用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul Boys interview
go

St. Paul Boys interview [複製鏈接]

4    0    0    0
簽名被屏蔽

我唔係媽咪,不過都希望解答到你o既問題。

請先看以下video, 裡面應該有你想知道的資訊:
http://happypama.mingpao.com/cfm/study5.cfm?File=20100831/schc/Priv01.txt

佢地兩次interview都唔會見家長。

原帖由 tszfungmama 於 10-9-22 12:48 發表
請有冇媽咪知道 St. Paul Boys 1st round interview 係問啲咩架? in 小朋友定 in 家長架?

謝謝!

第一round用一些奇怪的方法去揀選他們認為合適的學生。考得到當然好,考不到也不要懷疑小朋友的能力。

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-22 13:57 發表
第一round用一些奇怪的方法去揀選他們認為合適的學生。考得到當然好,考不到也不要懷疑小朋友的能力。

請問第一次面試會有些什麼內容呢?可以分享嗎?

我都覺得考學校好睇學校本身的要求及遇到的老師的喜好.但既然報名了,都希望可以入到第二次面試.

去年約十個小朋友一組,先用一種好似叫"gig- go"(類似Lego)砌樣嘢,根住解釋砌咗d乜嘢。接著老師講故事,小朋友再覆述。成個過程唔使廿分鐘。

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-23 16:10 發表
去年約十個小朋友一組,先用一種好似叫"gig- go"(類似Lego)砌樣嘢,根住解釋砌咗d乜嘢。接著老師講故事,小朋友再覆述。成個過程唔使廿分鐘。

謝謝分享

砌lego就容易了,但複述老師所講的故事.我家小孩可能沒興趣.佢中意自己亂講故事...........

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-23 16:10 發表

請問只是做這2樣嗎? 會問小朋友問題嗎?

砌 Lego 就幣啦, 完全唔識 & 唔鐘意砌............

請問今日面試完的各位家長, 面試的整個過程需時多久?  一小時可以嗎?

謝謝幫忙!

我地係第一批(8:15am)見o既,每一批再分五組,每組18人,一組跟一組去課室,家長就留o係禮堂看video。由指定到達時間至小朋友出黎,大約35分鐘,實際面試時間約20分鐘。
原帖由 RoosterMum 於 10-9-24 11:09 發表
請問今日面試完的各位家長, 面試的整個過程需時多久?  一小時可以嗎?

謝謝幫忙!

原帖由 thomasha 於 10-9-24 11:59 發表
我地係第一批(8:15am)見o既,每一批再分五組,每組18人,一組跟一組去課室,家長就留o係禮堂看video。由指定到達時間至小朋友出黎,大約35分鐘,實際面試時間約20分鐘。
...

請問真的是砌 Lego & 聽講故事嗎?

有問小朋友問題嗎? 若有, 問什麼內容呢?

多謝報料!

I don't think your questions will be answered before the interviews are all completed.

原帖由 bobbb123 於 10-9-24 12:06 發表

請問真的是砌 Lego & 聽講故事嗎?

有問小朋友問題嗎? 若有, 問什麼內容呢?

多謝報料!

是的,因為對其他已面試的家長不公平,所以只有等明天下午才可以揭盅。
原帖由 manchester 於 10-9-24 12:20 發表
I don't think your questions will be answered before the interviews are all completed.

原帖由 thomasha 於 10-9-24 13:02 發表
是的,因為對其他已面試的家長不公平,所以只有等明天下午才可以揭盅。

不如坦白d,大家係競爭對手,點解要話你聽先?

醒目開學勳章

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-24 14:58 發表

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-24 14:58 發表

According to my last year's experience, no question will be asked.

The teacher will tell a story and ask all 10 boys to repeat the same story.  The content is not important and all they want to know is whether your boy has the patience to listen to all 11 same stories...

sorry.........

換個角度,如果我個仔今年都係int SPC, 我o係面試完成前話你聽考d乜,你都唔應該信我,因為我可能會跣你,增加我個仔o既2nd int機會。我亦覺得,咁樣等於偷步睇試題,小朋友唔應該學咁樣走捷徑。

話說回來,不如好好地鼓勵佢,等佢開開心心面試啦!

School management is not dummy. With internet, sharing of interview content/experience is anticipated.

Quite some competitive schools such as Ying Wa have designed their interviews in a way that the performance depends on long term nurturing instead of short term (just in a week or so) interview training.

原帖由 thomasha 於 24/9/2010 23:28 發表
換個角度,如果我個仔今年都係int SPC, 我o係面試完成前話你聽考d乜,你都唔應該信我,因為我可能會跣你,增加我個仔o既2nd int機會。我亦覺得,咁樣等於偷步睇試題,小朋友唔應該學咁樣走捷徑。

話說回來,不如好好地鼓勵佢,等佢 ...

‹ 上一主題|下一主題