用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 誠徵老師 家長如要請老師要小心, 有人在bk 扼飯食!!!!! ...
go

家長如要請老師要小心, 有人在bk 扼飯食!!!!! [複製鏈接]

0    0    0    0

佢係咩 login ??
姓名 ?
可否 pm 我 ?
原帖由 gracelam123 於 10-12-16 00:46 發表
請板主將些  置於最前, 好等其他家長不會變成下一位受害者

早前在bk post左 個message 搵piano teacher.
最後搵到 個琴老師, 試左一堂我就叫佢下堂可以 正式開始啦! 因 以個老師試堂當日係無帶任何證明文件, 可以 ...

我覺得呢D老師要嚴厲斥責咯!
佢地咁樣做會影響家長同小朋友!
仲會影響埋個市道!
對D真係好既老師唔公平呀!
閣下的頭像或頭銜或暱稱,帶有廣告或宣傳推介成份,煩請立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作!

That is really unacceptable!

原帖由 gracelam123 於 10-12-16 00:46 發表

早前在bk post左 個message 搵piano teacher.
最後搵到 個琴老師, 試左一堂我就叫佢下堂可以 正式開始啦! 因 以個老師試堂當日係無帶任何證明文件, 可以 ...

請問可唔可以pm我個老師資料呀? 謝謝
:) :)

我新收左一個學生,佢之前既老師你講既應該係同一個人,個故事係一模一樣!都係 3 個星期!之後又係要上廣州……

小朋友要比賽,然後老師話要你等3個星期,極度不負責任。
考試比賽要時間練習ma,如果唔得,就直接同人地講話唔教仲好。
真係睇唔過眼呀!!

醒目開學勳章 王國長老

請閣下PM 本人告知那位老師的 login 及其他資料, 好讓我們能作出跟進.  謝謝!

其實說出這壞老師在親子王國的用戶名沒有很大作用,她明顯有意行騙,開過個新用戶名便可以了,沒有甚麼成本…
樓主可否把她(自稱的)姓名和手機號碼 PM 給我,好讓我和朋友警惕?我們不會打去給她,但萬一要找鋼琴老師而她又來應徵,可以認出這人…

原帖由 gracelam123 於 10-12-17 00:52 發表
相信受害者不止我一人!如 家長無睇, 無問證明, 佢味一路教洛去羅!

學歷證明呢方面,作為老師自己其實真係要自動自覺。有o的人無 diploma 都話自己係 diploma 真係好過份,我地呢o的真係有呢個資格既人,係真係花左好多時間、心機同精力去學習同練習,先拎到呢個資格。
所以家長請老師時,上第一堂前應該要清楚同老師要求到時要帶學歷證明。如果呢位老師係認真既,等於見工咋嘛,你會唔會唔記得帶自己份 CV ya?

I would like to know who he/she is too. Can you pm me?

王國長老

版主建議日後大家約第一次上課時強調必須要帶備資格証明, 否則會取消上課和不會聘用.
希望樓主把該會員帳號pm給我或JoJo讓我們跟進, 謝謝.

edea

演奏最高果級即係FTCL/ FRSM, 咁又作得大D,呢個試唔易考。Btw, 我覺得教琴真係老師的經驗和背景最重要,有冇xxx證書其實冇咩用,都係一張沙紙。一上堂便知龍與鳳啦,冇料的唔呃得幾耐...

家長如要請老師真係要請老師帶齊證書 / 工作證明.

不過老師有時都要自動自覺, 如果家長無提出, 第一堂自己都帶去啦, 家長都係睇下的, 又唔需要話影印的. 人地比你上佢屋企都要有個保障.
係真的(學歷/工作證明/證書), 又何需害怕比人睇呢 !?!

樹大有枯枝, 但你總會找到個好的.

唔止老師有假的, 組班專區也有[不是真係自組的], 各位要小心, 早前我已舉報了, 但又有新發現.

‹ 上一主題|下一主題