用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 葵青林護紀念中學
go

葵青林護紀念中學 [複製鏈接]

請問家長對以上之中學有咩意見及評審呀??!!
值幾多分??!!

1    0    0    0

多謝你之回答,
那我就安心好多了!!!

另我想知荃官跟林護時時給人去比較,如果係,兩間那間較優勝呢??!!
因荃官是官方學校,我有參觀過此學校,但給感覺不如想像中好,
林護就不同,上至老師,下至學生,校工,給我的感覺都好有禮貌及親切感,唔知有沒有人與我有同感呢???!!!

原帖由 tom911 於 10-3-29 15:30 發表
呢間係Band 1中學,係一間非常好既英中,聽講要全級頭幾名先有機會入,佢同出面一d名校有得fight,我都係住葵青,如果我女女入到去,開心死我了!所以你放心,呢間係一間好好既Band 1既英中! ...

10-4-1 10:23 AM 其實我小朋友鍾意荃官多d,問佢原因,佢就沒有正面答,我猜佢可能怕入左林護會有多 ...
其實我小朋友鍾意荃官多d,問佢原因,佢就沒有正面答,我猜佢可能怕入左林護會有多課外活動及嚴厲吧!,
其實李2間學校,我首選應該係林護多d,我都覺得佢有規劃d,
至於入讀條件,收生條件,我猜應該林護較難入,故可能我小朋友怕左此入學機會,再者我不是屬於這2區的,
入學條件應該乎合此2間之要求吧,但荃官要求收生,好像沒有要求什麼,不過我猜比林護應該較容易入掛,??!!
盡管怎樣,依父母來看,應該都多願意小朋友入林護vs荃官吧!,小朋友多數願入荃官,
故我會先1.林護,2.荃官,去應考吧!!

但我想多了解此2間學校之考學情況??!!

我小朋友2年後才升中, 不過, 已開始密密留意各中學.
林護真係好好, 本身係荃灣區學校, 住在葵青青區, 想轉網去葵青區入林護, 自行知冇咩機會,現想緊大抽獎, 有一問題係, 我聽好多人講, 2 間仁立入林護總共有成9x人, 問題係, 2間仁立聯繫必收生都只係幾廿人, 根本就冇9x 人那麼多, 那麼即係除咗聯繫的實入的, 其他2間仁立入到林護的, 係未即係係大抽獎入? 係未顯示其他係葵青區, 除咗2間仁立的學生, 其實其他學校的學生家長根本就唔夠膽博係大抽獎時放林護第一呢? 我就係一直有這疑問啊.
才考慮轉入葵青網大抽獎抽入林護的,因為從數字上反映, 好似除咗2間仁立會在大抽獎時放林護第一, 其他葵青區的小學佢地根本就唔夠膽博呢???請幫忙分析吧!

原帖由 acf 於 10-5-10 14:47 發表
我小朋友2年後才升中, 不過, 已開始密密留意各中學.
林護真係好好, 本身係荃灣區學校, 住在葵青青區, 想轉網去葵青區入林護, 自行知冇咩機會,現想緊大抽獎, 有一問題係, 我聽好多人講, 2 間仁立入林護總共有成9x人,  ...
應該兩間仁立四五十人到.我仔今年升中,見林護和善德,林護多過江龍,善德就一般葵青學校見多的.

其實我個小朋友都係入左林護 :D

原帖由 dobbybabie 於 10-5-11 13:07 發表
應該兩間仁立四五十人到.我仔今年升中,見林護和善德,林護多過江龍,善德就一般葵青學校見多的.

我個人覺得讀此學校,真係好睇小朋友
因此學校功課都幾多,
要好睇小朋友係唔係 好自律及IQ 同 EQ 都要幾過高呀!!
最重要個小朋友一定要對讀書有濃厚興趣,
分配時間都要好好先得,
如果唔係比你入到,可能小朋友自己都有壓力呀??
唔係入到就係升上天呀,往後D日子都要付出呀??
到底都係小朋友讀,如果佢好想讀,辛苦D ,佢都會願意去付出,不然就好辛苦,個人之見解,
原帖由 raymond871018 於 10-5-19 12:37 發表

原帖由 raymond871018 於 10-5-19 12:37 發表

Raymond871018,

請問你小朋友是否2010年入讀中一? 如果係點解你會那麼快知道已收了你的小朋友?

