用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 TSL畢業同學的水平
go

TSL畢業同學的水平 [複製鏈接]

很多人經常懷疑TSL畢業生的水平,能否適應在傳統名校就讀,成績又如何呢?請看下列兩點:

1. 2008年共有七位TSL同學考進41區的LXX書院,約佔該 校當年取錄外來生的10%.

2. 其中兩位考獲全級頭五名,一位全級頭十名,成績優異(當年該校F1共有280人)o根據LXX的傳統,其名字將列印於來年的學生手冊上,報名完畢.
   3    0    0    0

除咗講 '勁' 之外,無野好講囉

好叻仔

請問你仔仔是否入左LSC?

原帖由 emanthon 於 09-11-25 23:49 發表
很多人經常懷疑TSL畢業生的水平,能否適應在傳統名校就讀,成績又如何呢?請看下列兩點:

1. 2008年共有七位TSL同學考進41區的LXX書院,約佔該 校當年取錄外來生的10%.

2. 其中兩位考獲全級頭五名,一位全級頭 ...

BK上的家長經常流傳,指TSL只有英文是强項,數學和中文相對偏低,更有「三缺其二」的指控,我個人認為這些絕對是大謬之言!

數學方面:

1. 由於TSL教的是英數,故同學們升中,絕對没有「中轉英」的適應問題,解題更加沒難度.此外,TSL的數教策略,是循步漸進的,更非常注重邏輯步驟,絕不馬虎,更不是答案對了便能拿到滿分,此點非常重要!因為中學的數學是一分一分給的,少了一個步驟,便扣了一分,改卷方法和會考同出一轍.

2.小兒升中後,在云云眾科目中,以數學科測驗次數最多,幾乎二到三個星期便測驗一次,而每次之內容都差不多是mission impossible-時間短,題目多而繁,其中一部份還異常艱深,這幾點其實和TOBS頗為相似!

3. 一個學年考下來,小兒的數學成績還是可以的.可見TSL的數學水平,絕對不是省油的燈!

中文方面:

由於TSL的中文是用普通話教授的,五年的普通話中文課程訓練,雖然不一定能做到「我手寫我口」,但比起普通小學用廣東話教授,還是有相當之優勢.若能鼓勵小朋友多閱讀,多看書,初中中文根本就没有難度.

英文方面:

那就不用說了,一個字,「强」!

多謝emanthon的分享, 有道理, 所以我都冇擔心過仔仔升中後會難適應。

醒目開學勳章

emanthon,

I am sure every school have their stars.  Are the stars you cited already the top 3-5 in TSL?  Just want to have a general idea on average standard, rather than the top tiers.  Thanks Laputa

as for us, other then the academic results of chinese, english and math... these are nothing more than practices and exercises...

however, i'm more into the real education as self-confidence, humble attitude, good communication with the others and leadership....
these are more demanding in the high-quality teaching system and well learning environment...

and these are what impressed me and my wife from the TSL pupils in the senior grade during the school open-day!

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

好多謝emanthon的分享!

尋日放學,囡囡話有個朋友返左去學校,專登走上走落搵佢地,原來係剛升中的師姐,再見面幾開心。

希望師兄師姐升中後的情況畀多點我地知道,優點的要持續、發揚光大,不足的就加把勁!

原帖由 flostangraphy 於 09-11-27 10:23 發表
as for us, other then the academic results of chinese, english and math... these are nothing more than practices and exercises...

however, i'm more into the real education as self-confidence, humble ...

Agree x 2 :)
我囡囡成績很普通, 但個人品行, 自信心, 價值觀等等的確比以前好了. 她今天放學後便入 Student Ambassadors Overnight Camp, 希望可以增加她的 leadership skill 啦, 嘻嘻!

回覆 1# DaddyCool 的文章

DaddyCool, 請問你個小朋友讀幾年級架?  TSL 多吾多遊學團? 如果係女仔讀 TSL, 行為會吾會吾咁斯文?

坦白講, 如果純粹係求分數同升中時入讀最頂尖中學就真係要諗清楚.  自問並非一個高知識份子, 故此亦沒有設定囡囡要有某個分數或成績, 但相信囡囡可以在 TSL 多方面學習, 這是我選這學校的重點.

