用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中時,沒有需要呈上portfolio
go

升中時,沒有需要呈上portfolio [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我的經驗是:
一張清單列明P.4-P.6,
1)校內活動和獎狀
2)校外活動和獎狀
3)P.4-P.6成績單

大部分中學會提供清單表,
唔夠嘅自己copy 多幾份填,
釘上所有上述嘅副本,
怕散就釘多兩口釘,
唔使file,唔使portfolio,唔使生活照.

中學真係最緊要係''實力'',
名校就更是,
我諗一間學校若十分重視portfolio有幾精美,
未免有點本末倒置,
而且一間學校至少會收到百幾2百份申請表,
假如每位都係厚厚的portfolio,
你話幾唔環保,
要睇哂嘅話,你話幾大workload.
所以真係好多中學係唔收portfolio,
家長要即場拆出來。

眼見其他家長們找portfolio的sample,心急如焚,
我提供自己所知,
好讓現在升中的家長有得參考。

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

與其花時間整靚個portfolio,
不如花時間到仔女心儀的學校實地觀察,
希望大家都找到理想的學校。

Thank you for your sharing.
原本也為點整portfolio煩惱,
聽過一些中學既入學簡介會,一些學業要求高的學校真係
講明唔會收portfolio,只要填寫入學申請表,再加上必要證書既副本;
有的甚至連File也唔收,只要用萬字夾,長尾夾或白鋼夾固定點文件即可.

感謝您的分享

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 一家的太陽 於 09-12-31 16:55 發表
Thank you for your sharing.
原本也為點整portfolio煩惱,
聽過一些中學既入學簡介會,一些學業要求高的學校真係
講明唔會收portfolio,只要填寫入學申請表,再加上必要證書既副本;
有的甚至連File也唔收,只要用萬字夾,長尾夾或白鋼夾固定點文件即可.

我的經驗一模一樣!!!

大家慳番心機,睇多些學校資料還好!

非常同意!!   很多學校都唔收portfolio, 只是要求釘好文件or用文件袋入就得!!  最重要清楚列明學生資料及清單!  放多d時間在了解學校仲好啦!!

原帖由 ZZdaphne 於 09-12-31 14:41 發表
我的經驗是:
一張清單列明P.4-P.6,
1)校內活動和獎狀
2)校外活動和獎狀
3)P.4-P.6成績單

大部分中學會提供清單表,
唔夠嘅自己copy 多幾份填,
釘上所有上述嘅副本,
怕散就釘多兩口釘,
唔使file,唔使portfolio,唔使生活照.

中學 ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 xmanman 於 10-1-5 10:04 發表
非常同意!!   很多學校都唔收portfolio, 只是要求釘好文件or用文件袋入就得!!  最重要清楚列明學生資料及清單!  放多d時間在了解學校仲好啦!!

醒目開學勳章 王國長老

up

醒目開學勳章 王國長老

up

醒目開學勳章 王國長老

up

good points
漫步人生一大半
就快time up啦,仲唔交卷

同意, 唔駛浪費太多心機整咁多野, 只要整整齊齊, 交齊學校要求文件就得!!

agree...我地學校校長都話,唔係唔想睇,只不過真係無能為力
‹ 上一主題|下一主題