用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銀禧家長
go

銀禧家長 [複製鏈接]

我想問吓你哋统一選銀禧,放在第幾志願,才入倒?

Thank you!
   2    0    0    0

上年小女係叩門入左去, 剩係記得當日叩門人人 20 蚊就有得考試, 令到我對呢間學印象好好, 覺得佢地夠哂公平, 因為我地叩其他學校既時候, 有 d 講明要 3A 先叫有小小機會可以叩門試, 有 d 就講明當時第 1 或 第 2 志願先會考慮有冇機會考試

原帖由 lam110hk 於 11-3-2 15:10 發表
上年小女係叩門入左去, 剩係記得當日叩門人人 20 蚊就有得考試, 令到我對呢間學印象好好, 覺得佢地夠哂公平, 因為我地叩其他學校既時候, 有 d 講明要 3A 先叫有小小機會可以叩門試, 有 d 就講明當時第 1 或 第 2 志 ...

咁請問大抽獎時銀禧你係放第幾?是從一而終嗎?

原帖由 lam110hk 於 11-3-2 15:10 發表
上年小女係叩門入左去, 剩係記得當日叩門人人 20 蚊就有得考試, 令到我對呢間學印象好好, 覺得佢地夠哂公平, 因為我地叩其他學校既時候, 有 d 講明要 3A 先叫有小小機會可以叩門試, 有 d 就講明當時第 1 或 第 2 志 ...

叩門試考什麽?考幾多個鐘?幾時先至知得唔得?

原帖由 minijelly 於 11-3-2 21:55 發表

我都唔知大抽獎銀禧,黄芴南,旅港,點樣排先好?

原帖由 minijelly 於 11-3-2 21:55 發表

其實想大抽獎的時候, 我地係頭 10 志願已經將
band 1 至 band 3 放哂係上面, 基本頭每 3 個位一
個 band 咁填, 由於小女一直心儀何文田山頭既學校, 所以我地冇將銀禧放係頭 3, 記得應該係放到第 4,
結果小女被派到第 6 志願, 係九龍塘一間著旗袍既女校, 所以我地就展開左一段短暫而漫長既叩門日子......

To: lam110hk
請問你舊年去左邊幾間叩門 ? 咁咪多人去叩 ?

原帖由 lam110hk 於 11-3-3 10:17 發表

其實想大抽獎的時候, 我地係頭 10 志願已經將
band 1 至 band 3 放哂係上面, 基本頭每 3 個位一
個 band 咁填, 由於小女一直心儀何文田山頭既學校, 所以我地冇將銀禧放係頭 3, 記得應該係放到第 4,
結果小女被派到 ...

咦...咁銀禧又幾好喎,因為某D學校必須自行&大抽獎有揀佢地先有得扣喎,你囡囡好叻女呀,扣門難度仲高呀!

原帖由 crystalcbh 於 11-3-2 22:35 發表

叩門試考什麽?考幾多個鐘?幾時先至知得唔得?

叩門試考中英數, 但小女同我講, 話佢地既叩門考試水準已經唔係小六水平, 感覺已經係中一水平, 呢個問題亦由小女一位派左去何文田喇沙男校而都前黎參考既一位同校同學得到印證, 小女數學小學時期一直都好自豪,
但考完出黎都話佢份數學 paper 好深, 有部份題目根本唔係小學數, 當時其實已經打定輸數, 阿女重已經參與左該旗袍學校既升中課程, 校服等都已預備好,
而且呢間旗袍學校既中文水準同行政真係好出色,
可以透過升中學課程令到學生好快對學校已經產生
歸屬感, 阿女連呢間學校既署期功課都做好,
一齊睇來都定哂案既時候.....

