用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 66區校網
go

66區校網 [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔知有無人同我一個網呢?請問邊間好D呀?THX
   0    0    0    0

我仲諗緊表衣主恩定係青衣邨何澤芸. 前者我覺得好, 後者好處是近我屋企.

世德讀書太辛苦, 唔會揀. 其他又好似麻麻地, 揀唔落手.

以青衣黎睇.  個人應為青衣主恩同世德係最好.

原帖由 ioi 於 10-9-20 09:31 發表
我仲諗緊表衣主恩定係青衣邨何澤芸. 前者我覺得好, 後者好處是近我屋企.

同你一樣, 煩惱中...

爸爸覺得主恩都係谷成績谷功課, 如果, 父母返工跟唔到甘多的話, 小朋友會唔會跟唔上好辛苦....

有無人有意見可以被到!! thanks!

原帖由 ioi 於 10-9-20 09:31 發表

醒目開學勳章

我囝囝是今年入讀青衣村何澤芸, 所以只能說出對它而我所知的.
本人選青澤最主要都是近.
其實近是有很大很大的好處, D學習時間, 參加課外活動不擔心校車接送問題.
現在他返學很開心, 重要求每日要早D返學.

小二開始普教中.
今年派中頭68名入BAND1 (從今年畢業家長口中得知)

希望你們能選到一間合適你子女的學校.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

原帖由 violet987 於 10-9-20 11:02 發表
我囝囝是今年入讀青衣村何澤芸, 所以只能說出對它而我所知的.
本人選青澤最主要都是近.
其實近是有很大很大的好處, 多D學習時間, 參加課外活動不擔心校車接送問題.
現在他返學很開心, 重要求每日要早D返學.
小二 ...

多謝你的資料. 有68人入band1算幾好喎.

當日簡介會時岑校長沒有詳細說, 只是說升中派位的情況跟其他學校相約.

反觀其他學校, 青衣何澤芸簡介會時標榜畢業生升去那些中學, 說有98.8%派到首三志願; 青衣主恩說有95%派到首三志願, 每年報名入讀小一的人數都超額...

當日我也跟岑校長談了幾句, 感覺上青衣邨何澤芸是較踏實的, 沒有吹虛成績.

原帖由 babay0201 於 10-9-20 10:29 發表
同你一樣, 煩惱中...

爸爸覺得主恩都係谷成績谷功課, 如果, 父母返工跟唔到甘多的話, 小朋友會唔會跟唔上好辛苦....

有無人有意見可以被到!! thanks!
...

聽講青衣邨何澤芸的功課量也不算少, 不過無跟成績編班, 壓力應該少一些.

我想我多數都係揀青衣邨何澤芸, 始終近屋企都幾重要.

原帖由 kswiss 於 10-9-20 14:28 發表
唔好俾佢地所講既頭3志願影響到, 呢個數字冇表代性. 學校會係家長揀完比意見你, 盡量係會調整到派到頭3. 派到首志願就差唔多, 但仲要睇下派邊間.

好老實, 其實大家都係聖公會學校(同區) 唔會差好遠. 即主恩同兩間何 ...

咁又係, 首三志願又唔代表全部都係叻學校. 如果講明有幾多人數入到band 1就實際d.

hi, ioi

今日交左form去主恩啦, 唔知點解, 交左之後, 都仲有d忐忑不安...

你點呀, 交左去邊間呀???

原帖由 ioi 於 10-9-20 16:15 發表

咁又係, 首三志願又唔代表全部都係叻學校. 如果講明有幾多人數入到band 1就實際d.

其實每間小學都有 band 1 同 band 3 生, 只係多少問題, 如果小朋友係叻, 只要全級排頭, 咁係邊間都係 band 1, 何必斤斤計劃多 10 個 8 個 band 1?  最重要係校風及小朋友讀得開心 !

原帖由 babay0201 於 10-9-24 12:47 發表
hi, ioi

今日交左form去主恩啦, 唔知點解, 交左之後, 都仲有d忐忑不安...

多謝你意見!
其實幼稚園好難知道小朋友是否叻, 所以, 我想係小學試下,
但又驚佢受唔到壓力, 對讀書抗拒左, 甘米弄巧成拙......

原帖由 Gabrielma 於 10-9-24 13:12 發表
其實每間小學都有 band 1 同 band 3 生, 只係多少問題, 如果小朋友係叻, 只要全級排頭, 咁係邊間都係 band 1, 何必斤斤計劃多 10 個 8 個 band 1?  最重要係校風及小朋友讀得開心 !

...

醒目開學勳章

我今日去咗62網交表,其實機會都好微,乙部嗰D學校唔知點填喇!!

原帖由 babay0201 於 10-9-24 12:47 發表
hi, ioi

我仲未交form呀, 仲未諗定, 不過揀青衣邨何澤芸的機會大d, 主要都係考慮唔駛搭校巴, 行過隔離就到, 方便好多.

前幾日單新聞, 個小朋友因為趕唔到上校巴而出事... 我奶奶即刻提醒我地揀樓下間學校就算. 而我就諗, 或者間中都有可能遲咗起身, 或出門前先發覺有d唔舒服, 會猶豫返唔返學 (因我小朋友都比較多病痛), 萬一真係遲左, 咁就好煩, 我7:10am已經出門返工, 我老公如果帶佢搭小巴返左學先返工又可能遲到. 另外, 如果佢真係請左病假, 學校在附近, 我地都可以幫佢攞功課... 主要係考慮le方面.

當然, 如果近屋企但學校差都一定唔揀, 但so far分別識三位青衣邨何澤芸的家長都話間學校好, 未聽過負面的評論.

你揀主恩係無揀錯的, 你唔駛心煩啦. 主恩的確係好, 如果兩間都在我屋企樓下, 我都揀主恩. 睇le兩間學校的網頁, 主恩明顯好好多, 個校園電視台真係幾好, 可以俾學生有多元化的學習.

醒目開學勳章

你地好,今日派結果喇,你地派咗邊間呢??阿囡最終都入咗青衣邨何澤芸呀,但我都試下去叩思源,叩唔到就諗都唔洗諗,照讀番呢間啦!
‹ 上一主題|下一主題