用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TKO - FC 升中派位成績
go

TKO - FC 升中派位成績 [複製鏈接]

醒目開學勳章

今天我囡囡的幼稚園假馮晴舉行結業禮,有幸小囡因要表演,所以我要一旱帶小囡去到小學報到,在等老師安排時發現了有今年升中成績,看了一眼 ( 其實不只一眼,是逐個數加上,及留意是什麼學校)

發現了總數73個升上英中, 其中約50個是本區, 23個是跨區
其中有5個升張祝珊
想一下,今年的畢業生約有150個,即接近50%升英中,而該校在2006年或之前的brand 1率是60%~62%
即其中的81%可以升英中
不知是算好的一般呢
個人覺得以地區名校來說,應該算非常好吧
   0    0    0    0

除左張祝珊,仲有邊D英中呀?
Thanks!

原帖由 ziyi 於 10-7-14 09:47 發表
今天我囡囡的幼稚園假馮晴舉行結業禮,有幸小囡因要表演,所以我要一旱帶小囡去到小學報到,在等老師安排時發現了有今年升中成績,看了一眼 ( 其實不只一眼,是逐個數加上,及留意是什麼學校)

發現了總數73個升上 ...

Hi ziyi,

請問你是指保良區馮晴紀念小學, 還是有間馮晴幼稚園?

原帖由 muichujamie 於 10-7-14 11:12 發表
Thanks!

在TKO 區英中, 還有珈密o

原帖由 ziyi 於 10-7-14 09:47 發表

發現了總數73個升上 ...

馮晴這所小學在TKO - 95區很出名, 很多家長都選擇這所學校給小朋友入讀的o

醒目開學勳章

區內主要是
迦密主恩
景嶺
將中

每間都10個以上

區外的
聖言
聖潔靈
藍田聖保錄
匯基
張祝珊
中國婦女會

始終沒有紙筆記下,單憑記憶而已

原帖由 muichujamie 於 10-7-14 11:12 發表
Thanks!

原帖由 ziyi 於 10-7-14 15:39 發表
區內主要是
迦密主恩
景嶺
將中

每間都10個以上

區外的
聖言
聖潔靈
藍田聖保錄
匯基
張祝珊
中國婦女會

始終沒有紙筆記下,單憑記憶而已

...

下次用手提拍低佢

醒目開學勳章

我有想過的,但當時很多其他家長在,好似唔係咁好意思

原帖由 wensi 於 10-7-14 16:15 發表

下次用手提拍低佢

醒目開學勳章

是保良區馮晴紀念小學
我囡囡的幼稚園年年都借佢辦結業禮
順帶一提,我囡囡的學校年年都有20個左右入到馮晴的

原帖由 Sinman68 於 10-7-14 11:31 發表
Hi ziyi,

請問你是指保良區馮晴紀念小學, 還是有間馮晴幼稚園?

Hi ziyi,

請問你個女讀那間幼稚園? 可唔可以pm給我?
我對馮晴紀念小學都很心儀.
Thanks!

醒目開學勳章

已PM給你

原帖由 Sinman68 於 10-7-14 17:29 發表
Hi ziyi,

請問你個女讀那間幼稚園? 可唔可以pm給我?
我對馮晴紀念小學都很心儀.
Thanks!

ziyi (ziyi daddy),

Thanks a lot !

擋住你影相個人九成係我. 真係唔好意思.

醒目開學勳章

應該唔係掛,係我無膽影

原帖由 ddvvbb 於 10-7-16 22:52 發表
擋住你影相個人九成係我. 真係唔好意思.

Ziyi兄, 想請教吓, 結業禮當日, 學校自行影了的相片和Video.....等等, 9月開學後會否offer比家長買的?

醒目開學勳章

咁我無問wor,我都要check一下

原帖由 ddvvbb 於 10-7-17 17:05 發表
Ziyi兄, 想請教吓, 結業禮當日, 學校自行影了的相片和Video.....等等, 9月開學後會否offer比家長買的?

Thanks for your information.

回覆 18# ddvvbb 的文章

想問一下,以2005年出生人囗計,各位TKO爸媽請估計一下:

1)2011年入小一嘅小兒只得15分(適齡加首名子女)在首輪抽中馮晴機會大約是幾多%?

2)喺第2輪抽中嘅機會第1志願係馮晴又是幾多%?

醒目開學勳章

我做過推算..(可以唔同意)
馮晴只有125個學額,基本上第1輪的63個位中,扣除世襲的只有25個是肯定計分的
而全TKO學額是2625個,其中915個在第一輪獲得學位(包括馮晴),而其中只有10間是滿了自行的收(只有1間超額,是因世襲生過多,TKO共有22間小學)
即係當TKO只有2625個適齡會打算在本區入學,減去341個申請入讀不超額的學校,還有2,284個申請那10間在自行滿額的小學
假設是平均申請的話,每間連世襲生有228個人申請,
FC來說其中38個是世襲生(之前連續幾年都是超額,只有2010/11是沒有超額),即最少190個人爭那些個計分位
如果有哥姊是畢業生(沒有可能是父母,因第1批畢業生最多剛大學畢業,就算18歲結婚生子,都未夠歲數)
是20%, 那15分的機會率是0/152=0.0%
是15%, 那15分的機會率是0/161=0.0%
是10%, 那15分的機會率是6/171=3.5%
是5%, 那15分的機會率是12/177=6.8%
是2%, 那15分的機會率是21/186=11.3%
是1%, 那15分的機會率是23/188=12.2%
是0%, 那15分的機會率是25/190=13.2%
即係最高機會是不會超過13%
我估計是少於8%,因實際上應該不只228個申請FC的
以上只是用統計方式推算,請不要罵我

而第2輪其實也差不多,既然第一輪你唔會選那些收生不足的,那機會率是高不了多少的

原帖由 most 於 10-7-21 10:08 發表
想問一下,以2005年出生人囗計,各位TKO爸媽請估計一下:

1)2011年入小一嘅小兒只得15分(適齡加首名子女)在首輪抽中馮晴機會大約是幾多%?

2)喺第2輪抽中嘅機會第1志願係馮晴又是幾多%? ...

原帖由 ziyi 於 10-7-21 11:51 發表
我做過推算..(可以唔同意)
馮晴只有125個學額,基本上第1輪的63個位中,扣除世襲的只有25個是肯定計分的
而全TKO學額是2625個,其中915個在第一輪獲得學位(包括馮晴),而其中只有10間是滿了看行的收(只有1間超額,是因世 ...

你的推斷是好pro人呀 , 又詳盡呀 ..
‹ 上一主題|下一主題