用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖若瑟書院 (St. Joseph's College) 中一收生講座 ...
go

聖若瑟書院 (St. Joseph's College) 中一收生講座 [複製鏈接]

http://www.sjc.edu.hk/admission_f1.php

St. Joseph's College S1 Admission Talk
Date: 4 December 2010 (Saturday)
Time: 2:00 p.m. – 4:00 p.m.
Venue: New Hall, St. Joseph's College
Address: 7 Kennedy Road, Central, Hong Kong
Contents: Speeches by Supervisor, Principal and Vice Principals, Q&A Session, School Tour

資料 (係網上搵返o黎):
聖若瑟書院, (EMI band 1 中學, 高錕母校), 位於中環, (紅棉道隔離o個間老校), 1875年成立, 多年學界足球冠軍, 游水年年都同男拔(DBS)爭崩頭 (為我地呢d唔想入直資o既出返啖氣), 星島辯論又試過同年囊括中英冠軍, 音樂方面有orchestra又有學校老師同高年級學生自己train o既 string chamber, wind ensembles, 同 melodica band. 特色係學生, 老師同家長都對學校有歸屬感 (你問一問 St. Joe old boy就會知). 而因為學校除左著重學業成績外, ECA搞得好, 所以畢業 o既 St Joe仔特別醒目, 英文又好, 所以好易搵工做. 同埋, 聽d家長講呢間 o既老師  (o係 band 1中學裡面屬異例) 會同學生補課同親身帶活動.

2010年SJC 會考有4個10優, 平均每個考生都有多過1支A揸手, 有十幾個拔尖; 高考又有5優. 如果大家有興趣去個talk就快d登記, 因為好似話係first come first serve, 座位有限.

1    0    0    1

多謝你ge分享!我都希望仔仔活D,大個係醒目仔,聖若瑟應該好適合。
我做野到都有聖若瑟ge舊生,佢地好勤力,又醒目。
若果參與講座,唔知要準備D咩野?另外中環Band 1名校... 係咪有錢先讀得架?

原帖由 chusm 於 10-10-26 11:15 發表
多謝你ge分享!我都希望仔仔活D,大個係醒目仔,聖若瑟應該好適合。
我做野到都有聖若瑟ge舊生,佢地好勤力,又醒目。
若果參與講座,唔知要準備D咩野?另外中環Band 1名校... 係咪有錢先讀得架? ...

準備呀.... 早d填張form fax/email去登記霸位.  其實冇咩要為個talk準備, 你去之前諗一諗有冇野要當場發問囉. 如果冇, 都係帶紙筆就得.

中環band 1學校有兩間..... 聖保羅男女(直資)先係有錢先讀得, 聖若瑟係資助學校, 同埋佢地創辦團體提倡要'對社會每個階層都要照顧, 尤其教育來自非富裕家庭的兒童'(當然講緊係男仔, 因為佢地係男校). 我問過我d朋友, 話st joe成日搞d免費活動畀學生 (同時亦有好貴o既外國遊學團, 不過可以申請補助).

agreed with kenfu!

To humilis: 講笑吧,讀佢間學校容易搵工?你信嗎?

humilis 於 10-10-26 10:56
所以畢業 o既 St Joe仔特別醒目, 英文又好, 所以好易搵工做.

[quote]原帖由 kenfu 於 10-10-26 11:53 發表
所謂名校, 只有前幾名學生幫學校做宣傳品, 其實大部份都是一般成績. See below compare with CCSC (HKCEE 2010's A-C result)
Chinese Lang : St Jo 43.1 / CCSC 58.9
Eng Lang       :          76.6 /           7 ...

dfere

原帖由 kenfu 於 10-10-26 11:53 發表
所謂名校, 只有前幾名學生幫學校做宣傳品, 其實大部份都是一般成績. See below compare with CCSC (HKCEE 2010's A-C result)
Chinese Lang : St Jo 43.1 / CCSC 58.9
Eng Lang       :          76.6 /           7 ...

公開試成績只係教育其中一樣副產品.
以我所知, St Joe鼓勵全人發展, 所以唔會逼哂100%學生要考到A, 你d資料都冇講其他科, 又冇講入U率同ECA achievements

名校係壓力大d架喇..... 社會何嘗唔係壓力大, 睇你想個仔早d適應, 定遲d嘗試 (千祈唔好成世逃避) je

原帖由 DouDou2004 於 10-10-26 12:02 發表
agreed with kenfu!

To humilis: 講笑吧,讀佢間學校容易搵工?你信嗎?

見工睇interview performance多過HKCEE results
呢d靠exposure

你意思係,寧願讀 St Joe,都唔報好似 CCSC 咁大壓力的學校?

原帖由 kenfu 於 10-10-26 11:53 發表

原帖由 kenfu 於 10-10-26 12:53 發表
你d想法都幾似我個朋友, 她的兒子讀St Jo 小學時要看精神科醫生, 因為太緊張兒子的成績. 現在St Jo 中, .....
仍是 .....  這些就是為了兒子將來有競爭力. Future ?
I don't know.  Now ... family problem , I know ...

小學我就唔知.
我見朋友個仔讀SJC好開心 ga woh, 佢話d同學都係咁

我諗你朋友只係個別例子

我聽 d 朋友都話 st jo 好似唔錯,話 d 學生夠醒目又見得人,唔似得一般名校咁一味識讀書......不過我仔仔唔係 st jo 小學,唔知要考入黎難唔難呢?我地係跨區架,會唔會機會好微?同埋有冇人知佢地收生要睇 d 咩,有冇咩要求?有咩關要過?

原帖由 szemeism 於 10-10-26 13:40 發表
我聽 d 朋友都話 st jo 好似唔錯,話 d 學生夠醒目又見得人,唔似得一般名校咁一味識讀書......不過我仔仔唔係 st jo 小學,唔知要考入黎難唔難呢?我地係跨區架,會唔會機會好微?同埋有冇人知佢地收生要睇 d 咩,有冇咩要求?有咩 ...

剛剛打去問過
佢地話唔會話咩區優先, 每個區都機會均等
好似話每年都有幾十個唔係來自st jo小學, 不過你仔仔係咪讀英小先?

我都識人上年考過... ... 佢地睇P5同P6成績, conduct, 老師評語, ECA參與同獎項, interview, 仲有年尾個教育局rank order.

原帖由 humilis 於 10-10-26 14:02 發表

剛剛打去問過
佢地話唔會話咩區優先, 每個區都機會均等
好似話每年都有幾十個唔係來自st jo小學, 不過你仔仔係咪讀英小先?

我都識人上年考過... ... 佢地睇P5同P6成績, conduct, 老師評語, ECA參與同獎項, inter ...

提提你, 每年佢地DP都有interview, 不過今年佢地個網頁就未公布.... 你當住3月其中一個星期六上晝要去interview先啦. 遲d等公布

..........

dfere

原帖由 humilis 於 10-10-26 11:42 發表

準備呀.... 早d填張form fax/email去登記霸位.  其實冇咩要為個talk準備, 你去之前諗一諗有冇野要當場發問囉. 如果冇, 都係帶紙筆就得.

中環band 1學校有兩間..... 聖保羅男女(直資)先係有錢先讀得, 聖若瑟係資 ...

聖保羅男女(直資)係直資, 但唔係有錢先讀得.

聖若瑟書院是否從F1開始便按成績分班?
‹ 上一主題|下一主題