用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 2011入讀小一家長交流分享區
樓主: sasa_suen
go

2011入讀小一家長交流分享區

Hi,

我囡囡都係1A呀! 我都報咗做家長義工.^^
我都想買書先, 不過真係要搵間買到全部書的先得, 有既在此通知聲吖,唔該!

路過的, 可以到馬鞍山廣場(SORRY 不肯定是這個商場反正都是連在一起的) 天利行書局

原帖由 isum97 於 11-7-16 01:40 發表
Hi,

我囡囡都係1A呀! 我都報咗做家長義工.^^
我都想買書先, 不過真係要搵間買到全部書的先得, 有既在此通知聲吖,唔該!

cat330b:
謝謝你! 我打電話問過, 有好多書都斷貨, 要訂, 所以15/16唔知買唔買好.

大家有冇報左管弦班呀...記得明天大會堂講座嗎?星期日大家有冇報親子旅行呀...星期一開始上寫字班...好忙呀:D

Hello, 我地都有報管弦班和親子旅行呀! 今晚係咪會見到你? ^ ^

原帖由 sasa_suen 於 11-8-5 14:00 發表
大家有冇報左管弦班呀...記得明天大會堂講座嗎?星期日大家有冇報親子旅行呀...星期一開始上寫字班...好忙呀:D

YES AR...明天G3組...你呢?

原帖由 Peggyst 於 11-8-6 01:24 發表
Hello, 我地都有報管弦班和親子旅行呀! 今晚係咪會見到你? ^ ^

原帖由 isum97 於 11-7-16 23:43 發表
cat330b:
謝謝你! 我打電話問過, 有好多書都斷貨, 要訂, 所以15/16唔知買唔買好.

我去過馬鞍山天利行, 都係唔齊, 所以打消了出去買. 留番購書日先買, 不過去年已經有人俾o左一套現代中國語文連作業給我, 所以初部已經睇哂. (ONLY 中文囉)
上星期六出席了管絃樂基礎班, 原來都有成40           個小朋參加. 我o既期望係小朋友能有自信面對群眾.
昨天出席親子遊, 我係G2組, 最大收獲係見到新校長, 佢好nice同好年青. 而今日開始寫字班, 睇見呀仔第一天著小學校服, 真係大個仔啦! 佢宜加好努力咁做今日o既寫字功課.
不過今日都有小朋友無著校服, 尹Sir 就再提醒明天記得著返校服,  有啲小朋友就著校服無皮帶, 有啲就恤衫無zip入褲內, 有啲就無帶文具, 而我就唔記得帶掛繩名牌. 所以呢兩個星期可以熟習一吓.

請問大家知唔知邊到有得買皮帶呢?

原帖由 WAH314227 於 11-8-9 16:41 發表

我響瀝源村天橋 「沙角行」買 $13一條.

唔該晒, thank you!

原帖由 WAH314227 於 11-8-9 16:41 發表
深水埗北河街有得買

請問29/8返學係唔係自己返, 會唔會有校車搭呢?

新丁

今日收到電話:有學生退學,問我們會否立即去註冊

飛奔到教務處!雖然未有校服,書本,一切混亂中,卻很感恩。各位媽咪請多多指教!

阿女上完書法班d字明顯有進步... 管弦班2個鐘阿女暫時都無話悶仲好開心 ...好快下星期一開始適應班...大家準備開學未呀

做個小小統計下先
PBCHAN                     1A
MARCUSLAU            1A
SASA_SUEN              1B
PEGGYST                   1B
WAH314227               1C
KEIIN-BB                   1D

好勁喎...叩門成功...你小朋友一定好叻

原帖由 cadamom 於 11-8-23 13:09 發表
今日收到電話:有學生退學,問我們會否立即去註冊

飛奔到教務處!雖然未有校服,書本,一切混亂中,卻很感恩。各位媽咪請多多指教!

恭喜Cadamom!! Welcome ah!!  各位Mummy,你哋有冇收到班主任電話呀?

Cadamom

我囝囝同你地一樣係今年小一最後一批的幸運兒, 你係边一班呀??? 囝囝係1D班

各位Mummy
請多多指教

大家好!

Daidai,
很高興知道你也一樣 ,我仲未知道係邊一班。我想頭兩日做義工,你有興趣嗎?
sass_Suen,pbchan 謝謝鼓勵, 我覺得非常幸運。真是萬分感恩!

希望大家的小朋友能夠在這間學校愉快學習,快樂成長!

cadamom

我有興趣, 但我估已滿額, 唔知我地下星期返去仲可唔可以申請呢????

未收到呀...唔知係咪找全職媽媽多呢:D

原帖由 pbchan 於 11-8-24 01:29 發表
恭喜Cadamom!! Welcome ah!!  各位Mummy,你哋有冇收到班主任電話呀?