直到 8 月第 3 個星期五, 突然收到銀禧來電, 話有空位
可以收埋我呢位不才既女兒, 令到我地一時心情都唔知點好, 但最後都係幫阿女係呢個最後階段轉左去銀禧,
係呢個 summer holiday 最後既 7 日, 阿女就忙住做
新學校既署期功課同忙住去買校服同新書, btw, 聽講係因為有一位學生改到海外留學, 小女先有幸以後備入到去, 佢讀左半個學期, 雖然成績唔係突出, 但我見佢讀得好開心, 學校有好多 project 俾佢地做, 變左佢星期期日好多時候就係屋企做閱讀報告, 或者同學做小組
project

原帖由 lanlan1999 於 11-3-3 10:27 發表
To: lam110hk
請問你舊年去左邊幾間叩門 ? 咁咪多人去叩 ?

我諗諗先....上年我地順次序去左, 何文田官立, 丘佐榮,華英, 銀禧, 迦密, 去到迦密既時候係午飯時間, 由於爭取時間, 所以全程搭的士, 而各學校既叩門申請表同所需資料, 我地係放榜前一個月已經填好, 所以去到基本上都好快, 都係交表, 然後問清楚幾時會收到通知, 跟住就即刻再去下一站。

係整個叩門過程入面, 我諗唔到原來有好多叩門既學生
佢地唔係成績唔好或派得唔好, 以我地去銀禧為例, 就見到阿女有位派左去陳瑞其喇沙中學既同學黎報考叩門試, 係迦密考試既時候又遇到佢有位派左去旅港開平既同學都黎報考叩門試....其實有好多我地眼中派得好既學生佢地都會黎同呢班成績未必係一流, 但希望通過叩門試再博一博既學生爭位, 理由就只係因為佢地心儀黎叩門既學校。根據上年教署提供既數據, 好似係有
80% 學生係頭 3 志願, 而我地上年係九龍城區叩門既時候又感覺真係唔算太多人去叩門, 依小女係銀禧參加既叩門試人數大約為 250 人吧, 銀禧以人人公平考試原則俾機會大家一齊考試, 所以我諗大部份叩門學生都應該係哂度

原帖由 lam110hk 於 11-3-3 10:55 發表

我諗諗先....上年我地順次序去左, 何文田官立, 丘佐榮,華英, 銀禧, 迦密, 去到迦密既時候係午飯時間, 由於爭取時間, 所以全程搭的士, 而各學校既叩門申請表同所需資料, 我地係放榜前一個月已經填好, 所以去到基本 ...

lam110hk,

感謝你的經驗分享。想多問一些關於各學校叩門試的的情況,譬如會不會時間有衝撞,每間學校大摡的要求和叩門試要多少時間?

原帖由 cocopapa 於 11-3-3 21:27 發表

lam110hk,

感謝你的經驗分享。想多問一些關於各學校叩門試的的情況,譬如會不會時間有衝撞,每間學校大摡的要求和叩門試要多少時間?

叩門試一般會於派位後第二日或隔日開始, 小女就試過何官同迦密撞時間, 而何官當時講明只會係 interview,
不需考試, 由於小女心儀迦密, 所以最後選左去迦密應試, 至於考試時間, 印象考試時間大約都係同佢地平時考試時間相約, 大約一小時吧(唔係好記得...)
至於學校要求, 迦密係需要有主科 3A 先有機會可以考試, 而華英就要睇你頭一, 二志願係咪選佢, 丘佐榮就沒消息俾小女, 所以唔肯定佢地既叩門選生標準。

