用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無小朋友係窩打老道迦南讀書之家長, 請賜教!! 謝 ...
go

請問有無小朋友係窩打老道迦南讀書之家長, 請賜教!! 謝謝!! [複製鏈接]

你好!

剛收到窩打老道迦南通知收我仔仔讀pn1全日班, 想請問:

1.  學校是否每天都各有1小時英文及普通話課程 (因為面試當天簡介會有提及)

2.  每月學費$5200 + 膳食$600 + 校車費(如需要)外, 請問還要額外費用要繳付嗎? (e.g. 雜費及書簿美勞費)

3.  書包及校服要多少錢?

4.  請問你們的小朋友讀得開心嗎?

5.  學校的老師突學態度如何?

6.  課程及教學形式是怎樣?

7.  有什麼地方要注意?

唔好意思咁多問題, 希望各家長賜教! 因為正在懊惱中....
   0    0    0    0

我個囝囝都收左讀pn呀... 我都同樣想知你的提問, 有無家長幫到手呀?

因為這校每級只有一班所以在此很少reference, 之前小兒在麗港城迦南讀n1,之後今年才轉校到此讀k1的,但已感到此校的老師及主任比之前更有愛心無咁商業同無咁同流水作業式。仔仔好開心。

學校是否每天都各有1小時英文及普通話課程 (因為面試當天簡介會有提及) 好似每日一種,今日英文明天普通話

2.  每月學費$5200 + 膳食$600 + 校車費(如需要)外, 請問還要額外費用要繳付嗎? (e.g. 雜費及書簿美勞費) 有雜費的每學期收千多元,正常合理費用。

3.  書包及校服要多少錢?校服around 千元一季我就由n1著到k1都ok。

4.  請問你們的小朋友讀得開心嗎?十分開心

5.  學校的老師突學態度如何?初期每日老師都打电話比我,同我講小兒情況,在通話裹可見老師好有愛心同專業相比起n1的班主任,一年我只聽過4次電話,不是之前不好,只是這裹的老師太好了。又或者小班小d學生, 老師可以對每位小朋友花多d時間了解。

6.  課程及教學形式是怎樣?比之前的慢d。

7.  有什麼地方要注意?沒有,只是會否太細如果要座校車?我由麗港城去要座1個鍾的,好辛苦ka。每日有約個半鍾午睡,早午茶點有齊,對自理能力有很好的提高。

sauyue,

謝謝你的寶貴意見, 知道後我都安心d, 不過囝囝的公公婆婆似乎不太讚成小兒入讀, 因為話學費好貴... 成$5,xxx一個月, 其實我都有考麗港城迦南(因為囝囝係由藍田的公公婆婆湊的), 都收了囝囝, 但最終我都放棄了, 我都明白如果用藍田的幼稚園學費比較, 差別會好大....

所以都唔知點算好!!!

My twins have also received their offer.  May need to pay the 留位費 which is quite expensive and see if there are other offers later.

原帖由 errorlips 於 09-12-3 10:29 發表
sauyue,

謝謝你的寶貴意見, 知道後我都安心d, 不過囝囝的公公婆婆似乎不太讚成小兒入讀, 因為話學費好貴... 成$5,xxx一個月, 其實我都有考麗港城迦南(因為囝囝係由藍田的公公婆婆湊的), 都收了囝囝, 但最終我都放棄 ...

原帖由 sauyue 於 09-12-3 00:56 發表
因為這校每級只有一班所以在此很少reference, 之前小兒在麗港城迦南讀n1,之後今年才轉校到此讀k1的,但已感到此校的老師及主任比之前更有愛心無咁商業同無咁同流水作業式。仔仔好開心。

學校是否每天都各有1小時英文 ...

我大仔都係讀緊k1, NA班, 你仔仔呢?佢地咪係同學囉....

