用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇到派位結果...好唔開心!!
樓主: nataliepsc
go

睇到派位結果...好唔開心!! [複製鏈接]

RC唔到我揀喎,我只係waiting list咋。
原帖由 artroboy 於 10-11-23 10:09 發表
我自行衰咗, 我仲估你會揀 RC tim. , 我啱啱同你調轉...諗住 choose RC , give up KY.

救恩K收左我仔. 但我將來考小係Target 傳統D, RC/St Paul Boys 呢類....大家點睇?
雖然唔係直升小學, 不過有一間機會大些的在手個心又真係定少少.

多謝您呀...k1 + p1 一齊真係得一個字: 愁
今個星期六細女仲有兩個interview (原先無諗要報幾間, 但係之前兩個interview阿女都唔係幾答問題, 唯有好似癲左報多兩間), 雖然無撞時間, 但係就正正係nap time, 希望到時小大姐合作啦!
至於大女20分抽唔到, 到而家依然係好唔開心, 但係無辦法, 都係要無奈接受, 請問扣門其實機會係咪真係好細呢?
原帖由 joyjoy815 於 10-11-23 01:11 發表

我都有見到你係 k 個邊寫既野 (我都係今年 apply K1) ....真係好想為你打氣...又要煩小一,,,又要憂 K1 作為一個網友...我地只可以講句...add oil.......
今年既小一直係好大 competition...... 20分都入唔到心儀... ...

同意, 真係唔好隔3年, 唔係9月至12月就老左10年!
原帖由 w_y 於 10-11-23 09:55 發表
即係生仔唔好差3 年, 睇你講都覺得辛苦.
我無咁激啦, 最多一天三間K. 算少啦.

多謝您既advice, 但係我地有d難處...想選擇呢間係因為佢英文授課, 而我囡囡中文實在弱, 5歲幾大部分中文字都未認得,  雖然我地呢幾個月都嘗試幫緊佢, 但入到其他傳統學校可能會好辛苦, 所以次輪可能都會照報...請問係唔係首輪次輪都報同一間學校先有機會叩門, 同埋機會係咪真係好細既呢?
原帖由 w_y 於 10-11-23 09:26 發表
遊戲仲未完, 努力努力再努力. 我今年都係一個升小, 一個考K, 頭都暈. 勸樓主一句, 有兩個, 次輪策略保守一些比較好, 因為你的賭注比別人加倍.

希望在人間, 到時會有人唔去註冊而放D位出嚟, 至小有我, 我呀女抽中心儀小學而 27/11唔會註冊 RC, good luck!

原帖由 thomasha 於 10-11-23 16:42 發表

我好明白你情況, 我都係放棄左一間英小, 入左一間傳統到不得了的谷谷谷學校. 不過我知你報果間雖然係英文小學, 但都有一科中文科, 一樣可以壞大事.  可以做, 就係由而家開始谷谷谷中文.....
原帖由 nataliepsc 於 10-11-24 01:31 發表
多謝您既advice, 但係我地有d難處...想選擇呢間係因為佢英文授課, 而我囡囡中文實在弱, 5歲幾大部分中文字都未認得,  雖然我地呢幾個月都嘗試幫緊佢, 但入到其他傳統學校可能會好辛苦, 所以次輪可能都會照報...請問 ...

我啱啱决定放棄 RC, 因為佢連6年後升中都要限制我, 如果我試報考其他中學佢會唔留返中學學位比我

原帖由 thomasha 於 10-11-23 16:42 發表

咁你係咪會註冊自行收你o個間?相信呢間應該唔錯,令你覺得訪棄高主教都無所謂。
原帖由 artroboy 於 10-11-24 12:08 發表
我啱啱决定放棄 RC, 因為佢連6年後升中都要限制我, 如果我試報考其他中學佢會唔留返中學學位比我

哈~! 估錯. 我自行衰咗.

原帖由 thomasha 於 10-11-24 14:01 發表
咁你係咪會註冊自行收你o個間?相信呢間應該唔錯,令你覺得訪棄高主教都無所謂。

咁即係有其他學校取錄啦...
原帖由 artroboy 於 10-11-24 14:02 發表
哈~! 估錯. 我自行衰咗.

有2間, 其中一間係救恩, 但我都會放棄 la.我會報2nd round 大抽獎再試.
原帖由 thomasha 於 10-11-24 14:08 發表
咁即係有其他學校取錄啦...

我早前想放棄RC,因我住九龍。
但再比較一下我自行和呢一間,最大分別係中小和英小。而我想揀英小RC,但好想找人支持我,之前都聽到RC好壞參半。唔夠信心揀RC,連太太都唔想咁遠,所以揀自行那間。
但今日同一些同事(教育界)傾開,問佢地點揀,佢地個個都揀RC。我自己又想返最初點解要揀RC,主要係英小。我大女以前在自行那間就讀,升中叩門時考中英數,數學係英文。那的才發現讀英小的重要。
至於RC的中學係英中,也不會太差吧。我也唔想小兒係 Band 1 top 的學校讀;因揀科都比較輸蝕,如自已個仔唔係好叻果隻。
所以我會去註册RC....各位RCwaiting 的朋友,對不起!
原帖由 artroboy 於 10-11-24 12:08 發表

好危wor
原帖由 artroboy 於 10-11-24 14:18 發表
有2間, 其中一間係救恩, 但我都會放棄 la.我會報2nd round 大抽獎再試.

你點知 YMT catholic 架
原帖由 DrBabyAlex 於 10-11-24 14:37 發表
Good Choice
How about travel time & school bus vs YMT catholic?

英小真係咁重要?
原帖由 steve666 於 10-11-24 14:33 發表
我早前想放棄RC,因我住九龍。
但再比較一下我自行和呢一間,最大分別係中小和英小。而我想揀英小RC,但好想找人支持我,之前都聽到RC好壞參半。唔夠信心揀RC,連太太都唔想咁遠,所以揀自行那間。
但今日同一些同事(教育界)傾開 ...

我覺得係,至小上英中不用再適應。
原帖由 artroboy 於 10-11-24 14:47 發表
英小真係咁重要?
‹ 上一主題|下一主題