用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 叩門面試會問什麼問題?
go

叩門面試會問什麼問題?

根據大家以往既經驗,有無人可以指點吓迷津?會直接見校長嗎?會問什麼問題?

Hello mchan,

會分2 round, 1st round 會將D小朋友分開數班, 然後比video 比小朋友睇, 跟住問下問題, 好輕鬆之下進行, 而老師則從旁觀察, 每個學生的表現, 即是是否守秩序, 有無周圍郁, 排隊上課室是否安靜, 我諗有禮貌一定會加分. 如果幸運地入了2nd round, 便會口試, 中. 英, 數, 普通話, 一D常識問題. 我個女考英文時, 比一幅圖畫比佢睇, 問了她有甚麼動物, 咩嘢顏色.
2nd round 時, 又是幾個小朋友一班 (當然人數少許多), 跟住一個一個出去老師前面考, 其餘坐後面等和畫圖畫, 我想老師又是在觀察小朋友行為.記得叫小朋友叫老師同say goodbye.  希望以上資料有la.

你個小朋友好叻?佢讀邊間幼稚園?佢係咪得過好多獎或者佢係咪本身好smart?
請問有無考過家長?
謝謝!

原帖由 TSOIANNA 於 10-6-10 00:37 發表
Hello mchan,

會分2 round, 1st round 會將D小朋友分開數班, 然後比video 比小朋友睇, 跟住問下問題, 好輕鬆之下進行, 而老師則從旁觀察, 每個學生的表現, 即是是否守秩序, 有無周圍郁, 排隊上課室是否安靜, 我諗有 ...

原帖由 yhk329 於 10-6-10 13:59 發表
想知道要不要in 家長
另外2nd in是否同一日呢

交表時問過老師,佢話吾駛In家長,18/6會公布入2nd In的名單。

Hello zoechan,

我家住新界區, 我的小朋友只是就讀附近的私立幼稚園, 都不是出名的, 亦不是得過甚麼獎, 或是太smart, 只是K3時讀埋下午ge國際班, 英文聽講方面好少少. 佢可能臨場表現較隱定, 所以可以叫門成功, 只少佢in 完之後, 可以將整個過程覆述一次, 當時覺得佢有D機會. 佢D普通話都不是好(可以話差), 只是臨in 之前, 教下佢介紹下自己, 唔識答, 唔好O嘴, 叫佢講"對不起, 我不明白".  希望各位好運.
我只是知她過了一年而非常愉快的小一, 時刻都想返學, 佢話好喜歡自己間學校.

佢考試考成點?有無排名次?

原帖由 TSOIANNA 於 10-6-11 23:05 發表
Hello zoechan,

我家住新界區, 我的小朋友只是就讀附近的私立幼稚園, 都不是出名的, 亦不是得過甚麼獎, 或是太smart, 只是K3時讀埋下午ge國際班, 英文聽講方面好少少. 佢可能臨場表現較隱定, 所以可以叫門成功, 只 ...

老師只會講大約名次, 不會講確實位置, 他們不想同學與同學之間有比較, 而小女上學期僥倖於十名內.下學期還未知.
其實真的是要小朋友讀得開心, 唔開心就無推動力.

你真係放心啦!但條路都好長,努力!

原帖由 TSOIANNA 於 10-6-13 01:25 發表
老師只會講大約名次, 不會講確實位置, 他們不想同學與同學之間有比較, 而小女上學期僥倖於十名內.下學期還未知.
其實真的是要小朋友讀得開心, 唔開心就無推動力. ...