原帖由 raymond871018 於 10-5-19 12:46 發表
我個人覺得讀此學校,真係好睇小朋友
因此學校功課都幾多,
要好睇小朋友係唔係 好自律及IQ 同 EQ 都要幾過高呀!!
最重要個小朋友一定要對讀書有濃厚興趣,
分配時間都要好好先得,
如果唔係比你入到,可能小朋友自己都有 ...

唔使咁客氣既, 你係點醒左好多家長,,,點樣累左佢地自己既仔女自己都唔知 @!@
p.s. 其實有好多老師都好明白呢樣野,但始終唔敢同家長講,因為那類家長滿腦子都係幻想同別人講自己仔女入到名校,但又唔了解仔女的能力 !!!

RoEcMa

其實我小朋友今年讀緊中二了,
我想藉此地方好讓各家長心中之心儀學校之要求及教學理念
及希望有關此學校之家長,都可以大家來發表一下,等多些家長了解多些,

SAMHUICHAN
好多謝妳!
我都係想表達自己對間學校由開始至現在之感覺及小朋友入讀後之變化,
天下父母都希望自己之小朋友可以入讀較有名之學校,
當中有些是想望子成龍啦,但有些家長可能真係想為小朋友做D野,希望佢找到一些學校教育理念同自己係相同的,
等小朋友亦開開心心讀下去,
如果是前者,家長真係要好好去了解小朋友之個性及能力,
試問邊個唔想做總統呀??!!,邊個唔想做總裁呀??!!
但如果小朋友係每事都有力從心的話,那可能會打擊到他,
效果就>>>>
個人覺得選學校最重要都係依小朋友性格及能力為前題,
可能佢讀書叻,但佢個人較內向或是較喜歡活動的話,那家長可以做D事前功夫,問一問小朋友,是否真係想入較傳統教育之學校,
如果佢都可以承受到的話,那都可以比佢試下都應該O.K
因有D小朋友讀書叻,但不願意受人去管制,不然他會作出反抗,那就可能把好好的人材,就這樣吹噓了,
太可惜!!.
另忘記講多些,就係希望各家長,你的小朋友升上初中時,
亦是他們另1個人生的轉捩點,身理及心理上都開始改變緊,
故你們選學校方面都要睇多少少,
他們到了新學校,人際關係都好緊要呀??!家長自問到時是否可以被你觀察範圍能力之內呢??!他是否什麼事都會跟你商討嗎?/如果小學是,那中學有可能要打折扣,佢會識得選擇性去講D唔講D啦??!記住你D小朋友都唔係蠢呀!!
如果一向他都唔跟你講小學D野,那就更加花多少少時間問下佢啦,或是從旁觀察佢之言行及舉止呀!!??
因升上中學,大多數小朋友都會有些少覺得自己係時候變大人啦啦!!!! (有D野佢地都想自己決定呀!!10個有9.9個都有此想法呀!!
故家長都要花多D心思,唔係入了名校就可以大安旨意唔理呀!!世上是沒有免費餐呀!!不論你小朋友是讀什麼BAND級學校,你們所花心思及時間係佢地身上之,比花錢來得更加大,可說是天文數字喔!!)
即是講家長都要好小心旁觀去了解你小朋友在中一至中三之階段...
總括來講,家長應該先多些了解自己小朋友才來決定他們之前途,記住最後都是自己小朋友來讀的,開心及能力應乎到的話,選岩學校比佢地,又配合學校之教學理念,成效就好明顯走出來的.....,讀讀下,佢地愈來愈大個,就會開竅啦!!!
到時佢地就會為自己前途著想啦!!
以上都是個人之心聲...
原帖由 samhuichan 於 10-5-19 18:01 發表

唔使咁客氣既, 你係點醒左好多家長,,,點樣累左佢地自己既仔女自己都唔知 @!@
p.s. 其實有好多老師都好明白呢樣野,但始終唔敢同家長講,因為那類家長滿腦子都係幻想同別人講自己仔女入到名校,但又唔了解仔女的能力 !! ...