我好認同你的講法, 老師真係好有愛心同耐性, 可能真係人數少, 每個小朋友都可以得到悉心的照顧. 我覺得呢一點好重要, 老師對小朋友的成長有深遠的影響, 小朋友會以老師為模仿對象. 所以就算係好出名的名校都未必一定有好的老師, 雖然學費比較貴, 我都會俾我細仔讀.

全日班有全日班的好處, 學到自理能力外, 還可以有正常的生活常規, 我大仔每日都九點睡覺, 八點起身.....非常正常, 佢以前未返學好夜都唔訓.

Beanso 你好!

如果我囝囝第日係迦南讀, 我個囝囝咪會同你個細仔做同學仔囉 ...

不過我上網睇過佢地學校係教統局的學位人數分配 ( http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/index.php ), pn班(2-3歲)有48個位, 但到n至ukg班就大約每班有20幾個位, 咁係咪pn的小朋友係唔一定可以全部直升n班架呀?
學生人數 (2008/09 學年)
No. of Enrolment (2008/09 School Year) *
幼兒班 Nursery低班 Lower KG高班 Upper KG總數 Total
上午班 AM Session0000
下午班 PM Session0000
全日班 WD Session27222473

學生人數 (2008/09 學年)
No. of Enrolment (2008/09 School Year) *
幼兒班 Nursery低班 Lower KG高班 Upper KG總數 Total
上午班 AM Session0000
下午班 PM Session0000
全日班 WD Session27222473

係呀!我仔仔叫Paco 都係讀NA班,好高興終於有一個同學仔相認。可能早起身坐校車所以我仔仔都早睡早起ka, 又可能在學校只可睡1個鍾, 平時在家午睡可睡2-3個鍾的。老實講,我覺得自已好好彩ka, 有個咁有愛心的老師,起初擔心到我死,因小兒太多壞習慣,差d連間屋都搬返學校,經老師日日試,慢慢教,現在在學校十分ok, 第一次面見老師我聽到老師怎樣改变他,我哭了出來,以前小兒返學唔飲水老師點會理你,現在老師由一匙一匙的要他飲,做母親的只想其他人也一樣的愛他。
我聽過有個在九龍塘某校教過的老師說,n1班第二個星期己經要學會自巳坐邊,唔識就出班房想到才可入內,哭不可出聲......等。我唔想個個係我個仔。
不過今年太多人考n班,妹妹8月中都話細女無得in, 想同哥哥一齊都唔得呀!

原帖由 Beanso 於 09-12-3 12:22 發表

我大仔都係讀緊k1, NA班, 你仔仔呢?佢地咪係同學囉....

我好認同你的講法, 老師真係好有愛心同耐性, 可能真係人數少, 每個小朋友都可以得到悉心的照顧. 我覺得呢一點好重要, 老師對小朋友的成長有深遠的影響, 小 ...

Beanso 請問囝囝幾點放學?

原帖由 sauyue 於 09-12-3 23:03 發表
係呀!我仔仔叫Paco 都係讀NA班,好高興終於有一個同學仔相認。可能早起身坐校車所以我仔仔都早睡早起ka, 又可能在學校只可睡1個鍾, 平時在家午睡可睡2-3個鍾的。老實講,我覺得自已好好彩ka, 有個咁有愛心的老師,起初擔心 ...

我大仔叫jansen, paco有冇返星期六普通話班?

佢地班主任miss chan同miss or真係好好.

paco妹妹冇得in, 有哥哥係度讀, 唔係會大機會d咩?咁宜家點算?

原帖由 OneCone 於 09-12-3 23:08 發表
Beanso 請問囝囝幾點放學?

四點半左右放學

原帖由 errorlips 於 09-12-3 16:46 發表
Beanso 你好!

如果我囝囝第日係迦南讀, 我個囝囝咪會同你個細仔做同學仔囉 ...

