用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔東華李賜豪 vs 太古小學
go

灣仔東華李賜豪 vs 太古小學

請給意見! 謝謝各位.

醒目開學勳章

李賜豪

Hello, This is Judy. 今朝找不到妳, 竟然在這裡看見妳的topic. 不清楚李賜豪好不好, 但太古真的麻麻. 而且灣仔區中學校網好些. 有空請打比我. 不要 .

我都不太清楚李賜豪,但住我樓上的小朋友就係由太古剛畢業到中國婦女會升讀中學,佢D同學仔都好多去左聖馬可、庇理羅士女子、聖保羅男女等等BAND ONE中學,相信太古小學係幾好嫁喎~

原帖由 AAurora 於 11-6-13 22:42 發表
我都不太清楚李賜豪,但住我樓上的小朋友就係由太古剛畢業到中國婦女會升讀中學,佢D同學仔都好多去左聖馬可、庇理羅士女子、聖保羅男女等等BAND ONE中學,相信太古小學係幾好嫁喎~ ...

我都聽聞佢派位幾好, 不過唔知功課, 學生..果D好唔好!?

回復 1# ballball329 的帖子

會跟埋阿哥揀...

李賜豪唔清楚...但大嗰件係太古,highly 推介!我鍾意佢地做到' 樂' '學'ah!阿哥日日都鍾意翻學啊!

回復 1# Charlie1978 的帖子

說得對...

起碼我煩少好多ma!唔係好似我外甥咁日日要吹佢起身tum佢翻學真係想死ah!

你好呀!想請問你仔仔當年是否第一輪入?如係的話,喺以幾多分呢?

我老公係舊生,有20分,我都想揀呢間,唔知成數高唔高。

我上網搵咗多耐,好似冇咩人討論咁呢間,介唔介意我問多少少呀。我想知學生英語水平如何?功課多嗎?小西灣有冇校車呢?老師有愛心嗎?

原帖由 Charlie1978 於 11-6-17 16:39 發表
李賜豪唔清楚...但大嗰件係太古,highly 推介!我鍾意佢地做到' 樂' '學'ah!阿哥日日都鍾意翻學啊!

以前我都唔多清楚ah...大仔入左去先知...

我大嗰件3年前係第一輪入ah,佢老豆係畢業生,好似加埋咩適齡學童有十分,總之係20分ah!

如果妳都有20分我估都有機會啩...因為我都知有家長入唔到ah...功課比一年級係多左,不過都算ok,因為一科有1-2樣,每日平均有4-5樣lor...而且佢地有堂叫導修課有班主任同佢地一齊做!

原帖由 豬Bmama 於 11-6-22 05:06 發表 [img]http://forum.edu-kingdom.com/i

mages/common/back.gif[/img]

你好呀!想請問你仔仔當年是否第一輪入?如係的話,喺以幾多分呢?

我老公係舊生,有20分,我都想揀呢間,唔知成數高唔高。

我上網搵咗多耐,好似冇咩人討論咁呢間,介唔介意我問多少少呀。我想知學生英語水平如何?功課多嗎?小西灣有冇 ...

oh...睇漏左妳既問題...haa

英文水平?唔知點為知高ah...不過阿仔好鐘意上英文堂,因為佢話老師好多野玩,上英文堂好開心lor!

同埋佢地d英文老師講d英文lerk lerk聲,唔怪得有咁多六年級入英中!(希望仔仔第日都順順利利la..)

愛心?佢地好多老師上晒電視架,阿仔最鐘意依個係Roadshow播佢阿sir-
http://www.youtube.com/watch?v=UNIEJsX6JQI&feature=related

謝謝回覆。最初搵到啲評語都係好壞參半,我都有啲猶疑,而家聽到你話阿仔讀得開心,呢樣對我嚟講好重要。

講真,如果要入柴米呢啲勁學校,我咁啱都識人入面做,叩門都叫有啲機會,但入得去讀開唔開心又一件事,加上仲有細佬跟尾,兩兄弟一齊辛苦咁又何苦。

所以如果太古小學中上的話,又有父母分確保入的機會大啲,我諗我會試下。不過唯一擔心家住小西灣,返學都幾遠下。

原帖由 Charlie1978 於 11-6-22 17:03 發表
英文水平?唔知點為知高ah...不過阿仔好鐘意上英文堂,因為佢話老師好多野玩,上英文堂好開心lor!

同埋佢地d英文老師講d英文lerk lerk聲,唔怪得有咁多六年級入英中!(希望仔仔第日都順順利利la..)

愛心?佢地好多 ...

校車唔太清楚啊...

我本身住近太古小學,所以都無搭佢個校車...不過好似係有小西灣ah,需要我幫妳問吓ma?
不過佢地勁近太古地鐵站,所以可能地鐵會仲方便wor!

charlie mama,

謝謝你。其實我大仔今年仲係K1,仲有時間揀,不過近排同62 & 99商量緊,如果真係讀呢間,咁下年好唔好收返太古城層樓自住(而家放租的),但一家七口住600幾尺,62 & 99都好抗拒,加上佢地又覺得小西灣靜好多,好住啲。

但在我角度,要2個小朋友6年嚟咁辛苦日日晨早返學,真係好無謂。所以如果呢間唔ok,我會考慮港大同學會,起碼近啲,但要入又係勁多人爭。

不過而家聽到你的意見,知道小朋友讀得開心,咁同我理念好一致,我好大機會會揀,不過未來呢2年就要再為住屋而煩了。

回復 1# 豬Bmama 的帖子

我都覺得小朋友要晨早8點返學,3點幾放學後仲要做功課溫書,真係辛苦過大人返工。所以在我角度,我會贊成搬近啲。

但老人家真係好固執的
1. 從經濟角度,太古城一定值租過小西灣(居屋來的)
2. 空間方面都係小西灣大好多
3. 居住環境,99話太古城啲車聲好嘈,而小西灣就靜好多
4. 最主要係佢地覺得有校巴的話,咁咪可以解決問題,但我就唔想2個小朋友6年長期咁辛苦搭車

而老公的角度,如果第一輪(可以跨區報的)已經入咗,咁咪唔使搬。若不幸唔入,到第二輪要申報地址的話,佢話為著機會大啲,佢都會搬。

但上個星期為著住屋問題,老人家已再三表態唔接受搬的。

原帖由 MrPAUL 於 11-6-24 14:35 發表
唔好意思,路經的!想分享下唔知可唔可以!
我覺得作為父母,住屋係其次,所以野都係睇小朋友讀書環境同佢能力應唔應付到學校o既要求,讀得開心非常之緊要,既然太古城本身有樓又咁近學校仲諗咁多做咩呢!62&99冇理由唔從孫仔角度出發架?佢 ...

MrPaul,

想問下你的子女喺太古小學讀得開心嗎?另外,學校多唔多新移民學生?雖然咁問好似好衰,但大家都係家長,希望明白。

我見佢地好似只係得...

每級最多只得一個起兩個止係擬似新移民,我唸唔算多ah...