭. 好似喇沙瑪利諾協恩, 人口增唔增加都一樣甘多人爭 .  不過一句講哂, 抽學校係講運氣. 其實個天一早安排哂比我地d女. 我地做父母只可以盡力幫佢地另謀出路, 以備不時之須o者 .

醒目開學勳章 貢獻勳章

講得啱
原帖由 BBTWIN 於 09-11-25 10:42 發表
不過一句講哂, 抽學校係講運氣. 其實個天一早安排哂比我地d女. 我地做父母只可以盡力幫佢地另謀出路, 以備不時之須o者
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

原帖由 leil_girl 於 09-11-24 16:18 發表
有私校做backup,

就是擔心最後派唔到,反而得不償失,所以才會有忐忑的心

但作為媽媽的幾時都係想給小朋友最好的...

如果有私校做backup,又唔介意萬一要俾錢既話,應該試下博最好既

我小朋友今年係k2, 我開始參考你地既意見, 我既學網係41區&20分.
其實今年結果未出時我都會覺得下年有小小機入MCS, 不過結果一出,又加上小班教育及自行收生之後就唔敢有好大希望.
點解咁講 ~~~ 首輪MCS 收生係75位, 教署話"世襲"佔總數4成幾, 換言之自行收生位就大約有 30-45個位, 你地想吓每年有幾多家長都幫小朋友入依間學校, 可能要幾個人爭一個位, 所以我20分既機會係好微! 仲未計23分果D小朋友.
而統一位都係有75位, 成個校網有幾多小朋友? 而每間學校既對手有幾多係未知數, 如果簡錯1.2智願就機會係零, 所以我覺得希望仲微過中六合彩!
又加上依家D直資幾難入, 過5關考亞媽等等, 所以係唔係應該降低D選擇次一般既學校會好 D !起碼有書讀先 !
上述只個人意見 !

之前政府公報左, even 2005年出生係多左, 但就讀人數係比2004年的少. 因為好多大陸係hk 出生的小朋友唔係hk 就讀的.

原帖由 BBron 於 09-11-24 16:15 發表
你唔好咁老定, 我都驚緊
2004年48914出生人口
2005年57124出生人口
2005年多8210人, 仲未計有d做大仔喎, 所以今年唔可以作準,  如果2005年少左人又唔同講法

...
*********************************************************************************************************************************************

明年報小一! 11/12讀小一, 我個係細女, 我仲煩
原帖由 leil_girl 於 09-11-24 17:34 發表
我都是怕最後抽唔到會接受不了, 因我由小女k2以開始準備小一的資料,會考邊幾間直資/私小這個過程已折磨了很久,但到現在個心居然.....15/16,所以我才說自找煩惱....

你小朋友呢..是否也是10/11讀小一 ??

...

Net 16
有同學仔15 分入天主教明德, 我個仔 15 分入唔到培僑.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

尼樣我都知, 但好多大陸人都安排子女到港讀書, 到時有幾多係香港讀又唔知喎!
都唔知係乜世界!
原帖由 agnesbibi 於 09-11-25 11:55 發表
之前政府公報左, even 2005年出生係多左, 但就讀人數係比2004年的少. 因為好多大陸係hk 出生的小朋友唔係hk 就讀的.

如果這班小朋友是在內地住而在港上學的,校網會是新界區(上水...)

原帖由 BBron 於 09-11-25 13:27 發表
尼樣我都知, 但好多大陸人都安排子女到港讀書, 到時有幾多係香港讀又唔知喎!
都唔知係乜世界!

預先祝你小朋友明年好運 !!

原帖由 BBron 於 09-11-25 12:30 發表
明年報小一! 11/12讀小一, 我個係細女, 我仲煩

對. 我仔仔學校已經有普通話媽咪團, 上年都未有的. 但來港生仔及讀書的多數是有d錢的. 佢地目的o既學校好多時係國際or 英文目標o既小學.

原帖由 BBron 於 09-11-25 13:27 發表
都唔知係乜世界!
*********************************************************************************************************************************************

congrat to all who success with 15 marks...I'm not able to get the offer even I've got 20 marks

原帖由 vanbux 於 09-11-25 20:28 發表
congrat to all who success with 15 marks...I'm not able to get the offer even I've got 20 marks

oh.... which school did u apply?

馬頭涌官立小學 - anyone get a place with 15pts

48網 聖愛德華得左~~~~~

醒目開學勳章

囡囡同班同學,15分入左marymount

15 pts marymount, think it is not possible

醒目開學勳章

原帖由 salina0817 於 09-11-27 08:38 發表
15 pts marymount, think it is not possible

好多人都無計那10分適齡分,因覺得人人都有。
所以佢應該是有25分入Marymount。

原帖由 BBTWIN 於 09-11-25 10:42 發表

我唔係老定, 不過個個都話15分冇可能有人入到聖羅撒, 但是實上係有. 對我呢d得15分既黎講係存有一絲絲希望. 我都知2005年出生人口有增加, 不過其實係好的學校個個都會爭. 好似喇沙瑪利諾協恩, 人口增唔增加都一樣 ...

今年聖羅撒無人15分入到, 我朋友20分都入唔到.  話15分入個個好以係自己計錯分. 無計那10分適齡分,25分入ga!

出生人口多少都不用計, 因為人多or少D 家長都係去個幾間名校. 小斑教學慘d, 一班cut 2個 5班無左10個位.

15分聖家年年有人入

醒目開學勳章

唔洗think,係absolutely無可能。

原帖由 salina0817 於 09-11-27 08:38 發表
‹ 上一主題|下一主題