用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(日出康城) 日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 ...
go

日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下

thanks Lydi, 都係跟你提議呢度開個區繼續講

因為要計劃返學安排, 我問咗兩樣嘢

1.  幾點小朋友可以入園(如自己湊返學) - 8:45am
2.  校車如果去程同回程唔同, 係分兩程計$, 因為來回程同一地點係平啲既.
3.  因為未有來年小朋友的資料, 校車auntie ling話家長會見到校車公司的人的未能的日子(我估係新生入校簡介會之類的時候).  到時佢地先可以集合到搭校車的小朋友, 逐一編排來年上車,落車的時間表.

我囡囡係AM班~! 但仲等緊SPN的結果... SPN唔得, 我都好開心囡囡讀到學之園.

我來報到先, pm....我囡囡都有報spn,不過都無大期望...

其實, 報得學之園, 都會報埋SPN啦, 都係那一班想法的家長啦~!

我係將軍澳友呀~! 你自己湊返學定點呀8月~!

8月12號就開學, 真快~!

我係pm的...男仔..所以無報spn

而家都係決定pm都比佢讀..
難得LH真係一間可以安心比佢讀4年的KG (有英普,又係活動教學)

我手上只有一間屋村KG offer (連迦南都係得waiting..仲要係無機會個隻..因為已打左去問有無機..人地話無機)
又無信心來緊KG一定考到一條龍..或者好過LH的KG

我TKO站..只係一個站..但係學校離MTR站真係好遠..
如果叫工人去接送..真係會好辛苦下..
所以而家仲諗緊工人接送..定搭校車..

hi, 我都係tko 媽咪, 學之園收左亞囡讀pm, 等緊劍嗚同spn result.

我個女都係AM,亦住TKO, 一定坐校車,因方便很多,而且學之園校門落車點都好靜,應該安全

我都有報SPN, 得左當Bouns

昨日同過朋友傾開,佢個女原本N班讀緊學之園,其後K1 因St cat 收左, 因St Cat名氣大而轉讀,到依家佢話比佢再揀會留係學之園,St Cat 佢覺得只係名過於實....
(上年我同佢既小朋友都係有St Cat Offer,我最終放棄,佢個女就入讀)

各位家長請留意學之園是收12個月學費,因佢暑假只放2星期咋

我都有諗過叫姐姐接送, 但如果搭地鐡, 班次好疏呢~ miss左一班車會等好耐... 同埋夏天由地鐡站行去學校, 溶都似~

原帖由 neko1234 於 11-4-6 12:03 發表
我係pm的...男仔..所以無報spn

而家都係決定pm都比佢讀..
難得LH真係一間可以安心比佢讀4年的KG (有英普,又係活動教學)

我手上只有一間屋村KG offer (連迦南都係得waiting..仲要係無機會個隻..因為已打 ...

我都報到先, 0903女, AM offer, 我無報SPN, 所以一定會讀 LH, 住TKO, 會俾阿女搭校車, 不過而家出街坐車佢一定要坐我地大脾, 所以唔知佢坐校車點算....

上次interview 完, 我地由學校沿路行出街口商場,有免費shuttle bus出 TKO MTR station 將廣附近, 我諗應該都可坐車入返去, 咁住TKO 站附近又自己帶返學既家長, 你地註冊果日去試下,睇下會唔會方便D....

原帖由 榛子果仁 於 11-4-6 10:09 發表
thanks Lydi, 都係跟你提議呢度開個區繼續講

即刻黎支持支持榛子果仁先!!

小女係am班, 多多指教!

原帖由 JCMickey 於 11-4-6 13:33 發表
上次interview 完, 我地由學校沿路行出街口商場,有免費shuttle bus出 TKO MTR station 將廣附近, 我諗應該都可坐車入返去, 咁住TKO 站附近又自己帶返學既家長, 你地註冊果日去試下,睇下會唔會方便D.... ...

之前問過了, 要出示唔知係 君傲/將廣/將中 既住戶証先可以上車

原帖由 hoyuma 於 11-4-6 12:16 發表
我都有諗過叫姐姐接送, 但如果搭地鐡, 班次好疏呢~ miss左一班車會等好耐... 同埋夏天由地鐡站行去學校, 溶都似~

睇黎各位家長都諗緊咩方式等小朋友返放學喎...

係喎, 我都未諗到夏天行去地鐵站係幾咁熱...hoyuma一提起, 我都覺得又熱又遠呀!!

原帖由 hoho_ruby 於 11-4-6 13:45 發表

之前問過了, 要出示唔知係 君傲/將廣/將中 既住戶証先可以上車

係?! 估唔到有SHUTTLE去個頭呀, 剛剛打左去君薈坊問, 佢地係有SHUTTLE去領都/首都既, 以下係商場所提供的簡單資料:

往領都
MON-FRI
10:15-16:55 (4分鐘/)
*需住戶證/ 在君薈坊消費, 並在服務台登記可換取乘車證(先到先得)

大家參考參考啦!

我都係住tko附近...LH收了囡囡pm班...現在囡囡讀緊Greenfield插班, 而家呀女好鍾意翻學...所以都唔知點...因為Greenfield都教得佢幾好..

Lydi, 你的係好提議嘛.

HF1842, 我囡囡都讀緊pn插班, 仲要係我最想的全日, 但我最後決定轉啦~!因我有信心, 學之園一定唔會比下去~只會越讀越好.

因為囡囡一直都搭校車, 所以我一定會搭校車~! 我好放心, 依家車程仲好過以前~!

我朋友的囡囡都收咗pm, 但佢好煩仲諗緊讀唔讀因為插班. 可能spn之後, 會有位放出嚟呢~!

唔知幾時簡報會呢, 好期待~!

之前有家長問, 填form時同見校長時, 會唔會計分... 如果計分, 我估我個囡會被人叮啦~! 唔會啦~!

我打錯咗, 唔係插班, 係收佢下午班呀我朋友~!

係呀, 3月interview果日都唔算太熱, 但亞囡都行到索晒氣. 除非叫姐姐推bb車! (雖然推bb車返學似乎唔係太好睇, 但係我見好多老人家湊孫返學放學都會推... 舒服d嘛!)

原帖由 lydi 於 11-4-6 13:47 發表

睇黎各位家長都諗緊咩方式等小朋友返放學喎...

係喎, 我都未諗到夏天行去地鐵站係幾咁熱...hoyuma一提起, 我都覺得又熱又遠呀!!

My boy may give up to attend 學之園 because it's the PM class.

We prefer to give him AM Class (Greenfield). It's better for him. Could you pls give me some suggestions??