用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 西貢區又多一間中學明年中一減一班
go

西貢區又多一間中學明年中一減一班 [複製鏈接]

今年仁濟醫院王華湘中學中一减一班,只開四班。

聽聞順德聯誼總會鄭裕彤中學打算明年中一減一班,只開四班中一。
band 2組別越來越難揀學校
   0    0    0    0

博愛醫院八十週年鄧英喜中學今年收得四班中一,明年都打算只開四班中一。

馬錦明慈善基金馬陳端喜紀念中學今年收得四班中一,但每班好多男仔很少女仔,最少嗰班有4個女仔,最多嗰班有12個女仔。

原帖由 師奶 於 10-10-30 23:24 發表

今年仁濟醫院王華湘中學中一减一班,只開四班。

聽聞順德聯誼總會鄭裕彤中學打算明年中一減一班,只開四班中一。
band 2組別越來越難揀學校  ...

以上兩間都是Band 2 嗎?

以下資料來自khmama

band 2頭
仁濟醫院王華湘中學
(推算今年會考6科14分佔40.51%以上)

band 2尾
順德聯誼總會鄭裕彤中學
(推算今年會考6科14分佔20.63%)
Band 3中:
博愛醫院八十週年鄧英喜中學 (推算今年會考6科14分佔13.75%)

我朋友都煩緊點揀學校,因佢小朋友係band 3頭組別,打算揾D band 2尾-band 3頭校風好的學校

打聽到街坊(做緊)鄭裕彤老師幾好,學生唔算太曳,
鄧英喜就四處問緊好唔好。

原帖由 hw1115 於 10-11-3 10:27 發表

以上兩間都是Band 2 嗎?

band 2頭
仁濟醫院王華湘中學
以下內容只是本人感覺:
王華湘減左一班之後我覺得難入左,因小兒今年同學band 1尾第一志願王華湘抽唔到呀~~隔離班同學band 2頭叩門又唔入。但另一位band 1尾第一志願宣基,第二志願王華湘,結果抽中王華湘。我覺得好多band 1組別將王華湘放第二同第三志願,如屬band 2組別學生揀王華湘好似機會微D。
朋友讀緊王華湘,好多活動,每天都要五點幾放學,試過六點幾放學呀~,佢話學校幾多野攪,又慈善又表演。
佢話老師好盡責,通識/英文唔合格就留堂補課,仲有佢話通識係英文教架!

原帖由 師奶 於 10-11-3 22:54 發表
以下資料來自khmama

band 2頭
仁濟醫院王華湘中學

band 2尾
順德聯誼總會鄭裕彤中學
(推算今年會考6科14分佔20.63%)
Band 3中:
博愛醫院八十週年鄧英喜中學 (推算今年會考6科1 ...

我都好頭痛!  
亞女成績...我估band 2頭- band 3中學校,
她like活動性教學,讀書唔好太深! (她英文一般)

請問博愛醫院八十週年鄧英喜中學起邊度??
學生好唔好?? 課本深唔深??
thanks~~~

原帖由 師奶 於 10-11-3 23:20 發表

band 2頭
仁濟醫院王華湘中學
以下內容只是本人感覺:
王華湘減左一班之後我覺得難入左,因小兒今年同學band 1尾第一志願王華湘抽唔到呀~~隔離班同學band 2頭叩門又唔入。但另 ...

請問呢間學校是否英中學校??
呢間學校是否用普通話教學?? 書本深唔深??

我亞女小學係用...二文三語教學(中文、英文、普通話)
她普通話好叻!

原帖由 ru_663th 於 10-11-4 02:27 發表

她普通話好叻!

鄧英喜唔知好唔好呀~~
好友下個月先考試,我哋約好到時交換卷睇,好友話英文通識好難...已經2次留堂補課。
書深唔深我唔識分呀~只知英文書佢用Oxford English 1B
數學書佢用Mathematics in Action(Second Edition)朗文
中文唔記得係咪普通話教,下次問完話你知。
佢話暫時應付到功課,每晚十點半前就可以上床睡覺,佢親口說讀得好開心,D老師好似朋友咁!
唔係全英中,係3班英1班係中文班,如英文冇咁好就會編入中文班的。

朋友傾開佢個仔間學校傾緊中一縮班問題,因現時班房不足,即使明年唔縮班後年都會縮班呀~~
佢讀西貢區band 1英文中學,因未確實縮班在此不便公開校名,到時確實後再報料。

原帖由 師奶 於 10-11-5 10:40 發表
朋友傾開佢個仔間學校傾緊中一縮班問題,因現時班房不足,即使明年唔縮班後年都會縮班呀~~
佢讀西貢區band 1英文中學,因未確實縮班在此不便公開校名,到時確實後再報料。 ...

西貢區得一間英中,就算唔開名都知講緊邊間. 誇張d講句,大部份西貢區o既家長都對佢趨之若鶩,想入去要爭崩頭,冇可能係收生不足問題,要縮班係咪因為地方唔夠?

我係cheuk yu爸爸!

原帖由 ru_663th 於 10-11-4 02:27 發表

她普通話好叻!

