用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH vs Heep yunn
go

LH vs Heep yunn [複製鏈接]

LH is pm offer eng and mandarin steam  and just got heep yunn am offer luckily , both of them no direct entry to primary school.
we are not in heep yunn net.
LH school fee~nearly $4000 *12month
Heep yunn with subsidize nearly $0 for 10month
any advise?
   1    0    0    0

I prefer Heep yunn.

醒目開學勳章

我唔會揀協恩, 除非我一心想入協小!

如果唔係net 34,又冇其他加分能入協小,我唔會去協幼…

醒目開學勳章

I am also studying LH, and get am offer from HY, I will give up LH, I think have higher chance to get into their primary school.

I'm not in net 34, only 15 mark, HY is a very good school, I don't want to waste the chance, may be they will become "one dragon" later. Just a hope

原帖由 yywing 於 11-2-24 16:01 發表
I am also studying LH, and get am offer from HY, I will give up LH, I think have higher chance to get into their primary school.

I'm not in net 34, only 15 mark, HY is a very good school, I don't wan ...

跨區又得15分,真係等運先有機了,你有消息3年后轉私校?中小結龍都搞了很多年呢

我一定選學之園,英文程度很好!

醒目開學勳章

如果我讀根德園咁一樣係咁情況。仲有些叩門位全留俾協幼生有得博,咪又博一舖囉,橫是今次都係博返架喇!

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-24 16:28 發表

跨區又得15分,真係等運先有機了,你有消息3年后轉私校?中小結龍都搞了很多年呢

原帖由 yywing 於 11-2-24 16:56 發表
如果我讀根德園咁一樣係咁情況。仲有些叩門位全留俾協幼生有得博,咪又博一舖囉,橫是今次都係博返架喇!

所以視乎你覺得KV/LH equip去考學校好些,還是HY equip得好些。要考慮一下入了HY幼稚園會否考某些小學會輸蝕。

醒目開學勳章

agree agree

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-24 17:02 發表

所以視乎你覺得KV/LH equip去考學校好些,還是HY equip得好些。要考慮一下入了HY幼稚園會否考某些小學會輸蝕。

For me, i prefer LH also. Cause can equip yr kid and better chance to apply K1.

是的…如自己出去考學校,SC,LH同KV train出黎的會較有優勢…
當然,如你有信心你個小朋友能做班上最top的幾個,那入協幼機會就有的…叩門位唔多,最緊要你知你小朋友是否最top的一類…

小朋友多,叻的小朋友都唔少…好多人都會諗住試叩門,唔係一件易事…

原帖由 yywing 於 11-2-24 17:06 發表
agree agree

I prefer HY.
Still have the chance to HY primary school.
If choose LH, you must repeat find school again.

以本人經驗, 入到協幼的小朋友都不太需要擔心會考不到好小學, 原因:
1) 只收60人, 精英制教導
2) 家長為了取得叩門入協小機會(因叩門位只會留給協幼學生), 會非常努力在這三年內裁培小朋友,以逹學校要求. 因此校內學習風氣很強.
3) 協幼所學課程, 完全為了函接協小, 淺? 無可能, 中文尤其強. K2巳作句.英文重phonics.打好基礎.
4) 協幼十分著重培養小朋友自信心, 表逹能力, 因此大多數小朋友在K3時巳口材了得, 出外考小一有優勢.
5) 非常重視品德教育和生命教育.

小女那一屆約有50%入協小,數人入女拔,叩門其他名校over 90% 都收.

其實入協小前家長要有心理準備, 可能有壓力.

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-24 17:02 發表

這是我第一次聽到協恩家長對學校的comment! 可能協幼
實在太小學生了(相對KV,SC,LH)。但回想報協幼的情況,不難想像協恩當時所收的60位學生應該是當時比較優秀的。

原帖由 bun2011 於 11-2-28 23:40 發表
以本人經驗, 入到協幼的小朋友都不太需要擔心會考不到好小學, 原因:
2) 家長為了取得叩門入協小機會(因叩門位只會留給協幼學生), 會非常努力在這三年內裁培小朋友,以逹學校要求. 因此校內學 ...

很吸引呢!謝謝這位協幼媽咪的資料…
如我去年找到的資料是這樣的話,我諗我當時會報考協恩呢!
原帖由 bun2011 於 11-2-28 23:40 發表
2) 家長為了取得叩門入協小機會(因叩門位只會留給協幼學生), 會非常努力在這三年內裁培小朋友,以逹學校要求. 因此校內學 ...

SH都很好呀!

原帖由 sheffield 於 11-3-1 10:56 發表
很吸引呢!謝謝這位協幼媽咪的資料…
如我去年找到的資料是這樣的話,我諗我當時會報考協恩呢!

謝謝你有留意我的"發表"…
咁當時唔會知道邊間收吖嘛…… (當然,如果好彩有報又有收,我都會揀番依加讀緊個間…)
原帖由 DGJS 於 11-3-1 11:16 發表
SH都很好呀!

原帖由 sheffield 於 11-3-1 12:23 發表
謝謝你有留意我的"發表"…
咁當時唔會知道邊間收吖嘛…… (當然,如果好彩有報又有收,我都會揀番依加讀緊個間…)

bun2011講得好吸引,SH有甚麼更吸引您呢?

回覆 5# bun2011 的文章

多謝寶貴分享,BK唔多協幼既分享。請問你女兒是那一屆,需要另補國語嗎?多唔多課外活動。thank you.
‹ 上一主題|下一主題