用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 如何選擇泳班?
go

如何選擇泳班? [複製鏈接]

暑假一到,相信好到家長都會為你既小朋友搵d暑期活動.
我相信學游泳係好多家長既選擇.

係呢到,我比小小意見大家點樣去選擇泳班吧.

http://www.youtube.com/watch?v=MZJp04ekdJE
分享之前我想大家花2分鍾睇一段片先

其實呢個情況,無論係私人游泳教練定係泳會都係好普遍
相信大家係上網都聽聞過好多,什至係大泳會都係
其實一個教練無牌照會有咩影響呢
1.最大問題都係個安全問題,有部分導師只係識游自由泳就去教游泳
  可能佢連自己安全都顧店,何況係學生?
2.其次係泳姿問題,冇牌照既教練味必識一套正確既游泳姿勢,
  好可能會教左一套錯既姿勢比小朋友,你既小朋友可能會游到水
  但係姿勢可能好醜怪,到第時想操水/游好小小既,就要好努力咁去改姿勢

所以你小朋友跟泳會學游泳既時候,不況搵信譽教良好既泳會/有口碑既私教練
網上流傳口碑差既泳會,大家就盡良小選擇啦
如果跟私人游泳教練既話,唔怕問佢拎證書比你睇下
咁樣對小朋友同對教練都公平小小

咁點先係一個合資格游泳教練呢?
其實一個合資格既游泳教練係需要考取游泳教練證書
而受政府同國際認可既組織有:
游泳教練會,泳總同哩教師會
有部分組織自己發出既證書係唔受認可的,所以大家小心留意
而前兩者所發出機證書呢係教練證書
後者,教師會所發出既只係教師證書.

另外,拯溺證書亦都係既中一個重要既部分.
因為咁樣可以確保到課堂有一定既安全!

而選擇泳班既時候,最好選擇密集小小既泳班!
意思1,3,5  /  2,4,6都上堂.
盡量避免選擇一星期上一堂既游泳班.
因為呢d泳班太過散,你小朋友學完既野好快唔記得.
所以一星期上一次堂既,成效好低,學既野會成日重複.

當你選擇完泳班之後,你要做既就係為你既小朋友定立目標
例如自由泳15m,自由泳同蛙泳,什至係4式精通.
而最重要既係你唔可以過份要求你既小朋友做超出佢能力既目標
例如你要佢4歲游到50m,呢個唔係冇可能,但係機會小.
如果你對小朋友游泳既要求太過高既話,你既小朋友就會對游泳失去興趣
而游泳既成功,絕對需要興趣既建立既
如果佢地對游泳失去興趣既話,就會好難去學得識.,
呢樣運動唔同其他,佢要係一個佢地平時小接觸既環境 – 水
進行運動,每一個動作都需要用時間去建立,正如好像行路咁
行路機會多,學識走路既機會自然都大.
所以家長們絕對唔好逼你地既小寶貝

最後,如果你覺得你既小朋友味到學游泳既年齡既,唔想學游泳住
只係想自己帶佢去泳池玩下,呢個時候絕對要小心.
假如佢地係呢個時候,遇溺既話,
對佢地就會有個陰影,對佢地以後游泳既路就會困難得多
如果你地想用浮物既,我推薦水褶,因為咁樣可以確保你地小朋友個頭係水面
但係你地就絕對唔好用叉隻腳落隻公仔到既浮物,因為呢類型既浮物好易會反.
而你游開左,你小朋友就反轉左,咁就會發生好嚴重既意外.

希望幫到你地啦,如果有咩問題可以係到大家一齊討論下
祝你地有一個愉快既夏天;)
   1    0    0    0

如果參加私人泳班,一星期一堂都係OK的
但如果隔太耐唔上,或者兩星期先上到一堂, 咁相對黎講,上左個堂就有點浪費, 由其是對比較細的小朋友黎講,好快就會唔記得...

以自己的經驗為例
一個小朋友參加假期的密集式泳班,因為日日游,可以游得好好,好快升班
但假期完了,升到上去之後, 又因為隔太耐而好多唔記得晒...
所以keep住一星期至少上一堂真係好重要的

THX

補充小小,我指既密集當然唔係指日日游吧!
我所指既係最小1星期游大約2-3堂左右!
因為咁樣可以幫助小朋友個腦同哩身體上記低游泳既動作!
另外,各家長最好考慮一點先!
我諗你地都知道,小朋友專注力好低!
特別係5歲以下,而出面既泳班,多數都係1對3-6以上,所以你地既小朋友係泳班所學既野一定好小!1hr,可能教每個小朋友10分鍾都冇!
‹ 上一主題|下一主題