用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 淘大的聖德肋撒幼兒園
go

淘大的聖德肋撒幼兒園 [複製鏈接]

想問大家對淘大的聖德肋撒幼兒園有乜comments,因為見BK都無乜人講。其實我都屬意呢間,因為本身係天主教徒,而呢間又係天主教既,但經歷完報名和interview之後,就覺得麻麻地,所以想問下大家意見。原因如下:
1. 9月頭打去問報名詳情,佢地話要小朋友夠1.5yr old先接受報名,咁我就11月頭打去問要帶D乜黎報名(因為我個小朋友已夠1.5yr old,係咪都係standard個D,出世紙﹑針咭﹑回郵信封﹑相。對方答話係,仲同我約左17/11 10am添。咁好啦,到左個日,咪去報名囉,按完鐘,職員開門,我話我約左黎報名架,佢第一句就問個小朋友呢??我話我係黎報名咋喎,唔係interview,佢話我地係即場interview架,我當時無發難,只係有禮貌地話,咁我再打黎約過時間啦!事後諗返,由始至終,佢地都無係電話話過要帶埋小朋友,會即場interview,因為大多數都係先報名,再等通知幾時interview架嘛,如果你間學校係與別不同的,係咪應該係電話通知聲家長呢?白行一敞,唔係大問題,係令人覺得你間學校同家長溝通唔夠同無乜效率和制度。

2. 之後再約左27/11 9am,我地兩公婆帶埋小朋友去報名加面試。報名時就坐係一張類似reception的長枱,得一個書記,可能星期六的關係,正想serve我時,有另外一個家長剛到要交學費,佢就叫我等等,我都無所謂啦,見個女同爸爸係另一邊玩得幾開心。但個書記對交學費的程序好似唔多熟,要”打電話問功課”!!攪左十幾分鐘先攪點。但我係這段等候期間,我覺得係可以比左報名表我填先,可以慳返D時間,但佢無咁做到。

3. 終於到我,佢比表我填啦,期間有電話入,佢叫左一個老師聽,但老師不懂應付,又係呢個主任聽,從主任的對話中,應該係有個小朋友1/12一號做插班生,打黎問點解到左今日(27/11)都仲未有人通知佢幾時買校服,個主任話你可以今日黎買,我諗個家長唔滿意點解咁耐都無人通知佢,個主任就話,我地今日都諗住打比你架啦!!好明顯係”fu hin”佢啦!!從這件事,我就覺得呢間學校真係無乜系統和制度。

4. 填完表,我諗住要去一間房同我個女做interview啦,點知就係個張reception枱,同我個女玩下,叫佢做下指令等standard野,問下我地問題等,全程約5mins,跟住就叫我交$600定$660留位費,我話即係收個女?佢話佢呀,不過如果你想考慮下先都得,不過就要交$30報名費,但我地D學位都好緊張架,你決定左就快D交啦!我話我想考慮下先,我交$30報名費先啦!交完之後,我問佢攞收據,佢話報名費無收據架喎!!我都O哂咀!!之後佢都有帶我地周圍行,校舍係好大,不過就殘左D,我老公話D裝修好似我地年代讀的幼稚園咁!!

所以其實感覺不是太好,但都想問下大家有無別comments on 這間學校!謝謝!
   0    0    0    0

我都有報德福N1,亦已收左,但我都想再比較下其他先決定!

原帖由 LaiMing1966 於 10-12-1 11:00 發表
想問大家對淘大的聖德肋撒幼兒園有乜comments,因為見BK都無乜人講。其實我都屬意呢間,因為本身係天主教徒,而呢間又係天主教既,但經歷完報名和interview之後,就覺得麻麻地,所以想問下大家意見。原因如下:
1. 9月頭打去問報名 ...

我係住淘大ga, 聽你咁講, 都有d 担心, 我都打算出年幫仔仔報呢間, 因為係姐姐湊, 所以想搵間近近地 (最好就係樓下), 驚工人掛住講電話, 亂過馬路, 其實我都報左大榮華果邊果間小童群益會樂緻幼稚園,   你有冇報到呢間ar? 有冇咩comments?

原帖由 LaiMing1966 於 10-12-1 11:00 發表

我住淘大ga, 聽你咁講... 都好担心, 因為我首選係想幫仔仔出年報呢間, 因為係工人姐姐湊, 驚佢掛住講電話, 亂過馬路, 咁咪想搵間係我屋企附近 又唔駛過馬路ga,  會放心d! 其實我都有報到另一間, 係大榮華附近果間樂緻, 你有冇報到ar? 唔知呢間ok ma?

我住淘大ga, 聽你咁講... 都好担心, 因為我首選係想幫仔仔出年報呢間, 因為係工人姐姐湊, 驚佢掛住講電話, 亂過馬路, 咁咪想搵間係我屋企附近 又唔駛過馬路ga,  會放心d! 其實我都有報到另一間, 係大榮華附近果間樂緻, 你有冇報到ar? 唔知呢間ok ma?

我都有報你講個間,但so far仲未收到通知話interview,但其實我係住秀茂坪的,所以樂緻對我黎講都幾吊腳,所以就算之後有得in我都唔會去啦!

~~~真係不吐不快ar~~~你都比我好彩o~~~

o 12月頭打去預約1月頭去interview,去到有個音聲細氣o既老師應門,我話佢知我ointerview,佢驚到叫我等等就即刻閂門,我o向門口等o15mins,天氣又凍woro敢我見佢再行過我就即刻拍門,因為有咩理由要我oo向門口等o敢耐呀,佢再應門就叫我o地入去,亦都係去o個個receiption位,有另一個老師同我o地講主任帶od 小朋友出o左去,有冇搞錯呀,已經約好曬,而我同老公都專登趕去interviewo架,而且個老師完全唔覺得佢o地有疏忽o羅,只係不停話主任出o左去,要主任interview,最後只填form同埋交$30,亦都係冇收據,話主任會聯絡我再約interview,直到今日我都冇收到主任再約interview o既電話,再者只係我主動問可唔可以參觀一下,o個個老師先話可以,行o左一個圈,個老師話interview 只係睇下個小朋友有冇反應,如果個小朋友有問題佢o地學校係唔會收wor~~~重有佢同我講佢只做o左半年tim~~~

從這件事,我都覺得呢間學校真係無乜系統和制度,真係感覺好差呀,我覺得interview o敢簡單oo野都搞得唔好,od 教學又會點好呢 ??

睇黎呢間既comments 都唔係太好, 頭先我打左去問關於約interview 既野, 個男職員話可以隨時上去in, 佢仲提我最緊要帶埋小朋友上黎, 咁可以即時俾佢地睇下小朋友識唔識講野 & 其他野wor! 咁我就問佢係咪要交報名費, 佢就話係ar... $30 報名費, 如果我覺得啱, 仲可以即時俾左$660半日班既留位費, 我問佢: 咁快俾? 實收實有位ga? 個職員景然話有wor! 有冇咁兒戲?!!!

純屬個人立場, 可以只是道聽途說, 九龍灣最好應該係德褔!!

本人對呢間幼稚園沒有認識,不過兩個朋友的小朋友都讀過,聽聞真的麻麻,其中有個是舊年插班,返左一個半月就退學了。
‹ 上一主題|下一主題