問左中文堂係粵語同普通話教
更正:王華湘係今日開始考試

Hi cheukyu
其實西貢區有三間英中架!
要縮班係咪因為地方唔夠?>>>係呀~因有2班要走堂上課,唔夠課室用所以傾緊縮班。
我都通知好朋友個女band 1組別有能力報多間直資先,如果唔係呢間又話唔夠課室cut一班,嗰間官校又要被迫cut一班,咁攪法band 1讀band 3。慘

原帖由 師奶 於 10-11-5 19:03 發表

問左中文堂係粵語同普通話教
更正:王華湘係今日開始考試

Hi cheukyu
其實西貢區有三間英中架!
要縮班係咪因為地方唔夠?>>>係呀~因有2班要走堂上課,唔夠課室用所以傾緊縮班。
我都通知好朋友個女band 1組別有能力 ...

Hi Ken仔媽咪,

謝謝指正!
舊年cheuk yu升form 1時,成個西貢區得迦密主恩一間英中,乜原來今年多o左兩間(直資唔計)? 而家仲有邊兩個係英中?

話時話,迦密主恩真係好細同好舊,環境麻麻,我自己唔係咁鍾意,覺得小朋友o係咁侷促環境學習會好辛苦!

原帖由 cheukyu 於 10-11-5 19:13 發表

Hi Ken仔媽咪,

謝謝指正!
舊年cheuk yu升form 1時,成個西貢區得迦密主恩一間英中,乜原來今年多o左兩間? 而家仲有邊兩個係英中?

話時話,迦密主恩真係好細同好舊,環境麻麻,我自己唔係咁鍾意,覺得小朋友o係咁侷促環 ...

係景嶺書院同將軍澳官立中學
西貢區唔多好學校,縮班對本區學生影響好大

原帖由 師奶 於 10-11-5 19:26 發表

係景嶺書院同將軍澳官立中學
西貢區唔多好學校,縮班對本區學生影響好大

同意,所以成績好d o既小朋友都會跨區或者直頭轉區!

原帖由 cheukyu 於 10-11-5 19:39 發表

同意,所以成績好d o既小朋友都會跨區或者直頭轉區!

最慘縮班學校又唔早D公佈,過左自行報直資及跨區時間先話縮班,到時真係激死人。

回覆 15# 師奶 的文章

後先同cheuk yu傾開,原來佢學校今年都縮咗1班form 1,佢地叫呢d做'肥瘦班',即係梅花間竹,1年開4班form 1,第二年就開番5班,以改善課室不足問題.

原帖由 cheukyu 於 10-11-6 19:58 發表
後先同cheuk yu傾開,原來佢學校今年都縮咗1班form 1,佢地叫呢d做'肥瘦班',即係梅花間竹,1年開4班form 1,第二年就開番5班,以改善課室不足問題.

"肥瘦班"即梅花間竹好定唔好呢?
越來越攪唔清縮班是好定壞了~~
有朋人話縮班好又有人話唔好,出年升中咁鬼亂@@
好彩姨生女3年後先升中呢~~

原帖由 師奶 於 10-11-10 23:09 發表

"肥瘦班"即梅花間竹好定唔好呢?
越來越攪唔清縮班是好定壞了~~
有朋人話縮班好又有人話唔好,出年升中咁鬼亂@@
好彩姨生女3年後先升中呢~~

聽呀女講佢學校嚴重課室不足,攪到成日要'走鬼',肥瘦班可稍稍抒緩問題,對學內學生係好事. 不過對想入讀o既小六生o黎講,如果咁o岩佢o個年縮咗一班,學位少咗,競爭亦相對大咗.

原帖由 cheukyu 於 10-11-12 18:58 發表

聽呀女講佢學校嚴重課室不足,攪到成日要'走鬼',肥瘦班可稍稍抒緩問題,對學內學生係好事. 不過對想入讀o既小六生o黎講,如果咁o岩佢o個年縮咗一班,學位少咗,競爭亦相對大咗. ...

咁行"肥瘦班"都幾好喎!起碼隔一年嘅學生入到好學校機會大D。
有朋友話出年出生率少左幾千人,即使縮班都會容易入間好學校,唔洗咁擔心咁話,相反我就覺得好似難入左。
唉~3年之後又到妹妹煩了~~

西 貢 有 望 全 區 「 五 減 一 」
  (星島日報報道)教育局局長孫明揚昨與西貢區十所開設五班中一的津貼中學校長會面,游說學校參加「六加三」的「升呢」方案。據悉,會上氣氛和諧,近八成學校傾向減班;另外,未有出席的兩所中學亦已表明減班。
  有西貢區校長透露,區內學校團結,有機會進行全區減班。
  西貢區共有十二所津中及一所官中開辦五班中一,當中包括一所傳統英中、兩所於本學年全開英文班的中學。據悉,教育局局長孫明揚昨會見出席的十所津中校長,會上氣氛良好,七至八所學校表示傾向減班,兩至三所仍有待政府正式文件公布後,再諮詢持份者才有決定。
  有與會校長透露,未有出席會議的兩所中學已決定減班,而且是區內的強勢學校。

校長又引述孫明揚指,區內唯一的官校將軍澳官立中學,大有機會參與減班,至於「一條龍」學校的技術性問題料可解決,減班阻力減少。
  有區內校長認為,二十四班的班級結構可改善教學質素,故傾向減班,但仍有待校董會稍後的決定;亦有校長指,區內學校表現團結,希望最終進行全區減班。

‹ 上一主題|下一主題