用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 彈琴問題, SCALE...
go

彈琴問題, SCALE... [複製鏈接]

我個仔今年考 5 級, 但近半年發現佢彈琴冇乜進步, 佢一直好聽話, 我地都有按照老師的方法練, 每天練30-45分鐘, 點解?

另外, 老師一直要求練SCALE, 是否只是為左活動手指機能? 問過老師, 老師只是答呢個答案, 其他冇講. 既然SCALE咁重要, 就單單呢個原因? 想請教各位.
   0    0    0    0

有102個人睇呢個POST, 但無一個人回應?

真心請教, 呢個疑惑我已經好耐, 但一直沒有人可以答到我. 之前跟過一個教授學過一個月, 當時並未有此疑惑, 但E+個老師又答唔到我.....

原帖由 brian_music 於 10-4-8 23:51 發表
我個仔今年考 5 級, 但近半年發現佢彈琴冇乜進步, 佢一直好聽話, 我地都有按照老師的方法練, 每天練30-45分鐘, 點解?

另外, 老師一直要求練SCALE, 是否只是為左活動手指機能? 問過老師, 老師只是答呢個答案, 其他冇 ...

学好多嘢都係咁,進一步,停滯不前一陣,再進一步。

SCALE應不只活動手指咁簡單。我記得每個音階(係唔係咁叫呢?),都依"全全半全全全半"之規律,所以C Major 全白鍵,唔同之音階,有唔同之規律。所以練熟呢啲規律,就不易彈錯音。此其一。

再彈上去,特別是古典時期作品,Scale熟好有用。

我諗你將scales呢類當係一定基本功來諗啦.
古典音樂好多作品都離唔開一d常見既作曲手法,所以你會見到好多sonata都有scale響入面.如果練得熟,亦即係到時練少d野啫.

另外考琴試既其中一部份就係要考呢d,所以唔只係老師要既,想考得好,唔可以忽略任何一部份架麻.
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 你當scale係基本功啦
我女由細到大都有個壞習慣, 就係亂用手指, 仲要明明有簡單彈法, 佢係要攪到好複雜, 你知有時d手指位擺得唔好, 下個音好難彈落去(ie明明稍為郁一郁已經ok, 變左要幾隻手指擺過晒位)
所以譬如隻歌係a major, 即話大部分係跟a major既指法(即scale彈緊既野), 如果練得好scale, 彈歌就易上手
所以彈得scale多係會對第2時彈歌有幫助的
原帖由 Era 於 10-4-9 03:34 PM 發表
古典音樂好多作品都離唔開一d常見既作曲手法,所以你會見到好多sonata都有scale響入面.如果練得熟,亦即係到時練少d野啫.

另外考琴試既其中一部份就係要考呢d,所以唔只係老 ...

其實 scale 係可以好難咖. 甚至好少人可以彈得到好好 . 例如要如何才能調較至每粒scale既音的音色一致? 手指公會唔會特別大力? 有無musical curve? 可唔可以彈到4個4個一group?
actually . 當我細個既時候 彈scale真係覺得好悶. 但到大個. 發覺要彈好彈得好聽就一d唔易. 到加下我都幾中意"玩" scale .
練好scale. 對彈classical period. (mozart/hadyn 果d sonata) 係好有幫助 .

原帖由 judy 於 10-4-9 15:03 發表

学好多嘢都係咁,進一步,停滯不前一陣,再進一步。

SCALE應不只活動手指咁簡單。我記得每個音階(係唔係咁叫呢?),都依"全全半全全全半"之規律,所以C Major 全白鍵,唔同之音階,有唔同之規律。所以練熟呢啲規律,就不易彈錯音。 ...

有D道理

原帖由 Era 於 10-4-9 15:34 發表

另外考琴試既其中一部份就係要考呢d,所以唔只係老 ...

都是練手指機能的答案沿伸.

原帖由 clarise_lau 於 10-4-9 20:16 發表
其實 scale 係可以好難咖. 甚至好少人可以彈得到好好 . 例如要如何才能調較至每粒scale既音的音色一致? 手指公會唔會特別大力? 有無musical curve? 可唔可以彈到4個4個一group?
actually . 當我細個既時候 彈scale ...

亦是指法/手指機能.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-9 15:41 發表
係呀, 你當scale係基本功啦
我女由細到大都有個壞習慣, 就係亂用手指, 仲要明明有簡單彈法, 佢係要攪到好複雜, 你知有時d手指位擺得唔好, 下個音好難彈落去(ie明明稍為郁一郁已經ok, 變左要幾隻手指擺過晒位)
所以譬 ...

有D道理

brian_music,

其實有關SCALE的問題, JUDY及CHARLOTTE_MOM都已經答左部份, 但當然仍有很多其他的原因, 由於太複雜, 你查PM吧.

原帖由 anniewupiano 於 10-4-10 23:01 發表
brian_music,

其實有關SCALE的問題, JUDY及CHARLOTTE_MOM都已經答左部份, 但當然仍有很多其他的原因, 由於太複雜, 你查PM吧.

thanks, anniewupiano.

多謝你的指導, , 有問題請教. 因交字好難表達, 方便請留CALL 我

回覆 1# brian_music 的文章

對於我嚟講,SCALE唔止係基本功,係AVAILABLE POOL OF NOTES,你地講既一路都係好CLASSICAL既角度

其實放開少少睇,你就會明白,SCALE果個KEY/CHORD PROVIDE左你可以用到既音,所以去演奏ADLIB或者要真正了解果首歌作既時的用意

原帖由 sazzmusic 於 10-4-11 12:06 發表
對於我嚟講,SCALE唔止係基本功,係AVAILABLE POOL OF NOTES,你地講既一路都係好CLASSICAL既角度

其實放開少少睇,你就會明白,SCALE果個KEY/CHORD PROVIDE左你可以用到既音,所以去演奏ADLIB或者要真正了解果首歌作既時的用意 ...

多謝.

anniewupiano,

多謝你電話中的詳細解釋, 許多疑問都解答左, 原來就是咁簡單. 原來音樂之間有咁奇妙的關係, 以往看似無任何關係的事, 原來都是互通的.

thank you.

反而我女最鍾意彈scale. 佢當scale係一首首歌咁彈, 一邊彈一邊唱, 一邊卡卡笑, 身體跟著韻律節拍擺動, 佢話D音向上向下好得意. 所以我覺得如果小朋友係享受音樂, 他們都會享受彈scale.
‹ 上一主題|下一主題