用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一階段自行收生選校問題
go

第一階段自行收生選校問題 [複製鏈接]

點解有老師講自行收生階段時盡量
報一些你認為好又好想入的學校。
但是好的學校又打崩頭去爭,收晒
都係50-60人(我跟據學校有5班中一
x 每班36人=180人 再 x 30%自行收生
額 =54人)
成千上百人去爭幾十個位,我覺得除非
小朋友好attractive,不論成績,獎項,
面試表現,操行,功課,等等,照計如果爭
一樣都好難架。點解老師都叫我地盡量
揀一間好的學校,費事第日後悔呢?
我最驚到時兩頭唔到岸?
作為家長的你,你地有乜意見呢?
   1    0    0    0

原帖由 goodenough 於 10-11-13 19:56 發表
第一階段自行收生選校問題

都係50-60人(我跟據學校有5班中一
x 每班36人=180人 再 x 30%自行收生
額 =54人)
成千上百人去爭幾十個位,我覺得除非
小朋友好attractive,不論成績,獎項,
面試表現,操行,功課,等等,照計如果爭
一樣都好難架。點解老師都叫我地盡量
揀一間好的學校,費事第日後悔呢?
我最驚到時兩頭唔到岸?
作為家長的你,你地有乜意見呢?

我覺得你唔使最驚到時兩頭唔到岸喎,一定會到岸!

假設你囝囝Band1頭讀軒小三次呈分試全級考第一。

Case(1)
自行: (1)皇仁   
统一派位甲部: (1)皇仁   统一派位乙部: (1)皇仁   (2)鄧鏡波
很大機會自行時皇仁巳經收咗!

Case(2)
自行: 唔報任何學校   
统一派位甲部: (1)皇仁   统一派位乙部: (1)皇仁   (2)鄧鏡波
很可惜,你自己放棄黃金機會而去碰運氣,分分鐘抽輸埋俾Band1尾嘅學生,而家變咗皇仁或鄧鏡波。

Case(3)
自行: (1)皇仁 (2)鄧鏡波  
萬一皇仁自行面試表現差,皇仁唔收,但鄧鏡波自行一定會收,咁原本以聯繫學校軒小抽皇仁都有較大機會,而家又自己放棄咗!

Case(4)
自行: (1)鄧鏡波  
自行鄧鏡波一定會收咗,咁原本自行報皇仁首志願或者以聯繫學校軒小抽皇仁都有較大機會,而家又自己放棄咗!

咁樣你係咪一定會到岸!

P.S.舉例啫,無刻意抬高或貶低任何學校
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

其實係咪一間搏一間唔太搏會比較合理?

我是護書簿

goodenough 發表於 10-11-13 19:56

你個老師叫你哋揀一間「你認為好又好想入的學校」,佢會唔會講漏咗一句,就係都要個學生的成績同間學校都匹配先得。

如果間學校係你同小朋友最最心儀,而小朋友能力亦相匹配的話,咁你為咗驚兩頭唔到岸而最終無報佢,到時真係驚你或者你小朋友會耿耿於懷。

goodenough 發表於 10-11-13 19:56
都有這種感覺因為自行位太少太多人爭,如果男女校仲要將學位減約一半。所以一定要啱自己小孩才去報

jli008 發表於 18-12-30 19:03

losoco 發表於 18-12-30 14:42
其實係咪一間搏一間唔太搏會比較合理?
朋友個女BAND1邊緣人,自行2間 BAND1, 抽獎全選BAND2,
最後入自行2 BAND1尾,

最緊要你自2要選一間甘心入去讀

簽名被屏蔽

章太郎 發表於 18-12-30 19:09
10年個舖都浮上嚟,樓主小朋友可能都就嚟大學畢業

係喔,原來個貼係2010年出,你唔講我都無留意到。要讚下#3樓的losoco貼友,好有心機挖返佢出來。

jli008 發表於 18-12-30 19:21
没关系,給有需要人參考也好。
四年前人數最少,現在升中人數慢慢多返,從競爭既角度睇,十年前既情況同現在其實又差唔得幾遠。但係從學校既角度睇,就好唔同,當年既港華同現在唔同咗,當年既SPC同現在都好唔同。

‹ 上一主題|下一主題