用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

培正幼稚園 [複製鏈接]

我想拿培正表,知要寫信,有無人有Template 可以提供,萬二分感謝!!!
   0    0    0    0

原帖由 bebekinson 於 10-10-18 10:41 發表
我想拿培正表,知要寫信,有無人有Template 可以提供,萬二分感謝!!!

唔洗寫信架
只要係信封面寫明係拎申請表就得啦

係呀?唔該晒呀!
原帖由 NICOLE123 於 10-10-18 10:44 發表

唔洗寫信架
只要係信封面寫明係拎申請表就得啦

you can reach this information through its website

http://210.0.201.105/dyna/data/u ... 201009011559520.pdf
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

培正由10月18號起~30號都可以寄個回郵信封去取表. 我唔記得洗唔洗Attach埋出世紙. 快d 去佢web site 睇下喇.

出世紙+2個回郵信封

你地好好人呀,其實我知我個仔一定考唔到囉,因為佢呢家都唔係好講野,好煩,但都係想佢try吓.

星期六寄了!
培正要小朋友獨立入去面試,唉,得兩歲幾人仔,好怕呀女喊呀!

星期一寄了, 我都驚阿女唔肯入, 佢表哥就讀緊培正K1, 希望考到啦!

原帖由 bearcat2003 於 10-10-18 21:30 發表
星期六寄了!
培正要小朋友獨立入去面試,唉,得兩歲幾人仔,好怕呀女喊呀!

我都寄左18/10.....但都係一樣,一個人要入去interview,好閔水....

其實佢既收生標準係點嫁, 因為淨係小朋友入去,我地都唔知佢係入面做咩?表現成點?
我同事個仔上年入去課室前喊都收....唉,我都好希望今年阿仔考到一條龍學校..小學時無咁煩呀!

唔好意思, 我想問, 小學要比錢, 即私校嗎?
準貼學校的小學唔駛錢點解有咁多媽咪爹地咁鐘意私校既?  我想知呀? 唔通有支助嗎?
另請問中學係唔係都要比學費架?

係呀,私校來的, 要比學費, 至於中學好似總係津校,將來就唔知...
以我來講, 覺得小一大抽獎實在太無保障啦,計分又唔得...唯有自己慳d,交學費啦!

原帖由 天天2010 於 10-10-19 11:42 發表
唔好意思, 我想問, 小學要比錢, 即私校嗎?
準貼學校的小學唔駛錢點解有咁多媽咪爹地咁鐘意私校既?  我想知呀? 唔通有支助嗎?
另請問中學係唔係都要比學費架? ...

其實我咁睇, 而家好多家長 都會為子女安排最好 (父母認為最好既) 比錢讀直資/ 私校已經唔係咩大不了既事 (當然個個家庭經濟情況唔同) 家長唔會放"錢"係第一位了.

如果可以洗錢入到男x/ 女x /英x/ st pxxl 我估大把人排隊去比.

講番培正, 佢幼稚園可以用學券一個月學費只係$543, 如果比小朋友去九龍塘其他幼稚園一般要$3000至$4000 3年計 培幼就慳了$100,000以上, 而佢既小學一年$30,000 6年小學生涯家長比total $180,000. 即係其實家長只係比多 $80,000 左右. 數係咁計.

有好多野唔係可以用錢去衡量. 加上人人心中把呎都唔同.
人人心中好既學校標準都唔同.

其實點解人人想小朋友入私校/直資, 就係因為學校本身有權選擇佢地覺得優質既學生 唔洗比政府大抽獎唔知派d咩質素既學生比佢. 佢地可以專心訓練一班精英. 父母當然希望自己子女可以成為精英既一份子啦.
呢個就係香港現有既教育制度

好多謝您地回應呀, 我諗通了!

大家好, 我囡係08NOVBB..係唔係真係連FORM都唔會拎到既呢.

香港培正小學(幼稚園) 2011年招生
學齡:2007年9月1日至2008年8月31日期內出生者
(不適齡者不接受報名)

電話:27142562按1字

原帖由 klm402 於 10-10-19 14:33 發表
大家好, 我囡係08NOVBB..係唔係真係連FORM都唔會拎到既呢.

原帖由 klm402 於 10-10-19 14:33 發表

明年拎到

分明唔收細B....唉....

我都係0811架, 佢地講到明一定要足3歲先有得in呀!! so可能出年先考 ( 如果入唔到心儀嘅)

‹ 上一主題|下一主題