同意天使麵所講, 時不時有些已經升中的舊生都會回 TSL 探老師及學弟/妹; 因囡囡是曾是籃球校隊隊員, 她的學姐隊友 (有已離校兩年的) 不時回校聚舊,
可見舊生對學校很有歸屬感.:)

原帖由 luiling 於 09-11-27 12:28 發表
DaddyCool, 請問你個小朋友讀幾年級架?  TSL 多吾多遊學團? 如果係女仔讀 TSL, 行為會吾會吾咁斯文?

Luiling 您好!

我囡囡已經是五年級了, 不太明白你所指的遊學團是什麼, 如果說是一般的校外參觀的話, 每年都會有一兩次; 如果是放假期間的, 去年便在暑假期間有一個去英國及法國的學習團.

個人覺得 TSL 的女生比男生斯文得多, 起碼我囡囡算係好斯文 (親戚朋友都咁講, 另她入選了學生大使, 應該係斯文o個班卦...........) 囡囡說班中最百厭是男生, 通常都係本地生, 反而其他亞裔生會相對斯文; 佢仲話成日講英文粗口嘅都係班本地男生.

畢業生對學校的感情的確係好濃厚!  仔仔的大表哥己是大學一年級學生, 每年返港必定返tsl 探望母校, 年年都是在學校門口附近遙望, 沒有入去, 更會重提當年老師如何關懷他這位插班生的適應問題, 他對母校的這份感激之情,連我地這些在旁的長輩都能體會到!:loveliness:

年年都是在學校門口附近遙望, 沒有入去
- quite a funny kid !

"學生大使", 係唔係=校花??!?!?!!
我明白點解你成日話做daddy有好大pressure同stress.... he he he

原帖由 DaddyCool 於 27/11/2009 12:50 發表

Luiling 您好!

我囡囡已經是五年級了, 不太明白你所指的遊學團是什麼, 如果說是一般的校外參觀的話, 每年都會有一兩次; 如果是放假期間的, 去年便在暑假期間有一個去英國及法國的學習團.

個人覺得 TSL 的女生比 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

回覆 3# DaddyCool 的文章

DaddyCool, 您好, 好多謝你咁詳細解釋, TSL 已經收左我個女讀 P.1, 所以我想多D了解下 TSL 呢間學校. 本身我地住 TKO, 係TKO 都已經有左另一間直資收左個女, 所以依家好頭痛應該點幚個女做決定.  無疑, TSL 既語言環境係我最鐘意既, 但係因為佢比較西化, 所以係行為, 紀律, 品德方面, 我會有小小担心, 同埋, 對我地黎講路程比較遠, 如果揀 TSL 我個女差吾多要 6:00 起身, 呢六年, 係吾係值得, 難捱嗎?  如果揀 TKO 間直資, 一來近, 二來呢間學校比較注重行為品德同埋比教重宗教信仰, 但係比較新, 只有4年歷史. 而且語言無咁強, 好煩.

Hi, DaddyCool,

唔知我個女係咪同你個女同一班呢?

我都同意你嘅講法.  其實我個女啲成績都唔係標青嘅一群.  但係令我最開心嘅係, 佢呢幾年嘅變化真係好大.  佢以前係一個好怕事好怕羞嘅細路女, 而家就大膽咗同主動咗好多, 佢仲有時同我講, 佢覺得自己而家做事勇敢咗.  起碼我覺得佢嘅變化都係一啲好嘅事.  同埋佢真係讀得好開心, 好鍾意返學同學習, 呢啲係我希望佢喺一間學校可以得到嘅嘢.

原帖由 DaddyCool 於 09-11-27 12:35 發表
坦白講, 如果純粹係求分數同升中時入讀最頂尖中學就真係要諗清楚.  自問並非一個高知識份子, 故此亦沒有設定囡囡要有某個分數或成績, 但相信囡囡可以在 TSL 多方面學習, 這是我選這學校的重點.

同意天使麵所講, 時 ...

原帖由 flostangraphy 於 09-11-27 14:21 發表
我明白點解你成日話做daddy有好大pressure同stress.... he he he

To me, she is the most beautiful child in the world, but she is not pretty, so 校花一定冇佢份.

flostangraphy,

Why are you so concerned about "校花"?  

原帖由 flostangraphy 於 09-11-27 14:21 發表

‹ 上一主題|下一主題