用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嘉X麗令我太失望了!!
go

嘉X麗令我太失望了!! [複製鏈接]

經過一年既學校生活,發現嘉X麗既老師,先無人格,後求錢財,咁差既教師質素又怎樣可以教出有好學生呢?
   0    0    0    0

can you please talk more about it, as I am considering to register PN.  Many Thanks.

原帖由 kaka_blog 於 10-7-20 16:14 發表
經過一年既學校生活,發現嘉X麗既老師,先無人格,後求錢財,咁差既教師質素又怎樣可以教出有好學生呢?

請問你講緊邊間分校呀?
咩事令你咁講?

原帖由 kaka_blog 於 10-7-20 16:14 發表

what happened to you? my son has studied pn in catiline, but he will study K1 in another kindergarten in Kowloon Tong.

有同感..
我上年都有報
但最後都冇去交學費
第一次係openday 去交表
仔仔當時2歲比該校的學生用車撞
搶車, 而當時老師不理會
該學生家長還說小朋友係咁架啦
有咩問題
第2次 面試
在10分鐘內 老師一直讀錯小朋友個名
第一次我有跟老師說讀錯
但之後還是一直說錯
於是決定唔會讀
朋友就讀了2個月退學
因為返n1 小朋友自理能力還不好
試過2次放學時
發現片片有屎
但沒人處理
有時就尿濕了又沒幫小朋友換褲

一句講晒,入好學校好講運氣,記得仔仔在2月時入此間學校,心想此校講"先求人格",讀三字經,不會差得去邊吧,結果是:一個半月內仔仔生病了5次,見個幾次仔仔尿片內有臭臭無人知,有一次尿片有一半在褲外,仔仔無法行路,也無人發現,學校阿姐總是黑臉,未見笑過,老師皮笑肉不笑,仔仔發燒5次,無一次有人CALL我問為什麼唔返學,有一日我早了到學校,在門外等,聽到老師大罵D學生,至少有5/6個學生大哭,就果日,仔仔回家常發惡夢,說驚驚老師.有一日老公為了想比學校一次機會,請了半天假,去了解學生上堂情況.....點知回家老公叫我退學,我問咩事,原來在老公未開口同老師講野時,已有幾個老師都叫錯我仔仔的名,當時老公覺得無必要再浪費時間在此校了,一個小朋友已經在學校一個半月(去掉病假,起碼有一個月時間)而仔仔是插班生,為何幾個老師都叫錯佢的名字???仔仔名好普通,小學生都會讀,就甘我地退學了,去了另一間叫BOXHILL的學校,學校好像無強調咩愛咩人格....仔仔去了讀4-6月,嘩~~讓我感到好意外好開心.學校阿姐成日笑,仔仔回家成日說要返學,手冊內日日講仔仔的情況,個個學校員工都會叫仔仔名(仔仔返學第二日),3個月內仔仔只生病過一次,有一次仔仔還說他在學校臭臭了,但是我們卻發現唔到,因為屁股仔好乾淨.現在我地要離開此學校了,我同仔仔都好唔捨得,無辦法啦,因為此校中文比較少,我想仔仔入傳統學校,只好在9月時轉校.希望我地不會後悔吧!!!祝我地在新學校好運.

Very support that Boxhill is a very good kinder with love and caring.

原帖由 luiflora 於 10-7-21 09:58 發表

一句講晒,入好學校好講運氣,記得仔仔在2月時入此間學校,心想此校講"先求人格",讀三字經,不會差得去邊吧,結果是:一個半月內仔仔生病了5次,見個幾次仔仔尿片內有臭臭無人知,有一次尿片有一半在褲外,仔仔無法行路,也 ...

慘喇...真係咁差呀, 我囝下個月返N班喇...想問妳係邊間分校呀?

原帖由 luiflora 於 21-7-2010 09:58 發表

一句講晒,入好學校好講運氣,記得仔仔在2月時入此間學校,心想此校講"先求人格",讀三字經,不會差得去邊吧,結果是:一個半月內仔仔生病了5次,見個幾次仔仔尿片內有臭臭無人知,有一次尿片有一半在褲外,仔仔無法行路,也 ...

我對以上媽媽所說十分認同, 我仔仔都在此校讀n班, 環境十分差, 有次阿仔拉屎, 連鞋裹面都有, 無人理, 打去問, 係姐姐接電話, 我問佢, 佢重大聲過我.

