用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民生書院(小學)派位成績如何?
go

民生書院(小學)派位成績如何? [複製鏈接]

民生書院派位成績如何? 有無人可以分享?
   0    0    0    0

我囡直上中學.
勞工局長張建宗,胡亂响處發噏風,                                
徵款措施講唔通,漠視民意亂咁衝,                                
民怨四起勢夾兇,等執包袱"將見終"!

請問你囡考第幾? 屬band幾學生? 民生中學填第幾志願?
原帖由 CINDYC 於 10-7-8 22:50 發表
我囡直上中學.

妳有小朋友在民小讀緊?
我囡一心一意希望入回民中, 在自行(無考其它中學)+甲部(只填了自己中學)+乙部第一志願都係民中.
學校在三次呈分試之後, 校長將小六全級25x人, 在校內分成5組: A1, A2, B1, B2, C. (囡囡被學校編定為A1學生組別.)
A1學生原校直升機會係99% ; A2係75%, B1係50%, B2係25%, 而C應該係無機會原校直升(在四月乙部選校前之選校講座, 家長已有組別資料, 方便家長選校).
原帖由 S.H.K 於 10-7-9 14:00 發表
請問你囡考第幾? 屬band幾學生? 民生中學填第幾志願?

民生書院(小學)派位成績如何?

Hi Cindy

我囡囡也是直升民生中一。她是B2的, 好彩能夠返回原校
聽聞她也有很多同學仔都入到, 有個仲係C的, 不過體育很叻。不知道今年收多少個民小生呢?

恭喜你地如願以償..我小朋友正在讀民幼..我考慮緊搬家, 所以想知多些民小的派位..再決定屆時會否讓小朋友讀民小(如果學校收佢)..
請問如果民小讀得好的同學, 會否有些選擇了其他中學? 派位結果又如何? 讀得一般果d, 又派成點? 我其實好想知道民小的學生在外的競爭力?始終民小要交學費, 希望物有所值..
原帖由 CINDYC 於 10-7-9 17:48 發表
妳有小朋友在民小讀緊?
我囡一心一意希望入回民中, 在自行(無考其它中學)+甲部(只填了自己中學)+乙部第一志願都係民中.
學校在三次呈分試之後, 校長將小六全級25x人, 在校內分成5組: A1, A2, B1, B2, C. (囡囡被學校 ...

Hi YLKElaine,
您好!
真好, 您囡囡可以升回原校, 佢地真係好開心, 因為大部份同學都係從小一起讀上, 歸屬感好強
我囡同班聽聞有人去咗dbs, 亦有B1生派唔番原校, 其他人情況不太清楚.
原帖由 YLKElaine 於 10-7-12 10:07 發表
Hi Cindy

我囡囡也是直升民生中一。她是B2的, 好彩能夠返回原校
聽聞她也有很多同學仔都入到, 有個仲係C的, 不過體育很叻。不知道今年收多少個民小生呢? ...

Hi S.H.K,
我囡由幼稚園到升中, 中小幼校長都已轉過, 只可以分享但未必合時宜
1. 小道消息, 今年聽聞有兩位同學去咗dbs, 其他不太清楚, 因為我不是一個太social既人, 資料不太多, 唔好意思!
2. 以學校往年資料, 以P.6全級約25x人計, 過往每年都有約18x人升回原校(6班約2班舊生要走, 換外來新生).
其實妳可想想當初為什麼讓小朋友讀民幼? 如果期望小朋友要好top, 民生未必係一個好選擇, 但平平穩穩升英中, 咁應該相對無直屬中學既小學, 應該壓力比較細.
我本人而言, 當初想阿囡有開心既校園生活, 不太大既壓力, 到今天仍然可以做到. 學校方面, 有好多機會給不同學生, 培養到好好既自信心, 呢點我好欣賞!
原帖由 S.H.K 於 10-7-12 17:55 發表
恭喜你地如願以償..我小朋友正在讀民幼..我考慮緊搬家, 所以想知多些民小的派位..再決定屆時會否讓小朋友讀民小(如果學校收佢)..
請問如果民小讀得好的同學, 會否有些選擇了其他中學? 派位結果又如何? 讀得一般果d,  ...

Hi Cindy

我囡班頭三名派到DBS, La Salle, Maryknoll, 其他的我也不清楚

今天的PreS1我特別提醒她要努力做好, 為師弟, 師妹取得好成績。日後要加倍努力, 畢竟Band 2生讀英中是頗吃力的, 希望她開竅啦

謝謝你地啊..我想知, 民生小學的學生, 英文水平高唔高? 學校運用英文(聽和講)的機會多嗎? 同學仔有沒有出外補習英文? 我好想囡囡學好英文啊..

我都好擔心..呀仔係小四插班生..讀咗一年民小..叫做啱啱適應..成績同之前比..差咗好多..可能程度唔同..今年小五要呈分...希望佢努力d..過兩年可以讀番民中啦..

我呀仔是 interview + 甲部考入民生中學的, 都好擔心他的英文跟不上, 唔知有冇家長可以交流下呢?
‹ 上一主題|下一主題