有一件事想同大家分享, 何官係會派位當日收到所有叩門申請表後, 會於內部輪選, 並將最後大約有機會既
25 至 3x 人 (唔記得確實有幾多人) 份 list show 係官網上面, 大家再依據指定時間到達何官作 interview,而 interview 時間大約 15 至 20 分鐘 (當時打去查詢知道), 而時間不可作更改, 除非因為病, 要有醫生紙證明, 當時由於希望可以捉緊機會, 曾經想小女於當日早上扮病去睇醫生, 但小女係教徒, 堅決反對我既建議.....
之係就係小女係迦密考試後既事,小女順利通過考試進入左兩日後迦密既 interview, 當日早上大部份家長都早到左, 大家係指定會臉課室外呆等既時候, 第一位入去 interview 既男仔出返黎, 但係佢冇走到, 坐返係到同佢阿媽傾計, 咁都正常既, 阿媽梗係第一時間問下自己小朋友頭先既情況啦, 就係佢地傾緊既時候, 課室走出一位女老師, 佢行埋去個學生度, 同該名學生及佢媽媽左兩三句, 跟住我地就見到該對母子開心到企左起身
, 呢個時候在座咁多位就意識到原來 interview 係即時知道結果.......跟住落去, 第二成功, 第三成功, 心想, 睇黎會臉 list 上既人基本上都已經係會收, 只係見一見臉就 ok, 第四位 interview 男學生出返黎後, 坐住同佢阿媽閒聊, 跟住我地見到有位迦密學生入去左課室, 然後出返黎, 行近個對母子絲絲細語, 然後就見到該對母子臉上出現左失望既表情, 阿媽似乎好唔開心咁急步離開, 個仔有點不知所惜咁跟住係佢阿媽後面咁離開左迦密......就係黎到呢個位, 在場所有學生同父母都即時壓力大增, 而我個女亦係呢個最後階段被淘汰出黎, 同佢心儀既學校擦身而過........

重記得係學校離開係街上步行返去既情境, 我個女既失望表情, 我太太塊臉更加黑過鑊底.....重有再之後天真地等左一個星期消息, 期望有機會以後備入去, 但最後愿望落空.....

原帖由 lam110hk 於 11-3-5 10:18 發表

叩門試一般會於派位後第二日或隔日開始, 小女就試過何官同迦密撞時間, 而何官當時講明只會係 interview,
不需考試, 由於小女心儀迦密, 所以最後選左去迦密應試, 至於考試時間, 印象考試時間大約都係同佢地平時考試 ...

lam110hk,

再次感謝你的詳盡分享!

我的兒子已報了銀禧自行派位。聽到你的女兒在銀禧讀得好開心,也給我們在學校選擇上有很大的鼓舞。

有了你的第一手經驗,我們會小心編排大抽獎次序,萬一落到叩門階段希望仍可以多些機會。

原帖由 lam110hk 於 11-3-5 10:18 發表

不需考試, 由於小女心儀迦密, 所以最後選左去迦密應試, 至於考試時間, 印象考試時間大約都係同佢地平時考試 ...

我也感謝你的詳盡分享!

你有冇叩門黄芴南呀?

crystalcbh

我也很多謝你的分享~   相信小孩努力過, 上天一定有更好的安排!!   大家努力呀!!

原帖由 crystalcbh 於 11-3-5 17:06 發表

你有冇叩門黄芴南呀?

crystalcbh

冇呀, 除左知道黃芴南因會搬校舍以配合重建新校之外,
都對小女考呢間既信心不大, 所以我地當時都冇預備去叩呢間, 重有, 上年旅港係唔接受叩門, 所以我地上年行過都冇入去問, 大家今年可以再留意一下

原帖由 lam110hk 於 11-3-7 17:42 發表

冇呀, 除左知道黃芴南因會搬校舍以配合重建新校之外,
都對小女考呢間既信心不大, 所以我地當時都冇預備去叩呢間, 重有, 上年旅港係唔接受叩門, 所以我地上年行過都冇入去問, 大家今年可以再留意一下 ...

Thank you!

Tks for sharing.

原帖由 crystalcbh 於 11-3-2 14:40 發表
我想問吓你哋统一選銀禧,放在第幾志願,才入倒?

Thank you!

小兒在自行+統一(甲&乙部)都放銀禧第一位, 順利入到銀禧.  他只埋怨中學地方小.
‹ 上一主題|下一主題