用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 可立小學家長
go

可立小學家長 [複製鏈接]

做咩之前果個交流站被關貼? 還是搬了家?
   0    0    0    0

一係太耐無來, 落咗係去後面, 一係過咗2000post要搬家啦
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 Rainy 於 11-5-9 16:15 發表
做咩之前果個交流站被關貼? 還是搬了家?

hi rainy,
        不知道甚麽原因,唔緊要啦,就暫時在這個post我們繼續交流吧!

醒目開學勳章

被關貼?

那就在這兒繼續吧...
但不明為何, 在小學一覽內, 並無可立小學個topic, 可立都幾hit丫... 點解呢?

其實我有d野想問下各位前輩家長的, 就是關於每日一篇要買cert, 請問張cert 實際上有無用途的? 還是只是對小朋友的一點鼓勵?
另外, 在summer時間, 中英每日一篇要自費, 大家以往有否參加?
我正苦腦summer點安排課外活動比小朋友... 以前幼稚園的summer得大約2weeks... 比較易安排... 第一次放長假... 好苦腦...

簽名被屏蔽

回覆 5# Rainy 的文章

我也不明點解小學一覽無可立小學個topic,唔緊要啦,就在這個post我們繼續交流吧!
         我都無買Cert,每日一篇很多小學都有,所以我覺作用不大。當對小朋友一種鼓勵可用其他獎勵。
            暑假我通常唔做每日一篇,會俾佢輕鬆吓,睇多D課外書好過。額外補充練習平時及暑假亦唔會做。小朋友始終喺小朋友,一年到晚學這學那實在太辛苦!大人放假都想休息多啲啦。
              暑假兴趣班,你可同囝囝傾吓,睇吓佢鐘意乜,我無安排,因一年到晚逢星期六學英文phoneic同句子班,遲D完成哂会俾佢讀作文班,逢星期日学游泳。我囝今年二年班開學已考咗5級綱琴,但因老師要生BB已無學半年,現正物識老師中。我個人認為 攪掂中英文,一體一藝已夠,但要持之以恆,切忌過於貪心,免小朋友失去学習兴趣。
                其實学乜都一樣,要看個人進度 ,以培養興趣為大原則,請容許我講吓我個人體會,以我囝為例,因小朋友一年級開學已考完三級,我及老師都認為可以一年後俾佢考5級,因此果年令他党得彈琴喺苦差,需考到5級,但令到他彈琴失去兴趣,就得不償失,依家要培養番佢對彈琴嘅兴趣 就要費一番功夫,所以打算依幾年都唔会考級,俾佢学彈自己鐘意流行曲如"傷信"等,俾佢自彈自唱自娛為目標,希望慢慢令佢重拾對彈琴嘅兴趣,
等佢主動要求考級先俾佢,佢唔考我打死都唔会叫佢考,戒急用忍,不要虛榮,不要比較,以培養長期興趣為目的。

我可以加入嗎?
我的仔仔9月讀可立(小一)..
:wave:  :wave:

我的小朋友已經畢業了,但我仍然想上來和大家打番個招呼先,Hi ..............

寫信給版主要求, 我當初都係咁做才有我們小學的討論區的
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

[quote]原帖由 grace_xian 於 11-5-12 16:04 發表
寫信給版主要求, 我當初都係咁做才有我們小學的討論區的 [/quote
hi grace,
        甚樣寫?寄哪處?請詳細告之。

hi 殷 ,
        歡迎之至,多D上嚟傾吓。

hi 8331,
          很高興在這見到你,多D上嚟指教我哋呀!

我應該點做呢?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3893802&extra=&page=1

原帖由 kitwong 於 11-5-14 02:30 發表
我應該點做呢?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3893802&extra=&page=1

小朋友的惡作劇不要太擔心啦!他們多數想發洩下的,而且不是中學生應該無問題的。

回覆 12# kitwong 的文章

hi kitwong,
               交咗俾老師處理就得,我相信老師會有適當安排,不用太担心。
                   照事件睇,我估計那位同學應不止一次被你囝投訴,應已被寫手冊多次,仲喺D小錯添,在佢來說,依D小錯唔應該受咁大懲罰,依D小錯如果唔喺你囝次次話俾老師聽,佢唔会受罰及唔会俾屋企人鬧。
                   据我囝講,你囝同我囝小一都好friend,我囝做錯事,你囝都無同老師講,依此斷判有可能喺你囝好唔鈡意嘅同学。(睇吓咁樣可否將範圍收窄)
                   照信嘅內容,D文筆同小二程度吻合,應唔喺家長教佢。
                   你囝囝咁有正義感喺好事值得讚許,但我覺得千萬不要小小事就向老師報告,如收功課見同學傾偈小事,可輕声提佢"唔好傾,俾老師知又罰你"。免得被同学孤立,但見同學偷東西就要如實向老師反影,依D行為就要即時糾正。
                    無人鈡意事事打小報告嘅同事或同学,你試吓話俾囝囝知"小朋友喺会犯錯,正如媽媽会原諒你一D小錯一樣"。試吓叫囝囝原諒佢哋小錯,提吓啲同学代替向老師報告。

回覆 8# 殷!! 的文章

Welcome ^___^

回覆 12# kitwong 的文章

都幾恐佈..... 真係估唔到.....

kuen 既提議好好... 不用太擔心...

因為我要返工, 想幫小朋友報暑期興趣班, 但是坊間既暑期興趣班都幾散, 無可能走咁多場次.....
若報暑期托管班, 係要上堂的, 同返學形式差不多, 又怕小朋友話暑假都要返學.....
不知點算好... 苦惱中...

回覆 17# Rainy 的文章

要返工真的唯有揾人揍或托管,今曰收到學校派小童群益会搅嘅暑假活动都有托管服務,唔知啱唔啱,家人幫唔幫到手?

回覆 18# kuen2348 的文章

睇左幾間, 小童群益會都在參考列內, 考慮中....
家有老人家幫忙, 但都唔想太過辛苦, 盡量集中一點, 唔使湊幾轉... 老人家都有佢自己節目嘛...
同埋小朋友放咁長暑假, 我又唔得閒成日帶佢去玩, 成日係屋企好悶的, 搵下托管等佢時間易過d, 又可以學下野嘛...

唔好意思!!
你們的小朋友的午餐是如何解決呢?
暫時我的兒子想我帶飯給他...他說害怕學校的餐不合口味....

我開始調整自己的心情, 預備9月...我和他的生活大轉變, 感覺係.....他突然長大, 幼校環境跟小學有很大的改變, 課程亦增加了...., 唉~~~我想多了嗎?

或者....你們有什麼提點....我可非常感謝!!
:wave:  :wave:
‹ 上一主題|下一主題