眼見其他流綠色running nosie都無人call佢地家長接小朋友走, 重可以比佢返幾日學, 之前n班try過有好多小朋友肚瀉, 佢地都無向教署報, 因我朋友是中焦的其中一個.唉, 所以我地唔會讀佢地k班,

請問係邊間分校呢?我個女想報了n1

我仔仔今年8月返呢間學校k1,都好想清楚係邊間分校~thx

原帖由 connie118 於 10-7-21 11:22 發表

我小朋友在沙田 及 朋友的仔仔在黃埔  都一樣甘差!!!朋友話見D阿姐好大力拉個小朋友去洗手間,邊拉邊發脾氣!!我朋友好心痛,覺得個兩歲人仔好可憐!!佢立即向學校投訴,點知學校耍佢,之後佢好失望,寧願賠錢走人....

我囡囡本身都收咗讀k1, 不過我放棄了, 因為佢地要我俾的書薄費, 雜費等比讀緊的n1貴到接受唔到, 俾我感覺太商業了.

原帖由 luiflora 於 10-7-21 12:31 發表

我小朋友在沙田 及 朋友的仔仔在黃埔  都一樣甘差!!!朋友話見D阿姐好大力拉個小朋友去洗手間,邊拉邊發脾氣!!我朋友好心痛,覺得個兩歲人仔好可憐!!佢立即向學校投訴,點知學校耍佢,之後佢好失望,寧願賠錢走人.... ...

我囡囡喺黃埔間分校讀咗半年多N1 , 我有以下意見可以分享 :

滿意地方 :

1) 囡囡之前喺另一間讀 N1, 返咗幾星期, 日日都大喊, 連行近附近嘅地方佢都係咁講NO NO ... 後來同佢轉咗去嘉X麗, 佢只係喺頭2~3 日喊, 跟住係完全okay ~

2) 囡囡返嘉X麗好開心, 喺屋企成日唱校歌, 又要孭學校書包... 每次行街途經嘉X麗, 佢都指住學校笑, 跟住又唱校歌 ~

3) 校長 & 某部份老師都幾 nice , 成日笑笑囗 , 有禮貌 & 好客氣 ~

唔滿意地方 :

1] 眼見好多病緊(流綠色鼻涕 + 雙眼紅紅)、 狂咳、甚致嘔都可以返學 -->> 呢一點我真係極度不滿 , 因為我囡囡讀咗 N1 之後真係病唔停, 成日都要睇醫生, 好慘

2] 學校幫唔到囡囡戒片(定係冇幫呢 ? 我真係唔清楚... 每次囡囡都有著住尿片返屋企; 我打電話問, 老師嘅答案都好含糊, 又話囡囡未 ready ; 但好多家長(其他學校)都話佢哋仔女d 學校係會主動除咗小朋友嘅尿片, 逼佢哋面對瀨濕褲仔, 而提升小朋友表達去殊殊嘅能力(但我俾咗5 條褲仔老師, 一次都冇用過, 囡囡每日都有著住尿片返屋企, 激死我 )

3] 某部份老師真係麻麻哋, 冇乜笑容 ... 問佢哋嘢先開囗答 1~2 句; 唔問佢哋嘢連笑容、普通打招呼嘅示意都冇, 成個木頭人咁(試過好幾次我接放學, 某某老師(班主任 :( )佢拖住我囡囡出嚟, 交放我手.... 個樣係冇笑容、冇招呼、冇表情... 好似勁勁勁攰咁 ~

不過因為我見我囡囡返得好開心, 所以其他不滿我就算喇, 唯有當睇唔到 ~

路過...我女女兩歲未夠時上佢playgroup又係狂病(shatin),其實見倒佢個厠所都吾乾淨,同教學方法都幾悶,我女果時上堂時成日話要上厠所然後指住個門口表示要走,咁細個都借尿遁,我都吾會考慮。
之後有次我見一個teacher早上企係門口迎接D學生,一味勁抹鼻涕,病成咁都返學又吾wear mask,嘩,我吾讀佢選擇好正確!

我阿仔讀沙田校, 不要以為真的有45分鐘英文, 是一班輪住有45分鐘, around每人只有15分鐘.