原帖由 raymond871018 於 10-5-20 11:04 發表
SAMHUICHAN
好多謝妳!
我都係想表達自己對間學校由開始至現在之感覺及小朋友入讀後之變化,
天下父母都希望自己之小朋友可以入讀較有名之學校,
當中有些是想望子成龍啦,但有些家長可能真係想為小朋友做D野,希望佢找到 ...

AGREED!!

只要係band 1学生, 一樣有機會抽入去, 所有band 1學生機會一样, 不一定全級頭幾名, 成績好突出的只在第一階段(自行)有着數!

原帖由 tom911 於 10-3-29 15:30 發表
呢間係Band 1中學,係一間非常好既英中,聽講要全級頭幾名先有機會入,佢同出面一d名校有得fight,我都係住葵青,如果我女女入到去,開心死我了!所以你放心,呢間係一間好好既Band 1既英中! ...

所以個家長可能講緊自行收生
我個人覺得應該係在band 1生 是有得參加 interview 機會
至於排頭幾名應該跟收生沒有關係掛,
因入左去interviewd人個個成績應該有返咁上下掛,
臨場表現最重要,
拿份係最多呀!!當然 成績排頭5名,跟排 10幾名,應該都有分別比分掛,
原帖由 moyan 於 10-5-25 01:14 發表
只要係band 1学生, 一樣有機會抽入去, 所有band 1學生機會一样, 不一定全級頭幾名, 成績好突出的只在第一階段(自行)有着數!

再補充少少啦!
我小朋友間學校頭3名都有去報此學校,另加1名應該係20幾名掛,
只有頭3名先有interview ,另1名就沒有了,
故我猜應該係 1-10名或是1-15都可以入第1排interview 掛,因外來生都幾多,都係頭幾名,應該唔超過10名掛...

原帖由 raymond871018 於 10-5-25 12:43 發表
所以個家長可能講緊自行收生
我個人覺得應該係在band 1生 是有得參加 interview 機會
至於排頭幾名應該跟收生沒有關係掛,
因入左去interviewd人個個成績應該有返咁上下掛,
臨場表現最重要,
拿份係最多呀!!當然 成績排頭5 ...

你地好
我係林護F.7學生
我想比你地既意見係,學校裡面依家多左好多新老師
資深既好多已經走左
另外,高中有一批"純粹混飯食"既老師
佢地比較無心機教
如果文科商科既話,有時同自修無分別
自己要付出好多努力

不過如果你小朋友想入既話,我亦祝你順利!
我有二手林護校服(女)出售(裙,PE衫,校褸,etc)
另外亦提供私人補習服務(本人會考23分,1A3B4C,中A英B)

有興趣可pm=]

林護係強係理科,差既老師幾出名都有,無辦法。
我朋友個女係此校就讀,他說:聽話類型的小朋友很
ARM讀喎!   

原帖由 semipiob 於 10-5-30 22:30 發表
你地好
我係林護F.7學生
我想比你地既意見係,學校裡面依家多左好多新老師
資深既好多已經走左
另外,高中有一批"純粹混飯食"既老師
佢地比較無心機教
如果文科商科既話,有時同自修無分別
自己要付出好多努力

不過如果你 ...

原帖由 catcatmom 於 10-5-31 00:34 發表
林護係強係理科,差既老師幾出名都有,無辦法。
我朋友個女係此校就讀,他說:聽話類型的小朋友很
ARM讀喎!   

林護強理科,咁你可以確保你既小朋友一定會去讀理科咩?!
如果佢讀左文商,就由得佢無人理要自修喇?
你朋友個女係junior forms student?anyway,你唔信我呢個讀足7年既人都無計。
況且我又唔識你地,唔洗就住黎講,稱讚既說話邊度都有得聽啦。
‹ 上一主題|下一主題