用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 kts vs 新油天
go

kts vs 新油天 [複製鏈接]

邊間好啲?  請大家比啲意見
   2    0    0    0

如果是女仔的話,我會揀KTS,因升中九龍城網比油尖旺網多選擇

原帖由 crystalwsm 於 11-6-13 02:46 發表
如果是女仔的話,我會揀KTS,因升中九龍城網比油尖旺網多選擇

如果是女仔的話,我會揀KTS,因升中九龍城網比油尖旺網多選擇  x 2

哈哈!! 去年我也問同一問題, 但kts是我最終選擇.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

fiona,

你覺得你既選擇是對不對呀?  我起初係好喜歡KTS, 但老師同好多朋友都話油天好, 且不用比錢, 派位好, 而kts好谷, 有朋友話運動都谷, 攪到我唔知點好, 可否比多啲意見我, 謝謝!

Hi Js829,

其實兩間都係好學校, 但論課程, 環境, 升中成績, kts真是比較優勝.  校園環境好就不在話下, 課程事實上真是很緊湊, 一年級是比較辛苦小小, 但老師好好, 會有好多配合, 只要你小朋友個底是ok, 相信很快會適應到, 教快一年是事實, 但佢地d學生係明白既, 係跟到既.  問題不大, 如果小朋友考試做卷小心, 絕對不是問題. kts既小朋友個個都好鍾意上學.  你不用擔心, 選kts絕對是正確且不會令你失望, 你會慢慢愛上kts.  

另外, 我本人始終鍾情私校及41校網, 所以kts是我最終選擇. 仲有....體育課一d都唔谷, 我囝囝超鍾意呀....因為可以走動.....你個小朋友係仔定女呀??

fion
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

fion,

我個係仔呀, 好多謝你比既意見, 請問除佐星期五, 其他都可以準時回家文?  每個月開資大約多少?  tks.  js829

js829,

星期一是小一音樂基礎班或樂器班, 如果小朋友沒有參加, 就放3:00pm.

星期二至四是補課班, 如果小朋友成績ok, 不用補底, 都是放3:00pm.

星期五全校學生也要參加周五的課外活動, 放4:00pm.

每月學費+飯錢+校車費 大約不多於HK$5000.

其實此校是沒有太多雜費.  如不訂午餐, 可以帶飯或送飯. 但午餐費也是HK$16一餐. 好抵!!

FION

原帖由 js829 於 11-6-13 23:24 發表
fion,

我個係仔呀, 好多謝你比既意見, 請問除佐星期五, 其他都可以準時回家文?  每個月開資大約多少?  tks.  js829

原帖由 Fionyiu 於 11-6-14 10:01 發表
js829,

星期一是小一音樂基礎班或樂器班, 如果小朋友沒有參加, 就放3:00pm.

星期二至四是補課班, 如果小朋友成績ok, 不用補底, 都是放3:00pm.

星期五全校學生也要參加周五的課外活動, 放4:00pm.

每月學費+飯錢+ ...

Hi Fion,

咁請問小朋友成績都ok一年班是否都可以參加功課班? 如家長要求. 如果在學校學樂器班大約幾錢一個月?

森森美:

功課班係一定有呀, 每天最後一節便是功課堂, 小朋友可以做功課或看圖書.

至於補課班, 是學校要求成績稍遜既同學留校補課. 家長可以要求, 但學額不多, 首選只留俾有需要既小朋友.

樂器班是一個學期交一次錢, 大約百幾元一堂.  我不是太記得啦.

你小朋友將會入那間小學呢?

回復 1# Fionyiu 的帖子

Hi Fion,
我小朋友kts 收左, 但現在叩門油天, 未知result, 不過油天多數都唔得, 因為只得15個位,又成4百幾人去考

KTS

回復 6# goodmama2003 的帖子

Hi goodmama2003

你覺得APS同KTS差幾遠?

小囡都將於9月入讀KTS,雖然住晌油天隔離,但都無因利成便叩油天,如果唔介意比學費嘅話,兩間學校同樣需要面對升中,坦白講,就算派到油天,我都會擇KTS,因KTS嘅派位確實係好好,上年差唔多全部學生升英中,超過一半升上Band1甚至Band1頭的中學,不過我最欣賞嘅係KTS有德育課,唔係一味要谷成績

原帖由 森森美 於 11-6-14 10:44 發表
Hi Fion,
我小朋友kts 收左, 但現在叩門油天, 未知result, 不過油天多數都唔得, 因為只得15個位,又成4百幾人去考

再投KTS 一票

回復 2# crystalwsm 的帖子

i
原帖由 Fionyiu 於 11-6-14 10:32 發表
森森美:

功課班係一定有呀, 每天最後一節便是功課堂, 小朋友可以做功課或看圖書.

至於補課班, 是學校要求成績稍遜既同學留校補課. 家長可以要求, 但學額不多, 首選只留俾有需要既小朋友.

樂器班是一個學期交一次 ...

補多小小資料,小四五暑假必须上三星期補課班,而小五六每星亦必须上三天課後補課班。

如果家長受的話,就覺得學校好,如果唔受的話,就覺得好谷囉。

我有兩個朋友的仔都在KTS,一個讀得好開心,一個叫救命,後者讀到四年級走了,我覺得要睇小朋友資質和性格,仲要家長有時間跟先好。

原帖由 bb818 於 11-6-14 23:44 發表
i
補多小小資料,小四五暑假必须上三星期補課班,而小五六每星亦必须上三天課後補課班。
wbmom

so far 係到睇到kts:
功課不多,教快一年
大班,有補課班

因為囡囡係細b,想問多句:如在學卷kg上kts小一,而之前又冇上乜補習班(如有幸入到),會不追得很辛苦,佢教得快其實慢d的小朋友需要多d外面補習

‹ 上一主題|下一主題