原帖由 connie118 於 10-7-21 11:22 發表

我小朋友完了n班(沙田),也不會繼續讀,地方環境和老師都比我不太好的印象,反而外籍老師幾nice,我小朋友返未夠兩個星期他已識叫佢個名。
學校地方細,廁所感覺不太乾淨。
老師有一、兩位幾好笑容,有d就麻麻。就算我小朋友個班主任我都好少見佢笑,每次放學都好大力和行好快咁拖小朋友出來。

我小朋友讀沙田校,正如各位家長講,你地好多不愉快既經驗,我小朋友全部都領教過...佢地老師皮笑肉不笑,學校亞姐做野馬虎,我小朋友次次放學出黎,件底衫都無涉好,整哂出黎,我見其他家長接放學時人人都投訴..事實上佢地學校廁真係所好"壓",地方又細,呢D環境因素都由佢喇,最緊要個小朋友讀得開心,點知係過去一年裡面,佢地都無法令我小朋友鐘意返學,除左英文老師,我小朋友一d都唔鐘意見到班主任..唉!! 好相信個班主任真係有愛心、用心教個小朋友既話,佢地一定感受得到,但我小朋友最後一日放學時,班主任連bye bye都唔講句”的”左我個小朋友出學校門口,呢個班主任”幾有”愛心就不言而喻啦,可能我小朋友K1唔再係佢地度讀,所以咁樣對待佢啦…但唔忿氣我地都交足一個月學費架,駛唔駛咁樣對個小朋友?? 我相信間間無學卷既學校都係商業架喇,但如果個家長都按時交足學費,完全配合學校既,班主任點假都好,都需要做返個基本既樣俾家長睇呢??

我小朋友讀呢一年內,試過好多次喊住話唔返學,話俾老師鬧鬧,我以為自己個仔較怕羞,唔敢同人說話先會咁講,但從我親眼見,原來佢個班主任都幾不知所謂,每日接放學,佢都只會同黎接放學既家長開懷social,但我地呢D要工人姐姐湊放學既,班主任就一手扯住小朋友隻手出學校門口,莫講話要佢滿面笑容,連bye bye都唔會同個小朋友講一聲,咁係咪呢個班主任需要先求人格多過我家小朋友呢? 我小朋友好鐘意英文老師,日日返黎都問住Mr.Robinson去左邊,但我問佢班主任叫咩名,佢到而家都唔知,只話我知叫鬧鬧老師,陰功!! 我係絕對贊成小朋友做錯要鬧,但亦相信老師應該要有耐心去教佢地,好話唔好聽,佢地入讀時得兩歲,老師要求佢完全配合,都必先要耐心教導,解釋俾學生點先叫正確,唔係我小朋友個班主任咁,只識鬧only,咁樣點俾好印象你呀?! 呢個班主任仲有好多行政安排上既問題,但唔想係度逐一提,費事好似唱衰佢咁..只希望呢間學校可以改善下班主任既素質,培養好我地既下一代!!

呢間學校知識教育方面其實唔錯,我小朋友返左學之後真係識左好多野,撇除老師上下員工有無愛心呢方面,佢都算係一間有點交代既學校,好相信每年都有好多小朋友去呢間學校爭學位,佢地都唔憂無人讀..但唔希望佢地有guaranteed既收生率而降低教育質素,咁樣真係好影響一班即將入讀嘉X麗nursery既小朋友及家長,學校宗旨為先求人格、後求卓越..但要體現到呢個目標,唔單單係個學生本質培育,而係一班教師既質素,真係希望佢地學校好好先”教育”一下呢班只當自己職業係一份工而無擺個心去教既老師,後而培育一群明日社會之才!!

原帖由 kaka_blog 於 10-7-22 12:18 發表
我小朋友讀沙田校,正如各位家長講,你地好多不愉快既經驗,我小朋友全部都領教過...佢地老師皮笑肉不笑,學校亞姐做野馬虎,我小朋友次次放學出黎,件底衫都無涉好,整哂出黎,我見其他家長接放學時人人都投訴..事實上佢地 ...

支持你!!!我真係好想問下此學校校長,咩你間學校有"先求人格"咩??唔好吹甘大啦!!!咩叫身教???連小朋友都怕左D老師,甘又點教好下一代??阿姐當小朋友好似隻野狗甘照顧,又點叫小朋友背三字經???唔好掛羊頭賣狗肉啦~~唔該!!!!

多謝支持..但真係希望嘉x麗校長關注下老師既素質問題,亦希望黎緊係佢地度讀既家長,遇見咁既情形多d向學校反應,唔好令自己小朋友有個唔愉快既學校生活..

原帖由 luiflora 於 10-7-23 10:10 發表

支持你!!!我真係好想問下此學校校長,咩你間學校有"先求人格"咩??唔好吹甘大啦!!!咩叫身教???連小朋友都怕左D老師,甘又點教好下一代??阿姐當小朋友好似隻野狗甘照顧,又點叫小朋友背三字經???唔好掛羊頭賣狗肉啦~~唔 ...
‹ 上一主題|下一主題