用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 st. cat. 的上課模式
go

st. cat. 的上課模式 [複製鏈接]

請問是否在上堂時可以隨處行, 不需坐定定, 咁在上小學時個小朋友是否會很不習慣?
另, 你們是否覺得小朋友在這裡讀書學的英文較其他幼稚園好?

thanks!
   2    0    0    0

其實要睇每個老師的要求, 有些好有些就...

有些Net就時常請假. 搵個外國人講故事就算了. (我囡都係最近先同我講, 以前net 時常請假).

當然小朋友英文好, 大部份都係基於家長出外再另搵高人幫手的.  所以英文點會不好呢 ? 只有中文唔好的.

至於小學, 我囡囡都習慣了, 沒有太多問題的. 亦見到其他小朋友是讀其他俾錢的幼稚園(不在九龍塘), 都基本上可以沒有太大問題. 有些成績還好優異.

K2 & K3 英文老師只會有45分鐘的.

每間學校都有好與不好的地方,所以大家慢慢選擇吧.

希望大家搵到一間心儀的學校.

原帖由 MWFCHAN1 於 10-11-9 13:56 發表
請問是否在上堂時可以隨處行, 不需坐定定, 咁在上小學時個小朋友是否會很不習慣?
另, 你們是否覺得小朋友在這裡讀書學的英文較其他幼稚園好?

thanks! ...

非常多謝你的分享!
還有以下疑問, 勞煩請解答
上堂可隨處走, 不是st. cat的教學模式? 而是視乎老師?
k1的英文堂有多久?
如果要出去補英文, 才有好英文, 是否等於讀普通幼稚園+出去補英文都是一樣?
請問你囡囡現讀邊間小學, 是否你心儀的?
可否分享你點解要選st.cat?

thanks!

原帖由 jackie_lau2000 於 10-11-9 14:26 發表
其實要睇每個老師的要求, 有些好有些就...

有些Net就時常請假. 搵個外國人講故事就算了. (我囡都係最近先同我講, 以前net 時常請假).

當然小朋友英文好, 大部份都係基於家長出外再另搵高人幫手的.  所以英文點會不 ...

多謝分享,又多d了解了
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

I don't think teachers will allow students to walk around in class with no discipline.  My daughter told me that there was a chair in the class (different color) for them to calm down if they are naughty or talking too much without control.

For English, I didn't have my girl to go for supplementary class as she is fluent.  We used Eng as the mean of communication at home.  She talks Cantonese with my helper and grannies.  She learnt alot of Cantonese and Chinese words from school.  SC has very comprehensive system to teach your kid Eng.  Follow their four weeks plan and you should have no problem. Once again, your kid learn a language not only from 1-2 hours in class from Mon to Fri, but continuously.  We need to provide an environment for them to learn that language.  Otherwise, even you have the best teacher, they would not be benefit a bit from them.

my son in K1 now and seem everything is good
he love school very much,teachers are caring
his chinese and english also much improved and much more verbal now than 3 months ago...
( my son didn't go for any pre nursery class, so all he got must be from St Cat.. as i also didn't let him attent other courses as i don't think that is needed)
so far we are happy to be in this school, and dont worry, they really have seat for your kids, they won't be standing in class

原帖由 fatma2222 於 10-11-9 20:44 發表
my son in K1 now and seem everything is good
he love school very much,teachers are caring
his chinese and english also much improved and much more verbal now than 3 months ago...i also didn't let him attent other courses as i don't think that is needed
( my son didn't go fo ...

您對其中文及數學的程度滿意嗎?  都唔駛出去補?

活動教學唔等於比你上堂時可以隨處行, 不需坐定定, 意思係透過生動方法去教導小朋友.  正常情況下大部份小朋友都會喜愛這教學方法, 而老師包容性亦比一般傳統kg 高, 所以只會有極小小朋友會唔鍾意返學(so far 我未聽過).  相反, 有d小朋友讀傳統kg讀左成年, 依家讀緊k2 仍然話唔鍾意返學.

