用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港直資中學, 那一間會收 band 3 生
go

全港直資中學, 那一間會收 band 3 生 [複製鏈接]

醒目開學勳章

如題
   1    0    0    0

Please check PM!

原帖由 Martin媽咪 於 10-2-25 12:27 發表
如題

醒目開學勳章

mayc,
收pm, Thank you.

全港直資中學, 那一間會收 band 3 生

PM please. Thanks

其實唔使太擔心, 因為好多直資中學都睇學生面試成績和表現。 所以面試亦唔一定會得出BAND3結果。 建議不妨多申請幾間直資中學去面試。 話唔定有意外收獲。

祝好運。

原帖由 Martin媽咪 於 10-2-25 12:27 發表
如題
多一點努力 多一點回憶!

匯知中學 將軍澳

TKO香島,中聖、勞工子弟、林大輝、聖道迦南都可以試.......
但係校風應用勞工子弟、中聖好d......

同意bkman所講,有心水不訪考,唔考又點知唔得呢?

點解一定要直資呢?
motherlau

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

Please also tell me, thank you very much

agree
u can apply as many 直資中學 as u like
don't give up any chance

let yr kid attend more interview and gain more experience, he may do well and get a place at a better 直資中學

add oil

李國寳
顏保零都不錯

中華基金、德信都可試

原帖由 vet 於 10-2-25 23:36 發表
李國寳
顏保零都不錯

醒目開學勳章 王國長老

中華基金係區內BAND ONE架WOR!
漢華就可以試下搏(聽講BAND TWO)
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2182585&extra=page%3D2

原帖由 princesserela 於 10-2-25 11:57 PM 發表
中華基金、德信都可試

原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-26 09:58 發表
中華基金係區內BAND ONE架WOR!
漢華就可以試下搏(聽講BAND TWO)
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2182585&extra=page%3D2

中華基金去年会考最多7A。

我識得個校董,佢對呢間学校讚不絕口。佢話呢間學校的中英文教師水準很高。理科教師陣容相對來說弱了點。

勞工子弟, 我親眼見到有兩個飛仔在學校門口等個男仔出來, 一見佢便起飛腳踢佢, 好狼.  又見過男女學生從學校門口出來己拖手, 個囡仔一睇己知係wet妹!  雖然不熟悉這學校, 但我對這學校的印象真是不好!

醒目開學勳章

bkman & motherlau,
我是南區, 南區直資全部名校 band 1, 因為仔仔成績未如理想, 仔仔比較活躍, 坐不定, 所以想找一些活動教學中學, 而包容 band 3 成績, 從而提高他學習興趣, 他喜歡視藝, 畫畫, 電影, 是否有些直資中學, 培養設計及電影.... 所以想試下考直資, 如果唔得, 就派位, 入定南區band3中學  

原帖由 bkman 於 10-2-25 17:00 發表
其實唔使太擔心, 因為好多直資中學都睇學生面試成績和表現。 所以面試亦唔一定會得出BAND3結果。 建議不妨多申請幾間直資中學去面試。 話唔定有意外收獲。

祝好運。

...

creative secondary ,but must be good in english

醒目開學勳章

ALAL,
所以要找包容 band 3生 直資
原帖由 ALAL 於 10-2-26 16:44 發表
creative secondary ,but must be good in english

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2177565&extra=page%3D1

好明你ge擔憂 ,南區就真係難搵呢d學校 ............sorry!!我唔太熟香港區,希望有其他家長可以比多d意見你la........

不過搵直資要有心理準備,成績唔達標會比out........所以都係搵d相近成績比較好.......唔係out左都幾煩.......

原帖由 Martin媽咪 於 10-2-26 16:41 發表
bkman & motherlau,
我是南區, 南區直資全部名校 band 1, 因為仔仔成績未如理想, 仔仔比較活躍, 坐不定, 所以想找一些活動教學中學, 而包容 band 3 成績, 從而提高他學習興趣, 他喜歡視藝, 畫畫, 電影, 是否有些直資 ...

其實培僑、漢華都可以試下...........

沙田林大輝都係比較著重體藝.......但可能太遠la...

原帖由 小寶 於 10-2-26 21:10 發表
有冇考慮培僑

‹ 上一主題|下一主題