用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教 : 什麼是呈分試 ?
go

請教 : 什麼是呈分試 ? [複製鏈接]

15    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

小4有呈分試嗎? 應該係小5小6wor
通常係小5有2次, 同小6有1次(由學校決定)
呈分試係將學校成績呈報俾教育局, 再由教育局adjust之後(因每間學校程度唔同, 例如A校80分, 唔同B校80分.....edb有個內部discount factor去將成績adjust, 而點去調整係內部絕對機密)去決定學生"名次", 再決定學生BANDING
中一派位, 會先睇學生BANDING, 再睇RANDOM NUMBER, 變成每一個學生都有先後次序, 再跟據呢個次序同家長選校意願, 去派中一學位
呈左分就係呈左分, 無得補考的, 唯有下次考好D了, 所以如果有心參與政府派位, 呈分試係好重要的
原帖由 yinyin0609 於 10-12-15 02:10 PM 發表
各位媽咪 :  

可否請教什麼是呈分試, 呈分試重要嗎 ? 為什麼重要 ?  Sorry, 我不是在香港出生更加沒有呈分試  而小女今年小四.  如果考得不好, 有沒有方法去補救 ?? 可否再次考  ?? ...

咁我地係唔係完全唔知 d 學校會點比教局去分 level ? 我仲以為間間count 一樣既 tim..
原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-15 14:27 發表
小4有呈分試嗎? 應該係小5小6wor
通常係小5有2次, 同小6有1次(由學校決定)
呈分試係將學校成績呈報俾教育局, 再由教育局adjust之後(因每間學校程度唔同, 例如A校80分, 唔同B校80分.....edb有個內部discount factor去 ...

To my understanding, I believe:

1.
呈分試共有三次,分別是五年級期終試及六年級頭兩次考試。
2.     呈分試會決定派位組別。
3.     呈分試根據該校上兩年小六生考中一入學前香港學科測驗之平均分數調整。

For details, pls. check:升中秘笈
http://www.FreeUploadShare.com/DOWNLOAD/8bb85820/Rules_and_Regulations.doc
Pls. correct me if I'm wrong.
原帖由 yinyin0609 於 10-12-15 14:10 發表
各位媽咪 :  

可否請教什麼是呈分試, 呈分試重要嗎 ? 為什麼重要 ?  Sorry, 我不是在香港出生更加沒有呈分試  而小女今年小四.  如果考得不好, 有沒有方法去補救 ?? 可否再次考  ?? ...

醒目開學勳章

原帖由 yinyin0609 於 10-12-15 14:52 發表
Thanks Charlotte_mom.,  但是., 如果我是學校., 我可以說自己間學校學生全部 90分以上........是嗎 ?  而且我還可以內部再次給予自己學生考多次試......是嗎  ??

...

你當考統局傻架?
有d 學校, 平時考試測驗會派返卷返屋企, 但一到呈分試, 家長連卷都無得看, 除非係check 卷(要係學校有人監督下check)
學校要保留試卷比教統局check
至於學校比個學生考多一次, 我就吾敢評論係吾係有個別學校會甘做, 但呀女間學校就吾會啦
以我所知, 有d 學校, 嚴緊到, 請sick leave , 補考都要扣分, 所以考呈分試時, 好好保重身體

呈分試係呈名次上教育局, 唔係呈分數, 計算方法係以中,, 英, 數嘅分數 係乘 9,     常識/通識 乘 6,      視覺藝術 乘  3,  音樂 乘 2,  校方係用上述6 科計完總分, 並以這總分排完名次就把名次呈上教育局, 一般學生成績表係唔乘上述 formula再加上還有其他科目, 所以兩種名次並不相等, 只供參考, 但學來應該有套 software 去計呈分名次, 校長最少都要話你知暫時呈分名次及大約 Banding。

每間小學三個成績 Banding 嘅人數比例皆不同, 每位小六生呈分試完成後,真係有一個分數來作全港及本區排名次, 用作自行收生中學 check 各報讀學生嘅全港名次比較與及大抽獎甲部及乙部作為分成績組別(Banding) 之用。

每位小六個分數是來自 :

同校前兩屆和自已相同呈分名次嘅師兄/師姐, 他們在全港中一分班試中, 兩人分數總和 除 以 2,  呢個就係這位小六生在教育局嘅真正分數。

原帖由 yinyin0609 於 10-12-15 14:52 發表
Thanks Charlotte_mom.,  但是., 如果我是學校., 我可以說自己間學校學生全部 90分以上........是嗎 ?  而且我還可以內部再次給予自己學生考多次試......是嗎  ??

...

1) 呈分試 是校外 or 校內作為比較  ??

Ans. :  屬校內試, 五年級下學期終期試 + 六年級上學期一次 + 下學期第一次試

2) 如果學校有直資中學, 是否不必考呈分試 ?
但是.....亞女間中學說師姐要 12月前決定是否入讀, 那麼.,  我們應該怎麼辦 ?

Ans. : 直資都要考呈分試, 唔考呈分試外邊津校唔會收你, 咁你咪自絕後路, 自已間中學唔收你點算? 以我所知直資都唔係 100% 全數順利過渡到 F.1, 尤其是出名嘅直資。

原帖由 yinyin0609 於 10-12-15 17:17 發表
請教 : ricetaster.,  
1) 呈分試 是校外 or 校內作為比較  ??
2) 如果學校有直資中學, 是否不必考呈分試 ?
但是.....亞女間中學說師姐要 12月前決定是否入讀, 那麼.,  我們應該怎麼辦 ?

...