不過我上網睇過佢地學校係教統局的學位人數分配 ( http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/index.php ), pn班(2-3歲)有 ...

errorlips, 好高興認識你
k1只會得一班--全日班, 所以收唔晒, 仲有其他人會apply k1. 所以好少位....不過有好多家長都好可能會係k1同小朋友轉校

Beanso,

nice to meet you!

咁第日我地可以交流下囉....

你又講得無錯, 好多人都會有可能k1轉讀其他學校, 比我如果k1時有間好的學校收我阿仔, 我都會幫佢轉校.

現在最重要的是想阿仔返學可以返得開開心心!

原帖由 Beanso 於 09-12-4 09:58 發表

errorlips, 好高興認識你
k1只會得一班--全日班, 所以收唔晒, 仲有其他人會apply k1. 所以好少位....不過有好多家長都好可能會係k1同小朋友轉校

Sauyue,

係啦! 我同Beanso的想法都係一樣, 有哥哥係度讀梗唔係易入d咩, but any way 咁妹妹有無考其他幼兒園呀?

原帖由 sauyue 於 09-12-3 23:03 發表
係呀!我仔仔叫Paco 都係讀NA班,好高興終於有一個同學仔相認。可能早起身坐校車所以我仔仔都早睡早起ka, 又可能在學校只可睡1個鍾, 平時在家午睡可睡2-3個鍾的。老實講,我覺得自已好好彩ka, 有個咁有愛心的老師,起初擔心 ...

回覆 9# Beanso 的文章

Beanso, & Sauyue
我個仔出年9月會o係窩打老道迦南讀k1, 係我見你地個個都讚老師好好, 我都放心d, 但我亦聽人講過呢間d英文程度麻麻, 咁你又覺得點呢? 請多多指教!
另外我個細仔係1108B, 如果無得優先, 咁到時咪無得同哥哥一齊返學囉?

原帖由 davywm 於 09-12-4 14:41 發表
Beanso, & Sauyue
我個仔出年9月會o係窩打老道迦南讀k1, 係我見你地個個都讚老師好好, 我都放心d, 但我亦聽人講過呢間d英文程度麻麻, 咁你又覺得點呢? 請多多指教!
另外我個細仔係1108B, 如果無得優先, 咁到時咪無得 ...

英文程度深淺要有比較先知, 我都唔知其他幼稚園的程度, 好難比較,但我覺得宜家的程度可以接受--- 英文書會跟中文書的主題, 大約個多月會變一個主題, 會有字咭俾小朋友攞番屋企, 可以俾家長同小朋友一齊溫書, 有外籍英文教師, 有英文歌仔唱, 我見大仔成日都唱歌, 全部都係學校教, 佢鍾意唱英文歌多d.

I got the offer from Waterloo Cannan and Kln Tong Think....it's really hard to decide le!!

請問讀緊o既MAMI, o哥位外籍老師係鬼定係印度人呢?

Beanso,

因為妹妹8月中出世,剛剛被例入細仔之例, 所以迦南唔比佢in, 全部等下年有位才考慮, 今年超多人,每間都爭到好緊要, 起初仲一心以為迦南一定得所以只報了2間迦南及另外2間, 好彩啟思收左上午班如果唔係, 差d 無書讀。
我睇如果唔係細女, 通常知道有哥哥讀緊都會收的,不過以今年咁多人, ms chan都話如果申請全日班才機會大d jar。

本來報左国語班但後來無上,因小兒己經語言慢d, 只說英文, 所以迫佢學緊廣東話, 唔想加多一種先。

原帖由 Beanso 於 09-12-4 09:27 發表

我大仔叫jansen, paco有冇返星期六普通話班?

佢地班主任miss chan同miss or真係好好.

paco妹妹冇得in, 有哥哥係度讀, 唔係會大機會d咩?咁宜家點算?

原來 waterloo road cannan 於2006年創校
乜咁新架? 點解間校舍咁舊嘅?
‹ 上一主題|下一主題