至於英文, 我認為只要間kg 能夠提供net 做班主任英語能力都唔會有太大差距.  st cat 能夠出名, 唔係單單有net 提供, 佢出名另一原因係首間kg 行活動教學, 有show & tell...  依家好多新kg 都攞佢呢套做藍本作為教育方針(中國人最叻~抄)

原帖由 fatma2222 於 10-11-9 20:44 發表
his chinese and english also much improved and much more verbal now than 3 months ago...
( my son didn't go fo ...

請問你屋企係咪都同仔仔講英文??

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-11-9 23:26 發表
活動教學唔等於比你上堂時可以隨處行, 不需坐定定, 意思係透過生動方法去教導小朋友.  正常情況下大部份小朋友都會喜愛這教學方法, 而老師包容性亦比一般傳統kg 高, 所以只會有極小小朋友會唔鍾意返學(so far 我未聽 ...

St. Cat係net 做班主任(英粵班)?? tks!

係, 如果唔係洗咩請咁多鬼, 你詁佢地平呀

多謝各位的分享, 讓我了解多些這學校, 因我聽到說上堂可隨處走, 接著就影響上小學, 雖然都只是1個case, 但都有些擔心, 因如果是這樣的上課模式, 就不是我杯荼.
原來, 英粵班都是net 班主任, 數學是否都是用中文教?

tks!

整體來說, 英粵班是否除了是net 是班主任和英文堂是用英文講, 其餘教的科目都是用中文?

tks!

之前有媽咪話K2開始唔係日日有Net, 唔知係唔係真呢??

醒目開學勳章

朋友個囝囝讀緊K1, 係有兩個班主任, NET + 本地.

原帖由 Pertra 於 10-11-11 23:29 發表
双語班, K1 - K3 都是双班主任??

英粵班有沒有普通話學?

各位SC家長,
我收到英粵班offer,但我想請問英粵班有沒有普通話學?如有一星期有多少時間?
我自問我囝囝不是叻仔,我怕追不上.
請問小一派位是怎樣?
多謝各位指教!

所有 k1 都係雙班主任制。for 英粵班,1個係本地老師,1個係 net 老師。for 英普班,1個係普通話老師,1個係 net 老師。所以學生係大部份時間都會對住 2 個老師,亦有好多機會比佢地用英語同 net teacher 溝通。到左 k2/k3,雖然無左雙班主任制,但因為有 d 時間係做堂課,所以亦無必要整日都有 net teacher 在旁。整體而言,st. cat 可以做到一個環境讓小朋友自然地用英語交談,令佢地唔會怕講英語。

至於有人問係咪同學可以係班房周圍走,我諗係 grouping 既時候可以算係。因為老師在 grouping 時會分左小朋友入唔同既 group, 唔同既 group 做既野都會唔同, eg 有 d 可能做緊手工,有 d 可能睇緊 web 既資料,有 d 可能做緊數學。當小朋友做完一樣野時,佢地要出去 noticeboard 畫返個記號話自己做完某個項目,然後又要 proceed 去做另一樣野。 so 學生係呢個時間係班房係自由行嚟行去既。但 grouping 以外既時間,小朋友係要坐係位聽書既。

至於小朋友需唔需要出去補英語,呢 d 都係因人而異。but 係我認識既家長當中,無咩邊個要出去補英文。至於數學,佢地係用英文教既。中文方面,以前有人話好淺。但唔知係咪家長講得多,學校好似都比以前谷左,中文明顯深左好多(個人認為)。

上課的模式以上家長都講咗. 我唔多講啦! 我想發表個人意見. 呀囡現讀K1, 已返了學3個月.學了很多中文生字(家長亦要在家中同小朋友重溫). 數學亦數倒數量, 亦知自己排隊係第幾個. 本人已經覺得唔錯. 至於英文-我唔係太好. 亦要返工, 冇時間帶呀囡去上英文堂, 假期就想同呀囡出去玩吓. 所以英文就諗住靠學校啦. 等上到K2 先再決定出唔出去上英文啦. 老師都有同我講呀囡一見倒陌生人就會喊, 有日個NET冇返搵咗第二個NET來替,呀囡都喊. 英文真係要睇佢自己. PHONIC好似下學期開始教啦. 如果自己再出去搵PHONIC 唔知會唔會有出入.學校亦都有國語同PHONIC CD 比家長在家中溫習的.

‹ 上一主題|下一主題