回覆 10# yinyin0609 的文章

例如你子女在校名次是
呈分試1.15/100
呈分試2.1/100
呈分試3.20/100

之前兩年(08 10)學兄姐的中一公開試的平均數成績
第一名98
第十五名90
第二十名85

那麼你子女的分數就是
呈分試1.90
呈分試2.98
呈分試3.85

每年升中的全港學生在入中學開學前, 在特訂時間一齊在自已新中學考同一份嘅中一分班試(教育局負責出卷), 教育局會到用這個試每一位考生分數來調整每間小學3個成績組別 (banding) 嘅比例及代表之後同校來屆在呈分試相同名次師弟, 師妹真正嘅個人分數, 每間小學3 個 banding 唔一定係各佔三份之一。 例如喇沙小學因為學生程度高, 考中一分班大多考到高分數, 那麽可能該校 band 1 生 有 60%,  Band 2 生 25%, Band 3 生 15%。

我再講一次, 呈分試係呈全級各學生嘅名次, 唔係分數, 個個 90分都無問, 因為之前兩屆同樣名次的師兄,師姐代你考咗分班試, 他們兩人嘅分班試平均分才是你的分數, 無得出古惑。

好多出名直資因為要省靚將來公開試成績, 原校成績太差嘅學生唔一定比位你讀中一, 不如喺街外收個精英好過, 你試吓問 DBS, St. Paul Co-ed 小學, 中學部係唔係收哂所有附小六年級生。

原帖由 yinyin0609 於 10-12-15 18:09 發表
Sorry, 我比較唔識~~
間間學校的校學內容不同., 間間程度不同, 怎樣比?  那麼, 學校要求深, 教學深....  不是很不公平 ?
另外 : 說明有直資中學, 怎會不收自己學生?

...

醒目開學勳章

醒目開學勳章

首先名校直資升中一, 只不過得幾個 % 升唔到中,一 咁即係有95% + 學生升到喇 !  而呈分試要三次考得好, 千其唔好失手,又必須要經過自行收生, 甚至大收獎咁多個環節, 入讀心儀名校直資機會就細好多。

既然大抽獎甲部和乙部係要劃分所有學生在全港及本區為三個成績組別, 咁點分呀 ?  即你每人要有個分數先至排到名次。 因為呈分試只係把該校全級名次呈上教育局, 假如我係全級第十名, 那麼教育局會把該校前兩屆畢業生, 他們同是該校之前呈分試第十名的畢業生, 他們和全港其他升中一學生一樣, 必須在升中暑假某一個日期, 全體應考一個一年度由教育局主持名為中一分班試的考試, 全港係用同一張試卷考中,英,數三科, 得出成績方便各中學以成績分班, 亦以此考生分數來調整各小學在三個成績組別嘅百份比。

假如我是某校呈分試第十名, 本校之前兩屆排第十嘅師兄或師姐, 他們在兩次中一分班試中分別取得 270 分和 290分, 那麽我在教育局嘅分數 = (270 +290) 除 以 2 = 280, 呢個分數就係用來做我全港及本區計算我屬於那一個 Banding 和 名次 作來大抽獎和自行收生作甄選之用。

你明唔明我都只能講到咁多。

原帖由 yinyin0609 於 10-12-15 22:00 發表
那麼, 為什麼又有很多人希望入到 DBS, St. Paul Co-ed 小學 ? 不如等 小六, 真的考好那個 "呈分試" 那就一了百了.
另外 :  我不明白你所指的 " 因為之前兩屆同樣名次的師兄,師姐代你考咗分班試, 他們兩人嘅分班試平 ...

我睇晒個powerpoint, 講得好清楚, 裡面提到將分數標準化的計法,  我想問家長學生有冇可能知道個標準化數字呢? 咁就可以自已計吓子女的成績, 睇吓有幾多機會報心儀學校,  或是我地計來都冇意思呢, 因為是全港學生來比較的,

原帖由 天瑜 於 10-12-15 22:44 發表
Hi,
click入去睇下,慢慢睇!  

請看看P. 25 至 P.35 會具體D。

http://www.skhhsst.net/objects/pdf/p_meeting_2007_05_25.pdf

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2208983

...
:-P

醒目開學勳章 王國長老

多謝前輩詳細分析
我女小5, 但因為有一條龍中學, 所以雖然都會考呈分試, 我都唔多理了(又唔係特別醒!)
或者我又用D簡單既方法說明
一條龍直資中學, 唔一定100%收晒小學部學生, 佢地都可以有自己準則, 例如起碼要中英數+操行合格, 又或者有D無條件100%直升, 呢D準則, 家長O係升中前應該一早了解, 要知自己條路點行
如果家長唔揀自己間一條龍直資 (太叻又好, 唔夠叻又好), 就要靠呈分試, 至可以JOIN政府派位(無呈分=無BANDING, 考官津校只可以用校內成績見人, 無BANDING又唔可以大抽獎, 比較麻煩)
講返BANDING, PRE S1(分班試)關係
其實每間學校, EVEN佢無向家長公佈成績, 內部都一定有排先後, 而A校B校C校程度唔同, 點去ADJUST呢, 就要睇果間學校之前既畢業生, o係升中前考既"分班試"即所謂pre s1成績黎決定間小學"有幾掂", 所以畢業生考既pre s1, 對師弟師妹好有影響的
原帖由 yinyin0609 於 10-12-15 10:00 PM 發表
那麼, 為什麼又有很多人希望入到 DBS, St. Paul Co-ed 小學 ? 不如等 小六, 真的考好那個 "呈分試" 那就一了百了.
另外 :  我不明白你所指的 " 因為之前兩屆同樣名次的師兄,師姐代你考咗分班試, 他們兩人嘅分班試平 ...

‹ 上一主題|下一主題